跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

邊到可以睇到 , 邊間小學派左邊間中學呢 ?

男爵府

原帖由 三個白白豬 於 10-9-14 11:47 發表
邊到可以睇到 , 邊間小學派左邊間中學呢 ?

家下秘密咗呀,唔可以公布.之前我見靈愛,年年都貼係學校門口.徐校,普校今年的宣傳單張,都有寫埋,幾多位同學派英文中學.
快樂的甜芋快樂的甜芋

伯爵府

原帖由 甜芋 於 10-9-14 13:47 發表

家下秘密咗呀,唔可以公布.之前我見靈愛,年年都貼係學校門口.徐校,普校今年的宣傳單張,都有寫埋,幾多位同學派英文中學.
知唔知趙中通常收邊間小學多呀 ?

男爵府

原帖由 三個白白豬 於 10-9-14 17:00 發表
知唔知趙中通常收邊間小學多呀 ?

南元朗官立小學,元朗官立小學,天水圍官立小學有聯繫位,派去的學生比其他學校的比例要高些.但是要在精英班的A班里.B班有幾多可以派去,我不清楚了.

快樂的甜芋快樂的甜芋

伯爵府

原帖由 甜芋 於 10-9-14 17:30 發表

南元朗官立小學,元朗官立小學,天水圍官立小學有聯繫位,派去的學生比其他學校的比例要高些.但是要在精英班的A班里.B班有幾多可以派去,我不清楚了.

呢樣我都知 , 但聽聞南官小今年派位派得唔係咁好.

除左呢三間 , 知唔知仲有邊間小學 , 會比較多小朋友入到趙中呢 ?

水晶宮

畀面勳章

原帖由 三個白白豬 於 10-9-14 18:06 發表

除左呢三間 , 知唔知仲有邊間小學 , 會比較多小朋友入到趙中呢 ?

每間小學ge小6畢業生全級頭三名較易入,统一派位就要講彩數啦 統一派位果d位會優先派俾聯繫小學ge畢業生!!

男爵府

元小今年入趙中是16人, 南元小是入趙中是22人
元小入鄉中是18人, 南元小是30人
而元小上年的學生人數較南元小少50人
因此這兩間小學上年派位很理想

原帖由 三個白白豬 於 10-9-14 18:06 發表

伯爵府

原帖由 天娜 於 10-9-14 18:50 發表
元小今年入趙中是16人, 南元小是入趙中是22人
元小入鄉中是18人, 南元小是30人
而元小上年的學生人數較南元小少50人
因此這兩間小學上年派位很理想

...

嘩,南元小派得真係幾好喎.
剛派中學的 , 一級有幾多個人呀 ?

男爵府

鄉中
精英班 : 40人
普通班: 34人
英文堂分兩小組學習

子爵府

唔好淨係著眼有冇連繫中學, 仲要番意上咗中學後, 啲學生追唔追到程度噃。

我有街坊個女係元小, 考試唔係全級第一就係第三, 入咗鄉中後程度唔及人, 考到每班二十左右, 跟住就冇乜心機讀書, 會考唔理想,中五後冇再讀上去。不過佢個女好大喇, 而家學校啲程度同情況唔知有冇変。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

伯爵府

原帖由 天娜 於 10-9-14 22:06 發表
鄉中
精英班 : 40人
普通班: 34人
英文堂分兩小組學習

即 74 人 , 有 52個入到趙中 & 鄉中,比例都好好好高喎.

男爵府

sorry!我誤會左你的意思, 比錯答案
我既意思是而家鄉中中一的精英班人數是一班40人, 普通班是34人
至於元小兩班精英班約七十人, 18人入鄉中, 16人入趙中, 約22人入天官

原帖由 三個白白豬 於 10-9-14 22:51 發表

即 74 人 , 有 52個入到趙中 & 鄉中,比例都好好好高喎.

男爵府

你講得對, 鄉中的課程確係幾深, 如果要入去讀就要俾學生足夠的心理輔導, 即係有機會考第尾
因此家長要考慮寧為雞口, 莫為牛後的道理才去選中學

原帖由 forty+ 於 10-9-14 22:36 發表
唔好淨係著眼有冇連繫中學, 仲要番意上咗中學後, 啲學生追唔追到程度噃。

我有街坊個女係元小, 考試唔係全級第一就係第三, 入咗鄉中後程度唔及人, 考到每班二十左右, 跟住就冇乜心機讀書, 會考唔理想,中五後冇再讀 ...

伯爵府

原帖由 天娜 於 10-9-15 17:25 發表
sorry!我誤會左你的意思, 比錯答案
我既意思是而家鄉中中一的精英班人數是一班40人, 普通班是34人
至於元小兩班精英班約七十人, 18人入鄉中, 16人入趙中, 約22人入天官

...

oic , 即就算比你讀到元小 , 都要精英班先有機派到呢兩間中學啦 ~

今日撞到我朋友 , 講起中學派位 ,我話官小派得好好架喎 , 佢話"係鬼,我個仔咪讀南元小囉 , 今年派左去天水圍香島 , 隔離屋果個就近 d , 去左金巴崙."
我當堂打左個特.

不過 , 而家明白晒啦 ~
因佢個仔係讀精英班.

男爵府

其實精英班都分Band 1 & Band 2學生, 讀到精英班都要努力考頭十名,自行就多個機會, 考吾到頭十名就要維持在Band 1, 派位才有勝算
若自己是精英班內的Band 2生, 而強行選擇了Band 1中學, 派位自然不會理想, 這是選校的定律, 如果吾係d家長選校時點會禁頭痛

原帖由 三個白白豬 於 10-9-15 20:29 發表

oic , 即就算比你讀到元小 , 都要精英班先有機派到呢兩間中學啦 ~

今日撞到我朋友 , 講起中學派位 ,我話官小派得好好架喎 , 佢話"係鬼,我個仔咪讀南元小囉 , 今年派左去天水圍香島 , 隔離屋果個就近 d , 去左金 ...

珍珠宮

Absolutely right!

原帖由 天娜 於 10-9-15 20:48 發表
其實精英班都分Band 1 & Band 2學生, 讀到精英班都要努力考頭十名,自行就多個機會, 考吾到頭十名就要維持在Band 1, 派位才有勝算
若自己是精英班內的Band 2生, 而強行選擇了Band 1中學, 派位自然不會理想, 這是選校 ...

大宅

原帖由 forty+ 於 10-9-14 22:36 發表

我有街坊個女係元小, 考試唔係全級第一就係第三, 入咗鄉中後程度唔及人, 考到每班二十左右, 跟住就冇乜心機讀書, 會考唔理想,中五後冇再讀 ...

又唔可以咁講, 讀唔讀到好睇個小朋友架喎......

我最近識有2位朋友分別在南元小同元小畢業, 而家在鄉中讀, 佢哋又無話跟唔上喎, 讀得好好, 我從佢小朋友知道, 只係覺得讀得呢間中學讀書一定要好獨立, 睇好多參考書, 才藝起碼都識一種樂器, 佢話全班大部分都識彈琴, 只係幾位同學音樂堂表演時唱歌乍, mouth:mouth:" /> 佢哋話讀得呢間緊有壓力架啦, 但無話追唔上......

首頁

尾頁

跳至