論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個印印, 整體都有70分嫁, 算唔錯.

但唔知點解, 來左年半喇. 次次煮白飯,都會預多. 好鬼忟, 開始時, 都唔得閒理佢, 整整下, 唔對路, 冇理由日日都要將一碗隔夜飯加返入新鮮飯到"焗"返熱嘛, 咪即係日日都要食隔夜飯??

我同c6 當面講, 1 cup 米 = 2碗飯. 叫佢自己因下.

妖, 攪掂夜晚果餐, 到 lunch, 今日煮肉碎菜飯, 得我 及2個小朋友食, 鬼整, 又一大煲. 佢自己又唔食豬的, 想點呀. 再出聲又怕佢冇晒信心去做. 可能佢地個腦係冇"concept" 的, 因為煮有味飯係要落多d水, 佢又係咁多米, 所以又一大煲.

有冇媽咪有呢d問題?

大宅

好媽媽勳章

你問佢食幾多飯, 再計下你地自己食幾多, 如有4碗咪指明叫佢煮兩cup米囉. 又唔怪得哂佢既, 你唔講食幾多, 一陣唔夠食又係話佢煮得少. 比我都會預多, 費事唔夠食自己冇得食

民房

你裝cam會唔會話比工人聽?

第一次請工人,想裝cam,請問你地會唔會話比工人聽?

民房

回覆 3# queenievenus 的文章

不好意思,第一次用,寫錯地方了

複式洋房

係啦..你叫佢煮多cup佢地就煮多cup ga la..我個bun bun仲勁, 煮飯多幾多佢都包底, 而家佢碗飯係湯碗裝滿, 仲多過我同C6加埋, 係咪咁餓呀.

大宅

可能因為我2個小朋友, 食幾多好難就.

水多水小又唔同份量.

我今晚真係要自己試一次, 再規定佢煮幾多CUP先得.

大宅

好媽媽勳章

咁咪係囉, 連你自己都話難就,工人梗係煮多d費事小朋友唔夠食. 你唔想佢煮太多咪規定佢煮幾多cup.
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-14 14:10 發表
可能因為我2個小朋友, 食幾多好難就.

水多水小又唔同份量.

我今晚真係要自己試一次, 再規定佢煮幾多CUP先得.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至