嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔今年4歲...一返學就成日病.....好返幾日又病過...又好難斷尾...次次都要睇2,3次醫生....
仲要次次轉埋俾細佬.....
唉...究竟係醫生唔得定係咩呢?
會唔會因為佢食得唔多野所以唔夠抵抗力呢?
http://hk.myblog.yahoo.com/babyangelws0901

子爵府

試下睇中醫,我個仔三歲幾都係一返學就病,上年到今年,9個月就睇左26次醫生,每個月,月頭病,月中好,月尾又黎過......唔係感冒就傷風,每次好返要十日,最慘鼻涕長流,上兩個月的起心肝睇中醫調理,都試過傷風感冒,但復完快西藥好多.徵狀比較輕微.我覺得唔關食得多與小事,我個仔食大人碗,碗半飯,一餐,上年返左學成年無重倒,重輕左兩磅,成日病吸收都有問題.

別墅

但我都試過同我個仔睇中醫...但佢唔多肯飲...仲飲到嘔.....
但保嬰X果D佢又飲WO.....
細果個得歲半...唔駛指意佢會飲TIM 呀..=="
唉..
http://hk.myblog.yahoo.com/babyangelws0901

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我個女6歲,都動不動就發燒,一個月一次走唔甩,成日只係齋燒,無乜病徵,我都唔知點幫佢,比佢攪到我精神崩潰!

子爵府

你試下用藥粉或者藥丸既中醫,我個仔好中意飲,因為加左HONEY.開水都係30ML好快飲晒,如果煲,大人都頂唔順啦咁大碗重要日日飲.
原帖由 angelbb0901 於 10-9-14 18:20 發表
但我都試過同我個仔睇中醫...但佢唔多肯飲...仲飲到嘔.....
但保嬰X果D佢又飲WO.....
細果個得歲半...唔駛指意佢會飲TIM 呀..=="
唉..

別墅

原帖由 pollybell 於 10-9-14 18:25 發表
你試下用藥粉或者藥丸既中醫,我個仔好中意飲,因為加左HONEY.開水都係30ML好快飲晒,如果煲,大人都頂唔順啦咁大碗重要日日飲.

但屯門好似唔見有中醫用藥粉......
你果個中醫喺邊度GA?

別墅

原帖由 hudsonchui 於 10-9-14 18:24 發表
我個女6歲,都動不動就發燒,一個月一次走唔甩,成日只係齋燒,無乜病徵,我都唔知點幫佢,比佢攪到我精神崩潰!

我都就嚟痴線GA LA....
由8月30到而家睇左3次醫生..一陣準備去睇第4次..=="

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

原帖由 angelbb0901 於 10-9-14 18:30 發表

我都就嚟痴線GA LA....
由8月30到而家睇左3次醫生..一陣準備去睇第4次..=="

咁你小朋友有冇發燒? 如無,我都唔太擔心,最慘我個女次次都一定會發燒,:-( 又好少見到佢咳、鼻水個d,個個都話讀小學好d,我個女今年都升小一喇,都仲係咁既

別墅

原帖由 hudsonchui 於 10-9-14 18:37 發表

咁你小朋友有冇發燒? 如無,我都唔太擔心,最慘我個女次次都一定會發燒,:-( 又好少見到佢咳、鼻水個d,個個都話讀小學好d,我個女今年都升小一喇,都仲係咁既 ...

咁又未發燒既..但都熱熱地咁....37.2,3....
唉~成日咁病真係好煩...
係LO...醫生話到5,6歲會好D....1年1,2次咁
有無問個醫生點解會咁???

珊瑚宮

原帖由 angelbb0901 於 10-9-14 18:40 發表

無講,成日話小朋友係咁架喇,我入院check,又找不到原因,我自已覺得係我女女體質敏感囉!

子爵府

我個中醫在尖沙咀,37.2/3都算燒,起緊,我個仔開頭都係咁,平時都係36.點幾,一到37.2就唔方好野開始燒.
原帖由 angelbb0901 於 10-9-14 18:40 發表

別墅

原帖由 pollybell 於 10-9-14 18:48 發表
我個中醫在尖沙咀,37.2/3都算燒,起緊,我個仔開頭都係咁,平時都係36.點幾,一到37.2就唔方好野開始燒.

咁遠......既
唉...係LO....佢流綠鼻涕....可能發炎所以燒燒地...
但成日睇...睇個個醫生都好似睇唔好咁..

