自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

阿仔比同齡小朋友既語言能力遲一年到,吾係太多,所以跟開佢既語言醫生建議佢入讀一般小學,0廿我睇暈成本小學概覽,無幾多間係特殊師資比率較高,而我大女讀緊果間都係傳統學校,我怕我仔入到去會讀得好辛苦,而我諗住同呀仔報果間係資源小學,特殊果part都有55%,但慘在佢上年同今年都只係開得一班小一,我又怕佢殺校,更煩既就係,我都吾知好吾好係"小一入學表"到填吾填佢有"特殊教育編號"果part,我怕佢比學校標籤吾收,唉,我而家真係諗吾通呀,政府果邊都吾知邊間學校資源多,都係要我自己去諗.

子爵府

原來要填"特殊教育編號"呢part?
係咪係用過政府特殊服務,就有呢個no?
我女讀障,又係入正常學校,幼稚園社工建議揀活動教學!你全邊區?

複式洋房

1) you can let your kid repeat k3. 1 year delay is a lot. He will not get good marks in school, ie. will not get into a good secondary school in future. My son is 6-month delay. I let him repeat k2. Don't risk his future, especially a boy, speech not as good as girls in the same school already even if normal

2)you can choose not to fill in section 6. Then tell the school after your enrol. Help will be delayed only for 1 term. Subsidy will start in Spring term in March. I just called them this morning.

3) small class is better than big and traditional teaching method is not good as teachers scold students who cannot perform well. Choose a school with understanding teachers.

複式洋房

係咪係用過政府特殊服務,就有呢個no?>>no

you just have to fill in a category:
1=detarded, 2=autistic,3=Attention Deficient disorder, 4=handicapped,5=blind, 6=deaf,7=speech delay

男爵府

咁不如你打去教育統籌局問下有冇啲咩資料可以比你,你有冇醫務社工跟開,如有佢哋手頭上都有名單係手,如果唔係你再問下小朋友學校負責兼收個位老師睇下有冇資料比到你,如果真係要簡普通學校的話,平時或假日自己係出面再報啲言語訓練堂比小朋友上,咁會好啲,再唔係你會唔會考慮比仔仔讀多年K3睇下個進展會唔會再好啲呀,一來可以幫佢打好個底,二來學校都有訓練比到佢,希望以上資料幫到你啦!

因為本身我仔仔都有言語障礙,比同年慢年半,本身上年上學期尾學校老師和心理學家,都話仔仔轉去特殊學校會好啲,我當然接受唔到啦,冇同仔仔轉到,後來我辭職自己湊返,剛剛放年假,年假後的下學期仔仔回校,老師話佢有明顯嘅進步,比之前多咗說話,後來今年學期尾做評估宜家只欠8-9個到,就追到同年小朋友,今年我都決定比仔仔重讀K1加深佢個認識,只要你同仔仔都唔放棄,將來一家會見到成果的,加油!

複式洋房

I strongly recommend you to let your son repeat k3. Much easier on him and on you.

珍珠宮

好媽媽勳章

me too
我阿女都有語言障礙,
今年都要報小學,我諗到而家頭都暈埋!

因阿女亦年尾細女(0411)
我前年已幫她repeart左.(真的冇差太遠)

有冇人知SSP區主流
既"融合教育"方面會較好
thx

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個仔情況同你個仔差唔多,都係爭左一年左右,表達能力表較差,當時醫生都話去主流學校,最後我選左一間活動教學既學比佢讀

其實主流學校裡面你好難搵到一間係比較多特殊教育,因為資源有限,當初我就首先搵一D係活動教學既學校,因為傳統教學唔適合我個仔,跟住再睇那些選定既活動教學學校有咩資料去比我個仔,睇唔夠清楚,我就打去問校長對I位小朋友有咩特別安排,最後邊間多D就去邊間~

至於填特殊需要,我認為一定要填,你唔填如果第二時入到那間學校,而學校基本唔知你個小朋友有咩需要特別協助的,我當初有填特殊需要,醫院會SEND呀仔D檔案去學校,當呀仔第二日返學,我打去學校問班主任,佢已經知道我個仔咩情況,佢會有特殊安排比我個仔,例如坐前小小,同會留意佢小小,同埋唔好驚學校會標簽左唔收喎,呀仔呢間學校係我第一志願黎,第一次就中左,完全唔駛等大抽獎~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 hoho0728 於 10-9-14 15:49 發表
我個仔情況同你個仔差唔多,都係爭左一年左右,表達能力表較差,當時醫生都話去主流學校,最後我選左一間活動教學既學比佢讀

其實主流學校裡面你好難搵到一間係比較多特殊教育,因為資源有限,當初我就首先搵一D係活動教 ...

