婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我有做錯咩~
亞仔出世後, 我比99湊, 但佢的湊仔唔認同, 直至亞仔1歲, 有次勁吵大WO, 果日我要返工, 個99話即刻唔湊, 結果我要急住同公司請兩日假, 條99話除非我上佢屋企親自SORRY~又話係我求佢, 唔係佢求我比佢湊, 正PK, 但因為太急, 只有兩日時間, 我為左亞仔, 焗住上去屋企, 呢世人真係覺得係屈辱, 我永遠都記得 (之前都係BK POST過)
後尾我99湊多亞仔六個月左右, 係呢六個月, 我當亞仔去左托兒所, 不聞不問, 即使好掛住個仔, 都冇打過一個電話比99 ………….跟住我請左工人直至呢家1個月, 咁SO FAR個工人都湊到我個仔OK, 家務都OK, 另我屋企係裝左IP CAM, 全日都可以看見亞仔係屋企做咩野….SO FAR 都唔錯…..另外我從來冇叫我99去我家呷住工人做野, 也冇要求佢要同亞仔落街玩…(因為我唔比工人私自帶亞仔出街)…99佢起初都係上晝過來1個鐘左右, 下韭過來1-2個鐘左右(親我唔係屋企, 不過我都接受, 冇問題, ) , 咁起初都係同亞仔去公園坃下半個至1個鐘, 或者陪亞仔係屋企睇下ABC書或看 DISNEY的VCD, 我都覺得好好. …
但呢星期亞仔8點半起身飲完奶, 9點半食完生果至後果啖, 佢即拿拿聲同佢出街, 去到11點幾先返, 亞仔平時係11點食粥, 一返到來, 個工人即係要餵亞仔食粥….跟住亞仔下午1點訓, 訓到2點幾3點…, 飲奶支奶3點半, 條99又出現..又即同亞仔著鞋出街…去到5點15分先返…返到又拿拿聲沖涼….食粥…
我係IP CAM全日, 見亞仔除左食同訓係屋企, 全日都唔知去左邊樹, 想亞仔係屋企看下書都唔得….我頂…~~~~~
跟住我咪同C9問佢亞媽同亞仔去左邊, 佢話去左亞媽屋企…我咪話我請得工人, 就唔想再去佢屋企湊啦, 同埋叫您亞媽唔好一早或亞仔一訓完覺, 即刻同佢出街, 您亞媽可以同亞仔出街..但唔好去咁耐, 樓下公園玩下咪算lo..又鐘意抱住亞仔同人去show off… ……..
跟住c6同佢亞媽傾….佢亞媽即發皮四, 話以後唔過來望亞仔…我話好, 費時再吵架……….., 好x討厭, 您係佢亞麻, 唔係佢亞媽…同我死開啦, 成Q日搞到我地兩公婆嘈架, 摛日我C6仲黑臉對我, 做左咁多年人, 都唔識為下個佢個仔(C6)諗…討厭到嘔…

我呢家仲有兩個月件細係過肚到…真係激到, 想唔要….

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 1# cc1549 的文章

樓主自已企梗....同工人講以後仔仔出街...話要打電話問咗太太先....唔係就唔比出街...因宜家有手足口病(只是一個藉口)....唔好再去公園玩...係屋企睇VCD或書仔就可以.....

99方面, 唔嚟咪仲好, 佢發脾氣只是做比你c6睇, 因你C6會就佢, 其實佢自己好想湊孫, 只是開唔到口啫......唔好同佢勞氣

男爵府

你唔好同你C6嘈呀, 要佢同你同一個想法, 同一陣線
要用開道方式令佢明白你99的做法係唔啱,
而唔係同佢嘈, 如果唔係, 佢會好反感, 覺得我地啲女人好麻煩

同你C6講, BB日日出去玩唔係咁好, 要時間休息同睇下書仔, 聽下歌仔
個人先會定性啲, 乖啲
如果日日有得落街,會好難湊, 第時會好貪玩會好心野GA,
第時叫佢坐定定做功課都難

