興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問問...買相機的話係要睇邊種變焦係緊要啲呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

光學變焦比較重要, 數碼變焦只係將影像放大, 我係唔會睇數碼變焦既數字.

原帖由 samchi媽 於 10-9-14 13:53 發表
想問問...買相機的話係要睇邊種變焦係緊要啲呢?

男爵府

明白,吾該晒版主

大宅

光學變焦,數碼係假野

男爵府

醒目開學勳章

光學變焦是靠鏡頭內鏡片位置移動來放大影像, 是實際而又清晰的影像, 不過清晰和解像也是乎鏡組設計, 鏡片透光率, ccd的大小和相機上IC處理的能力, 所以單睇光學變焦都未必有用, 有些相機其實變焦後要好好天才影到, 俾你都無用, 在DC上好多時都會有咁嘅情況

數碼變焦是將光學變焦再放大, 然後用軟件計算放大後點與點中間的顏色形像光暗值(插值), 所以不算是實際影像, 而且影像清晰度好是乎軟件計算方式, 現時一般都較差

基本上祗睇光學變焦已足夠

別墅

簡單講光學係利用鏡片的移動來改變焦距~
數碼就係用電腦程式來谷

不過記得倍數高唔代表ZOOM得遠,唔好俾D倍數誤導...

男爵府

原帖由 smarting 於 10-9-19 16:36 發表
簡單講光學係利用鏡片的移動來改變焦距~
數碼就係用電腦程式來谷

不過記得倍數高唔代表ZOOM得遠,唔好俾D倍數誤導...

咁我應該睇邊到先知部機zoom得遠吾遠呀?

因近來見到啲相機都標明變焦26陪同30陪...我仲以為數目愈大zoom得就愈遠呀

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 samchi媽 於 10-9-20 17:22 發表

因近來見到啲相機都標明變焦26陪同30陪...我仲以為數目愈大zoom得就愈遠呀

ZOOM 鏡會有一組數字, e.g. 28-300mm, 數字大的 (300mm)
代表zoom 得遠d, 長d

而幾多倍, 則是最長 除以最短焦距
e.g. 24-240mm, 十倍變焦
35-280mm 只有8倍變焦, 但因為最長焦距去到 280mm, 係zoom 得比 240mm 果支遠

別墅

原帖由 samchi媽 於 10-9-20 17:22 發表

我諗你可以睇下個range係咪你想要啦...有時好高倍數你都唔會用到啦..

我自己就都係成日覺得倍數太多,鏡頭會涉及好多複雜組件,相片質素可能會有影響~但係倍數多都幾方便架﹗

首頁

尾頁

跳至