阿仔响暑假被評阿氏, 未正式開學返適應班嗰陣, 我已經將CAC份report交俾學校...
學校真係即刻有跟進!

樓主, 建議選官校, 一定會有呢方面資源

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 小倩 於 10-9-14 18:29 發表

阿仔响暑假被評阿氏, 未正式開學返適應班嗰陣, 我已經將CAC份report交俾學校...
學校真係即刻有跟進!

樓主, 建議選官校, 一定會有呢方面資源 ...

係,我覺得應該比學校知道小朋友有咩問題,先可以幫到佢,收收埋埋佢,想幫都幫唔到,唔講的話,要學校慢慢了解呢個小朋友有問題,亦白白浪費好多時間~

樓主,唔好驚標唔標簽問題,最緊要你自己面對到,唔駛睇人地點睇,最緊要自己明白自己個小朋友係某方面弱,唔代表部都係差,你要明白佢語言弱,實有第二方面有優點~如果一間學校因為個小朋友有某方面弱力而標簽左佢,咁呢間學校入唔入都把就啦~

別墅

原帖由 小小兔仔 於 10-9-14 15:22 發表
咁不如你打去教育統籌局問下有冇啲咩資料可以比你,你有冇醫務社工跟開,如有佢哋手頭上都有名單係手,如果唔係你再問下小朋友學校負責兼收個位老師睇下有冇資料比到你,如果真係要簡普通學校的話,平時或假日自己係出面再報啲 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但係 repeat 一年, 到時就 over 7 yrs (要留意佢係9月前出世 定係細仔, 細仔就 ok, 無問題), 無左適齡學童果10分, 係派位上有好大影響, 要 check 清楚先決定

男爵府

醒目開學勳章

其實而家愈黎愈多學校只會一年只有一班,
反而學生不多的學校,對,就是有怕收不夠學生的危險,但相對地,學校的老師及同工們就可以更加照顧小朋友,因為他們需要兼顧行政,但卻同時能兼顧學生更多呢..
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

大宅

環保接龍勳章

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

THANKS ALL,

好多謝大家既分享,其實年頭已經開始諗比個仔讀咩學校,我老公比較想個仔入主流學校,因有家姐在校內照顧,但我就比較想個仔入活動教學,因我怕入家姐間學校,我地大人同呀仔都會好辛苦,而家我地兩公婆都未取得平衡,睇黎都要開番個全國會議先得!

男爵府

原帖由 vvnpo 於 10-9-15 15:15 發表
我想分亨一下我的經歷。我個仔都有語言障礙,二歲幾仲未識講嘢,單字都無乜,連雙腳跳起都唔識,考K1當然係無一間收佢。帶佢做評估,係global delay,speech慢1年,motor慢大半年。

慶幸屋企人做物理治療師,正在進修髗骶骨治療師課 ...
髗骶骨治療師係唔係好好貴

男爵府

畀面勳章

原帖由 hoho0728 於 10-9-14 15:49 發表

其實主流學校裡面你好難搵到一間係比較多特殊教育,因為資源有限,當初我就首先搵一D係活動教 ...

其實我當初都好堅決0廿同社工講我一定會報尼頂比學校,但到埋牙一亥,真係堅決吾到,真係好怕我一個錯誤既決定而影響左佢既小學生活.

男爵府

畀面勳章

原帖由 garfield097 於 10-9-14 14:48 發表
原來要填"特殊教育編號"呢part?
係咪係用過政府特殊服務,就有呢個no?
我女讀障,又係入正常學校,幼稚園社工建議揀活動教學!你全邊區?

我係屯門區,你尼?
我都係社工同我地傾呀仔既語言發展提到我先知有尼樣野,佢地話吾報上小學,就會6歲後再無醫生跟進,佢又語有d學校會有語言治療師注校,如果係尼d學校,小朋友就吾駛出荃灣見治療師,但係佢地就提供吾到比我,邊間學校有,就連邊間學校資源多d都提供吾到比我

男爵府

畀面勳章

原帖由 circle119 於 10-9-14 15:43 發表
me too
我阿女都有語言障礙,
今年都要報小學,我諗到而家頭都暈埋!

因阿女亦年尾細女(0411)
我前年已幫她repeart左.(真的冇差太遠)

有冇人知SSP區主流
既"融合教育"方面會較好
thx ...

係呀,真係頭都暈埋,加油呀!

首頁

尾頁

跳至