子爵府

我完全明白你心情,真係人都癲,我都係睇左好多西醫都唔得,先絕處逢生睇中醫,摶下,有時西醫唔得最後都要試下其他.你試下問下其他媽咪你附近有無呢類中醫.
原帖由 angelbb0901 於 10-9-14 18:53 發表

咁遠......既
唉...係LO....佢流綠鼻涕....可能發炎所以燒燒地...
但成日睇...睇個個醫生都好似睇唔好咁..

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

原帖由 angelbb0901 於 10-9-14 17:56 發表
我個仔今年4歲...一返學就成日病.....好返幾日又病過...又好難斷尾...次次都要睇2,3次醫生....
仲要次次轉埋俾細佬.....
唉...究竟係醫生唔得定係咩呢?
會唔會因為佢食得唔多野所以唔夠抵抗力呢? ...

我阿仔就快3歲,5個月大開始返育嬰園,6個月就開始成日病,無數次發燒,傷風感冒,氣管敏感,氣管炎,肚痾,喉嚨發炎等......諗住兩歲讀幼兒園會病少d啦,點知都係個個月睇醫生,6月時仲中埋手足口病,病過成咁多次,我發現食多d生果係可以病少d(近呢幾個月食多左生果,6月病完,至到近幾日至再傷風咳),同埋有少少傷風感冒唔好食西藥,食左中藥先,無減輕徵狀至再睇西醫,病緊時一定要戒口,咁就快d好返。

大宅

我個女以前細個至2歲多0的既時候都成日病, 病親都要睇兩次醫生先得, 自從有朋友叫我試下MANUKA HONEY 5+之後,好左好多..TOUCHWOOD, 幾個月一次, 而且睇一次醫生就斷, 不過另外我有每星期煲花膠OR響螺湯, 好多時都會落猴頭菇,淮山,百合補下肺...

別墅

原帖由 mupooh 於 10-9-14 21:02 發表

我阿仔就快3歲,5個月大開始返育嬰園,6個月就開始成日病,無數次發燒,傷風感冒,氣管敏感,氣管炎,肚痾,喉嚨發炎等......諗住兩歲讀幼兒園會病少d啦,點知都係個個月睇醫生,6月時仲中埋手足口病,病過成咁多次,我發現食多d生果 ...

係WO....有時真係喺度唸.成日病得唔得GA...唔係呢樣就果樣...食咁多藥又好似唔係咁好咁....都唔知點算......
不過一返學就一定係咁....放暑假就個幾月都無病過一次....

別墅

原帖由 ttlucky0303 於 10-9-14 23:36 發表
我個女以前細個至2歲多0的既時候都成日病, 病親都要睇兩次醫生先得, 自從有朋友叫我試下MANUKA HONEY 5+之後,好左好多..TOUCHWOOD, 幾個月一次, 而且睇一次醫生就斷, 不過另外我有每星期煲花膠OR響螺湯, 好多時都會 ...

最鬼衰我個仔湯都唔係好肯飲呢...........

子爵府

環保接龍勳章

我個仔返左幾日學又有d 燒(99.8),流鼻水同咳,食左4日西藥都仲有少少慶(99.3),終於星期一同佢再睇中醫,而家好似ok,希望keep到. 我阿媽聽阿仔d同學既家長話花膠燉鮮奶對個肺好,請問有無媽咪試過?

大宅

我大囡E+2.5AGE, 1年前成日病, 又成日發燒, 煩死人, E+細囡 &大囡食左靈芝後好左好多, 起碼唔駛成日病, 一年病一, 二次,
但好快好返, 以前未食之前一病要睇幾次E生,
睇E生唔係問題, 而係餵佢食藥好似打仗咁...
好似一樽300粒, $300一日食一粒沖落D奶到.......唔駛睇咁多E生我覺得唔貴.....

珊瑚宮

原帖由 笑死人 於 10-9-15 11:20 發表
我大囡E+2.5AGE, 1年前成日病, 又成日發燒, 煩死人, E+細囡 &大囡食左靈芝後好左好多, 起碼唔駛成日病, 一年病一, 二次,
但好快好返, 以前未食之前一病要睇幾次E生,
睇E生唔係問題, 而係餵佢食藥好似打仗咁...
好 ...

請問靈芝係咩牌子呀,你可pm我

首頁

尾頁

跳至