叫佢叫99隔日先帶BB出去, 再慢慢減少啲啦.....
BB次次同嫲嫲一齊都有得出街, 佢會好識認人, 第時咪成人要痴住嫲嫲落街囉

男爵府

育兒性格勳章

...又係扮晒野99......明明係自己想湊但又扮到"唔係唔係".....:;pppp:

佢發脾氣話唔黎咪仲好!!!
你食住上,話同工人講: 咁既然 99 咁唔想黎, ok, 以後都唔駛黎la~

真係好鍾意d 99 咁講ga!! 可以大條道理~~

ya..贊成, 唔好同你c6 嘈, 要慢慢講...
你一嘈, 男人就傾向偏幫 "靜" 果個 阿媽~~
發覺男人真係咁.....偏幫"弱" 者.....所以新抱有時要同99 識鬥"弱"....鬥抑鬱...

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-14 11:32 發表
...又係扮晒野99......明明係自己想湊但又扮到"唔係唔係".....:;pppp:

佢發脾氣話唔黎咪仲好!!!
你食住上,話同工人講: 咁既然 99 咁唔想黎, ok, 以後都唔駛黎la~

真係好鍾意d 99 咁講ga!! 可以大 ... 男人就傾向偏幫 "靜" 果個 阿媽~~
發覺男人真係咁.....偏幫"弱" 者.....所以新抱有時要同99 識鬥"弱"....鬥抑鬱...

係99面前要扮強,但係老公面前一定要扮弱丫~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 FrankieFUNG 於 10-9-14 13:48 發表

係99面前要扮強,但係老公面前一定要扮弱丫~

@@ 下...? 但係若 老公在場? 咁點o係99 面前扮強?

(我明你意思, 婆媳版真理之一,在99 面前不能太弱...)

唉......做女人真慘, 尤其是99 玩野時...(佢地就係 扮晒慘...)

不過我慢慢都明, 對住男人, 真係用軟功多...
& 要小心唔好中99 計......不然佢一覺得佢媽慘就大檸樂

洋房

你99比我好的了

我99直程湊我女兒去了她們家玩,我連看自己個女都無辦法,同c6講,他反而會幫99,說小朋友在上學之前不玩唔通幾時玩?
講一講我的背景先,我有兩個女,一個就兩歲,一個剛出世,我現在座月中,家有一個工人和我阿麻幫手湊,我99就係用了一句說話: 說我阿麻湊不到兩個,所以就成日來湊走我的兩歲大的女去玩,每次玩完返來的晚上我都無覺好睡,個女可能玩得癲得際,問她湊了去哪,她就說去了冒險樂x, 我真是不想99湊走我個大女, 點好呀?

男爵府

多謝, 其他媽咪回覆~
男人呢種動物, 真係鐘意柔弱的女人, 不論果個係佢亞媽定老婆, 所以我唔會為呢單野同佢嘈, 頭先佢打來, 問我係ip cam見唔見到佢亞媽過來, 我話:唔見, (委屈聲)不過我都冇做錯, 我又唔係唔比99同亞仔出街, 只係唔好日又去街, 下午又去街, 日日都去街ja...) c6話: 算啦..由佢啦..
我呢家係ip cam望住工人同亞仔係屋企睇書仔 & vcd,玩下坃具, 心諗, 亞99, 多謝您唔好過來...成q日同亞仔出街, 工人來左1個月, 基本上星期一至五我返工, 佢必定抱亞仔出街, 除非好似前兩日下大雨先冇出, 搞到亞仔變左去街精..
亞仔一見到我99, 會識得走去著鞋仔..
好...您以後唔好過來, 我樂得安靜... 拍晒手掌...

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 Catholic324 於 10-9-14 14:14 發表
我99直程湊我女兒去了她們家玩,我連看自己個女都無辦法,同c6講,他反而會幫99,說小朋友在上學之前不玩唔通幾時玩?
講一講我的背景先,我有兩個女,一個就兩歲,一個剛出世,我現在座月中,家有一個工人和我阿麻幫手湊,我99就係用了一 ...

喊住同你c6 講....99 日日抱走左個囡.....好唔開心
做阿媽既, 唔想比其他人抱走左個囡........
唔知佢地去邊, 好唔放心

& 堅持唔開門比你99....咁佢咪抱唔走~

說真, 我將來都唔會容許99 自己帶我囝/囡去街
老人家, 手腳唔敏捷, 太危險!!!

