自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

而家想揸翻, 係咪揾師傳唔 or 去駕駛学院?
有冇人有類似經驗?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 KK512 於 10-9-14 12:30 發表
而家想揸翻, 係咪揾師傳唔 or 去駕駛学院?
有冇人有類似經驗?

我都係, 考左牌8年, 想自己開番車, 日頭搵左師傅補鐘, 夜晚同c6去練, 之後有d倒車的問題解決左後, 而家搞掂哂, 日日送仔番學放學, 又可以接送老爺去醫院洗血, 幾好啊

自己搵師傅或李X或駕駛學院都可以.
,

男爵府

原帖由 LMCK 於 10-9-14 13:38 發表

我都係, 考左牌8年, 想自己開番車, 日頭搵左師傅補鐘, 夜晚同c6去練, 之後有d倒車的問題解決左後, 而家搞掂哂, 日日送仔番學放學, 又可以接送老爺去醫院洗血, 幾好啊

自己搵師傅或李X或駕駛學院都可以. ...

你就好喇.......我有牌成10年.......岩岩renewed.......but......無時間補鐘........所以都無用.......唉!

伯爵府

我都係有牌成10年...都無揸過車...:;pppp: .重要個車牌剛剛到期要續期添...其實都唔知續唔續好....

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 Danjunior 於 10-9-14 14:02 發表
我都係有牌成10年...都無揸過車...:;pppp: .重要個車牌剛剛到期要續期添...其實都唔知續唔續好....

hi...我出年都10牌....都會續....但如果識查車...c6實叫我去carpark取車.....送佢番工....加上自己都冇信心....

大宅

當然續, 否則第日想揸又要再考

我都是有牌10幾年, 都是剛剛才揸反, 出街就找師傅補, 泊車就自己在停車場操, 就可以自己慢慢領略反架車又吾會浪費補鐘

原帖由 Danjunior 於 10-9-14 14:02 發表

複式洋房

me2, 有左十年牌都無揸開車, 呢家心癢癢好想搵cf補鐘, 唔知係唔係可以用番自己架車, 試泊自己既停車場? 我自己最冇信心係入停車場, 太窄...., 泊位又冇乜信心~

男爵府

畀面勳章

到期3年內要換, 我就打算等到最後一年先換...

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我都係,攞咗車牌咁耐都無揸過車,今朝攞個車牌出來睇,嘩!已經9年了,出年夠期要續牌,但我都會續

子爵府

貓狗褓姆

我考咗10幾年牌除左頭兩年有揸過不多於10次車, 之後有咗亞仔就冇坐過司機位啦, 今年亞妹出世亞仔又返小二多咗興趣班要返, 就想揸番for 接送冇咁辛苦啦, 點知一d 揸車技考都冇晒, 仲要勁驚, c6陪我揸咗2次都勁鬧, 到今時今日都未敢自已一手一腳揸出街.睇嚟我做番司機冇望

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 09729loklok 於 10-9-14 14:23 發表
我都係,攞咗車牌咁耐都無揸過車,今朝攞個車牌出來睇,嘩!已經9年了,出年夠期要續牌,但我都會續
我都係.考到無揸過,出年要去續牌.

大宅

牌就 18年 , 但只駕車 2 次...

男爵府

你係咪用自已車補鐘呀?
你補咗幾多個鐘?
我就係十幾年未揸過, 同吾識冇分別,
我都係諗住接放学, 去課外話動咁!
我諗緊使吾使由頭学過!!
原帖由 LMCK 於 10-9-14 13:38 發表

自己搵師傅或李X或駕駛學院都可以. ...

伯爵府

雖然到目前為止, 我只可揸熟悉的路段, 例如來回屋企同阿仔學校 and 浸會醫院, 泊位技術都麻麻地, 但我都想鼓勵你地, 如果自己有車, 尤其是全職媽咪, 不妨去搵師傅補鐘/叫c6一齊練, 真係方便好多.

我屋企的停車場都幾窄同勁多柱(亦係我之前唔想揸番車的原因), 我開頭都好騰雞, 但揸/練多d就克服左. 我開頭泊位未係好熟時, 就叫印傭幫我睇位, 而家已經唔需要了.
,

伯爵府

原帖由 KK512 於 10-9-14 15:22 發表
你係咪用自已車補鐘呀?
你補咗幾多個鐘?
我就係十幾年未揸過, 同吾識冇分別,
我都係諗住接放学, 去課外話動咁!
我諗緊使吾使由頭学過!!

用師傅車(安全d嘛, 佢可以幫手踩break), 因我以前考棍波, 未揸過自動波, 所以都係同唔識無分別(揸車的小小concept都仲有一d既), 我資質好差, 補左16個鐘, 每次個半鐘, 另外加埋夜晚同c6練. 師傅話如果我練熟左, 佢上我車教我泊自己的停車場都得, 但最後我估唔到自己淨係路面已經16個鐘, 所以最後都無叫到, 叫C6泊幾次比我睇, 然後自己不停練泊位.

其實我的師傅都當我係完全唔識咁教, 由軚盤, P, R, N, D, L波到所有的鏡等等, 由頭講一次先開始揸.
,

男爵府

Thanks LMCK,
可不可以PM係c傳嘅资料比我呀?
佢有耐性嗎? 因我蠢蠢, 又吾鬧得!
原帖由 LMCK 於 10-9-14 15:53 發表

用師傅車(安全d嘛, 佢可以幫手踩break), 因我以前考棍波, 未揸過自動波, 所以都係同唔識無分別(揸車的小小concept都仲有一d既), 我資質好差, 補左16個鐘, 每次個半鐘, 另外加埋夜晚同c6練. 師傅話如果我練熟左, ...

男爵府

我都係, 所以驚驚!
原帖由 LMCK 於 10-9-14 15:35 發表
雖然到目前為止, 我只可揸熟悉的路段, 例如來回屋企同阿仔學校 and 浸會醫院, 泊位技術都麻麻地, 但我都想鼓勵你地, 如果自己有車, 尤其是全職媽咪, 不妨去搵師傅補鐘/叫c6一齊練, 真係方便好多.

我屋企的停車場都幾窄同勁多柱(亦係我之前唔想揸番車的原因), 我開頭都好騰雞, 但揸/練多d就克服左. 我開頭泊位未係好熟時, 就叫印傭幫我睇位, 而家已經唔需要了.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係,本來想補鐘揸番車,點知老公換左架七人車,唉! 更加無信心揸。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我99有牌幾廾年從未揸過車
but又年年renew 個牌

民房

me 2

首頁

尾頁

跳至