嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

發現bb頸右邊腫左, 按佢又唔痛, 比醫生睇過話係條既肌肉緊左, 我bb又鐘意側埋一邊, 而家轉介左去做物理治療,有無人都係咁樣呀?分享一下

我個b而家一個月大, 很擔心會唔會有影響...

侯爵府

畀面勳章

原帖由 faifaiwong 於 10-9-14 17:37 發表
發現bb頸右邊腫左, 按佢又唔痛, 比醫生睇過話係條既肌肉緊左, 我bb又鐘意側埋一邊, 而家轉介左去做物理治療,有無人都係咁樣呀?分享一下

我個b而家一個月大, 很擔心會唔會有影響... ...

天生斜頸..要去比人扭頸...如果扭得好返,就唔駛做手術,但我見有小朋友都唔做手術,但將來有無事就唔知啦,但條頸一定唔可以轉過另一邊咁囉..

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔洗擔心, 早些去做物理治療, 同埋, 跟足物理治療師叫你回家做既訓練 及 抱姿, 多數都無問題

我仔出世7天就發現有呢個症, 滿月開始做物理治療, 頭1個月隔天去做, 前後6個月做左20次左右, 就好返 (不過, 我仔仔果時係輕微, 並沒有腫起)

大宅

我個女2個月時發現
做了 60次, 好返晒

侯爵府

畀面勳章

原帖由 豬_兜兜 於 10-9-30 10:42 發表
我個女2個月時發現
做了 60次, 好返晒

嘩...要做咁多次.....

子爵府

陪月勳章

如果有小小腫起就要做喇, 我亞B都有做, 不過係2個星期先一次, 但係自己係屋企要日日做. 否則越大個(1, 2歲)做會越痛而且難好返.

唔使擔心, 會好返.

如果你唔想睇私家咁貴, 可是去健康院叫佢地評估吓,介紹你去政府.

首頁

尾頁

跳至