男爵府

原帖由 Catholic324 於 10-9-14 14:14 發表
講一講我的背景先,我有兩個女,一個就兩歲,一個剛出世,我現在座月中,家有一個工人和我阿麻幫手湊,我99就係用了一 ...

我會直接同99 say “no” , 唔好同我亞仔日日去玩x險樂園或去邊到邊到玩, 話您日日同佢玩到過晒籠, 佢晚晚訓得唔好..
x
險樂園d燈光好勁,又嘈到死, 2 歲小朋友來說唔係咁好, d地方小去為妙, 又雜, 學壞好易……您家又有工人, 又有您麻麻, 點會湊唔掂兩個小朋友, d您個大囡玩到心到散埋, 日日心思思想去街到時先後悔, 99 say no, 都好難教返個囡d野您個囡做下, d書仔, 有趣味的vcd / dvd, 手工同佢玩下做下咁, 主要係訓練專住力, 靜態活動, 同埋培養對睇書有興趣, 將來叫佢做功課都易d.…

我遲d生時, 我個仔都係兩歲, 我只有工人同我但我都唔會要我99幫手湊, 更加唔會淮佢時常同亞仔出街

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-14 13:56 發表

@@ 下...? 但係若 老公在場? 咁點o係99 面前扮強?

(我明你意思, 婆媳版真理之一,在99 面前不能太弱...)

唉......做女人真慘, 尤其是99 玩野時...(佢地就係 扮晒慘...)

不過我慢慢都明, 對住男人, 真係用軟功多.. ...

我果時係成日都係我老公面前扮俾佢阿媽玩,同埋自己好辛苦囉~但有時得番佢阿媽係度,我就會俾佢知道唔好蝦我,我會反抗ga~最後咪佢阿媽發癲要我地搬走,而亦係果刻我就知道我唔會再當佢係我99,係之後都唔會,佢依家只會係我老公個阿媽﹠我個B個阿嫲,佢嘅野唔會再關我事~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

原帖由 cc1549 於 10-9-14 14:32 發表

我會直接同99 say “no” , 唔好同我亞仔日日去玩x險樂園或去邊到邊到玩, 話您日日同佢玩到過晒籠, 佢晚晚訓得唔好..
x險樂園d燈光好勁,又嘈到死, 對2 歲小朋友來說唔係咁好, 呢d地方小去為妙, 又雜, 學壞好易…… ...

樓主, 我遭遇同你一模一樣, 又係個仔bb時比佢湊, 佢唔識湊方法過時我睇唔過眼出聲佢又黑面. 后尾9個月后我請工人唔使佢湊. 反晒面. 但62 & 99 襯我地番工日日黎. 11奌幾黎到1奌幾走. 我都無乜所謂, 叫做有人睇下個仔, 始終工人都未必甘好.

但有幾次帶個孫落去飲茶, 唔係衫濕晒 (比濃茶佢飲) 就係褲濕晒 (2岁b堅持唔同佢著尿片唔帶多一條褲落街 ~ 個仔未介尿片). 2鑊都攪到佢病.. 佢响cam見佢病就第二日唔黎. 隔幾日又日日黎.

早幾個月因為個仔又同佢吵大架, 仲好.. 中秋飯唔使去食. 我仲plan埋明年新年去旅行費事响香港對住佢過年.

男爵府

原帖由 文狄 於 10-9-15 13:57 發表

樓主, 我遭遇同你一模一樣, 又係個仔bb時比佢湊, 佢唔識湊方法過時我睇唔過眼出聲佢又黑面. 后尾9個月后我請工人唔使佢湊. 反晒面. . 11奌幾黎到1奌幾走. 我都無乜所謂, 叫做有人睇下個 ...

E>>我同您CASE 真係好似喎....62 & 99都襯我番工日日黎.. ...我諗您要好認真同您99話, 如果亞仔唔帶多條褲, 或唔著片, 唔淮同佢出街, 仲要堅持姐姐都一齊出去...

