自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問如果買左佢地既永久墓地(土葬),已葬,之後想轉另一個地方安葬,個墓地係咪可以賣返出去???

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

是否政府的, 還是基督或天主教的, 如果是基督教或天主教的, 是不可以賣的, 只可以歸還給教會.

子爵府

全灣華人永遠墳場唔係教會,係唔係政府就唔太清楚.

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最好當然直接打返去問喇

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 pollybell 於 10-9-14 15:29 發表
請問如果買左佢地既永久墓地(土葬),已葬,之後想轉另一個地方安葬,個墓地係咪可以賣返出去???

咁你要睇返當年買賣合約啦,我亞公係60年代買永久土葬位架,而家升值過左50萬,有家人都想執走哂自己老子d骨之後賣埋個位....係有市場架,曾經有人都傾到差唔多架啦,但風水師講...舊墓唔可以即起即葬,要曬土3年,所以當時賣唔到.
<br><br>

子爵府

我個CASE同你差唔多,個墓地係我62個大伯,50-60年代買,我62就係相賣左個位,聽你咁講真係好值錢,不過要等三年後先收倒舊錢.THANKS
原帖由 chinatea 於 10-9-14 16:32 發表

咁你要睇返當年買賣合約啦,我亞公係60年代買永久土葬位架,而家升值過左50萬,有家人都想執走哂自己老子d骨之後賣埋個位....係有市場架,曾經有人都傾到差唔多架啦,但風水師講...舊墓唔可以即起即葬,要曬土3年,所以當 ...

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 pollybell 於 10-9-14 16:38 發表
我個CASE同你差唔多,個墓地係我62個大伯,50-60年代買,我62就係相賣左個位,聽你咁講真係好值錢,不過要等三年後先收倒舊錢.THANKS

咁話哂市區位哦,而且土葬多數要起,永久位真係買小見小架啦,如果保留得用來做返家族墓好過啦.
<br><br>

複式洋房

愚問:假如有人買呢d位而家葬,仲受唔受政府而家規定只可土葬7年既限制,定係依然可以永久土葬?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

阿爺葬在那,老父己升天,佢生前話唔見左張地契,在又怎麼樣?

唔通搬走阿爺咩??
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至