母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個囡40日人仔, 未滿月之前全埋身餵(餵一邊, 3-4Hr一次)未補過奶粉~
現在想轉全泵媽, 我泵一邊只有4oz, 好境都只係有5oz
但係我發覺BB若只食4oz係唔夠, 比6oz都全部飲晒
唔知係咪食大o左個胃, 現在即使埋身餵, 食一邊都唔夠飽, 食完仲喊, 所以唯有比佢食埋另外一邊!!
我的問題是:
個半月人仔要食幾多奶呢?
應該比BB食晒2邊乳房嗎? (其實佢食第2邊相信都只係食倒前奶, 因為多數食第2邊時, 食5-10min就收口了)
BB食得多人奶有問題嗎? 我覺得食6oz真係有d誇, 定還是bb好似金魚咁, 唔知飽?
可以有什麼方法改善?
有什麼方法增加奶量, 好讓bb只食一邊乳房?

大宅

BB唔會唔知飽,只會唔知醒起身食奶,佢食飽自然會離口,健康院姑娘話如果佢食完一邊都仲喊咁就食另一邊,所以第二邊食少左時間都係正常,就好似第一邊佢飽8成,食埋第二邊飽10成咁囉!
佢食得多其實唔使擔心,最擔心係佢唔食姐
兩邊都要俾佢食呀~你淨係俾佢食一邊的會,一來會大細胸,二來冇食嗰邊會冇奶架!你可以飲木瓜魚湯,上奶上得幾快架!食飯都有助上奶

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 john_baby 於 10-9-14 17:12 發表
我個囡40日人仔, 未滿月之前全埋身餵(餵一邊, 3-4Hr一次)未補過奶粉~
現在想轉全泵媽, 我泵一邊只有4oz, 好境都只係有5oz
但係我發覺BB若只食4oz係唔夠, 比6oz都全部飲晒
唔知係咪食大o左個胃, 現在即使埋身餵, 食一 ...

40日人仔,6.5安唔算多啦,要睇下個b出世時几磅,我b出世時係8磅,佢兩日後出院,個姑娘同我講,太太,下午個餐我地餵左啦,你返去夜d至餵啦,佢吃左一支奶架啦,初時我都唔為意,靜心諗諗,一支即係....吓,咪吃左4安,點知佢返到去屋企,如果人奶,佢吃6.5安,奶粉就吃4安,人奶個餐,佢3.5鍾就哭鬧要在食,奶粉可頂到4個鍾,我根本無咁多奶餵佢,d人奶要儲几餐先夠佢食一次,工人話我知,一放入口,如果係人奶,佢就食得好快,如果係奶粉,佢唔肯食,另黎另去咁

大宅

嘩~~你地個b咁勁呀, 食到咁多
我小b出世5磅幾 (37wk), 佢到而家50幾日人仔, 食到大約3oz咋~~不過佢2hrs左右就要食, 我諗我阿b係小食多餐囉
我都想train佢一餐食多d, 一日食少幾餐, 或者定時定候d咁食, 但暫時都仲未得囉

子爵府

原帖由 奀奀豬 於 10-9-15 18:26 發表
嘩~~你地個b咁勁呀, 食到咁多
我小b出世5磅幾 (37wk), 佢到而家50幾日人仔, 食到大約3oz咋~~不過佢2hrs左右就要食, 我諗我阿b係小食多餐囉
我都想train佢一餐食多d, 一日食少幾餐, 或者定時定候d咁食, 但 ...

我個囡到兩個幾三個月時 , 都仲係 2 hr 一餐 , 又係少食多餐 , 3-4oz 一餐 , 之後只係一路拖佢, 拖到佢習慣 3 hr 食一餐囉 , 佢宜家四個月 , 食 7oz , 都係 3hr ~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