我會堅持己見, 今朝係CAM到見到99, 心諗:又話以後唔過黎..一哭二罵, 您估期期行得通咩...
我同C6話一人讓一步, 我冇話唔可以比您亞媽同亞仔出街, 但一星期只可以出兩至三日, 仲要上午去完, 下午唔淮出街, 仲要交低同亞仔去左邊樹..我C6話"是但啦,OKAY啦"
我已同工人講左, 以上情況, 如我99堅持上午去完街, 下午又去, 叫佢即刻打電話比我, 我先同條99開波, LOCK門, 唔淮佢係我地返工, 入門見我個仔......真討厭

洋房

回應jesuslovesyou

好難唔開門給99

大宅

樓主太仁慈, 佢地over左, 下次會打比老公, 叫他們即走, 唔係會報警, 以後唔淮再來, 無情講, 呢d人你比一次機會他都太多, 重申個仔係你, 無人可以無你批准下帶他出街, 你個肚重有一個, 他們玩野你如果外家有人叫埋他們頂住

大宅

原帖由 cc1549 於 10-9-14 10:44 發表
我有做錯咩~
亞仔出世後, 我比99湊, 但佢的湊仔唔認同, 直至亞仔1歲, 有次勁吵大WO, 果日我要返工, 個99話即刻唔湊, 結果我要急住同公司請兩日假, 條99話除非我上佢屋企親自SORRY~又話係我求佢, 唔係佢求我比佢湊, ...

點解D99就係咁, 我幾年前坐月時又係比條老嘢係c6面前扮嘢;攪到我好慘, 要同佢講sorry. 到而家簡直覺得恥辱, 我同99巳經好耐唔講, 正確D講係我唔SO 佢, 因為超憎佢.......:;pppp: :;pppp: :;pppp:

禁止發言

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哎, 呢d問題, 真係幾千年都解決唔到
我同99同住, bb1歲時請工人(表面上話幫輕實際上係想自己渣fit)
我盡量唔想99攪d小朋友, 叫工人湊去playgroup, 99死都要爭, 我就係唔想佢去嘛! (俾雷劈都要講句: 佢做埋d野好失禮我呀), 有時放工趕去playgroup, 搭晒的士都係為左快一步見小朋友, 點知去到見到99, 真係咩mood都無晒 (仲要一齊行返屋企, 哎)
我唸你都要準備有呢一日喇
原帖由 cc1549 於 10-9-14 10:44 AM 發表
我有做錯咩~
亞仔出世後, 我比99湊, 但佢的湊仔唔認同, 直至亞仔1歲, 有次勁吵大WO, 果日我要返工, 個99話即刻唔湊, 結果我要急住同公司請兩日假, 條99話除非我上佢屋企親自SORRY~又話係我求佢, 唔係佢求我比佢湊, ...

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-27 00:00 發表
哎, 呢d問題, 真係幾千年都解決唔到
我同99同住, bb1歲時請工人(表面上話幫輕實際上係想自己渣fit)
我盡量唔想99攪d小朋友, 叫工人湊去playgroup, 99死都要爭, 我就係唔想佢去嘛! (俾雷劈都要講句: 佢做埋d野好失禮 ...

ya...我都好明白果種...
本來滿心歡喜, 一去到見到 d 唔鍾意既人既感覺.......

我實黑晒面.... 我係喜怒形於色既人......

所以, 將來...我係無辦法同99 相處的.........
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有次去接小朋友, 遇到我老闆娘(日本人)帶個女去試堂
咁正常咪一齊搭lift落樓啦, 期間我女郁黎郁去, 我99叫佢唔好郁啦整到人, 跟住竟然除左隻拖鞋用隻腳踩住我個女隻腳
我果時真係尷尬到想搵窿捐呀
你話我點敢叫我99帶細路, 我真係想像唔到我唔o係度既時候佢會做d咩失禮野!!!
原帖由 jesuslovesyou 於 10-9-27 01:01 PM 發表

ya...我都好明白果種...
本來滿心歡喜, 一去到見到 d 唔鍾意既人既感覺.......

我實黑晒面.... 我係喜怒形於色既人......

所以, 將來...我係無辦法同99 相處的......... ...

首頁

尾頁

跳至