自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

自從亞仔升左上中一,
d 生活好似好Hea 咁,
無咩功課,書又唔知佢教左幾多?!

今日佢話想留校練波,
預備聽日既校隊選拔,
我話OK啦,但4pm 好走喇。
點知5:30pm 都唔見人,
仲熄埋個電話唔聽,嬲得我!
中一已經自把自為,大d 點算?
剛才佢先打比我話返緊!
我好火打比老公,我想罰佢,
扣佢聽日零用錢,
但老公又叫我冷靜,話個仔大喇,
可以約法三章,可以有自由,
但唔可以濫用自由喎!
真係好小事嗎?唔使表達我不滿?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都係轉貼至升中版好d,
呢度都係細細個小朋友既家長多.....

大宅

你仔仔都算好喇,,起碼佢有返學,,我大仔朝早換晒衫返學,,點知晏晝學校打嚟話佢冇返,,開左學幾日又係咁,,上年中一已經係咁,,今年要留班讀番中1又係咁,仲要夜一夜先返嚟鬧又鬧過,,傾又傾過,,真激死,,,,

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

吓!咁佢去左邊呀?

原帖由 小魔女媽媽 於 10-9-14 18:23 發表
你仔仔都算好喇,,起碼佢有返學,,我大仔朝早換晒衫返學,,點知晏晝學校打嚟話佢冇返,,開左學幾日又係咁,,上年中一已經係咁,,今年要留班讀番中1又係咁,仲要夜一夜先返嚟鬧又鬧過,,傾又傾過,,真激死,,,, ...

伯爵府

好媽媽勳章

麟媽
其實真係唔好動火
我的經驗係..一到中一...真係成個人變變變
你的還要係小case...
我的比你更大case...
佢地呢個年紀...越罰越反抗
你諗用a罰法..佢用b去走法律罅
如果佢5點半..未回到家..可能係同學仔練到未夠喉
多數同學仔真係練到學校6點關門先閃
而在學校...又不能拿個手提出來講的
咪會miss左你電話...

所以唔好嬲...嬲得多唔靚架
谷到成肚氣肥埋就更衰

你同佢講...如果答應左你4點半回家...如果有事不能準時回家...一定要先電話通知你..唔好要你擔心
如果唔係...就以後無得留校練波

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

麟媽媽,

阿仔第一次唔好咁火住, 等佢返黎睇下點講先, 不過你要同佢講清楚, 下次一定唔可以咁, 有乜野事都應該打個電話返屋企先!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

ABCD媽咪,

佢六點鬆d 返左黎,
佢以前唔會咁大膽架,
我諗升中我都要調節吓.....
佢入屋就去左沖涼,
我忍住無出聲,
佢知我嬲,
因為剛才我係電話Fee左佢兩句!
而家佢死死地拎左d 書出黎,
咁我扮無野呀?定同佢傾?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁等佢食左飯先,再同佢講如有下次,扣零用$.

大宅

I was pissed when I read your thread. I suggest u to use the soft approach - don't scold him, stay silent, but let him know you are in the eye of a typhoon. See if he apologises and remind him how hard it was for him to get into this school and what he told u & dad that he would do when he is in secondary. As a teenager, he has to keep his promises..... Don't give in!

大宅

我個仔都係剛升中一,佢敨學時間係15:40但通常都會遲放佢哋,你心平氣和同佢慢慢傾吓先啦。呢個年紀好反叛,要小心處理。

禁止訪問

水晶宮

回覆 1# 麟媽媽 的文章

麟媽媽,
呢個年紀真係好煩好反叛, 我同阿囡都係招來招往mouth:
可唔可以唔好罰阿仔著, 妳見到佢暫時唔好發火, 俾機會阿囝講/解釋. 之後講番妳聯絡唔到佢有幾擔心, 下次再犯會點處罰佢.
我而家成日同阿囡set底線, 叫佢唔好挑戰我.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

你首先...心平氣和先
如果唔係...問乜也係嘈交收場
你叫佢同你坐低...兩母子傾兩句
((要好氣和喎))
你告訴他...你係擔心佢的安危
佢未能按時回家...o甘嬲係因為...怕佢有意外而你唔知
((佢聽到也lum d麻))
然後你聽下佢去左邊
然後咪叫佢...如果下次想練耐d
就一定要事先告知
大前題係..."你要我比你自由...你先比我安心..."

麟媽...中學已經唔再係小學生
小學時期真係鬧一鬧...乖一乖
現在係鬧一鬧...反多兩錢檯...
傷左感情...就無得補架啦
不過不是無低線任佢亂來

以前小學時期可同同學講..."我要趕回家...亞媽鬧呀"
現在講呢句會比同學仔笑..
有時真係為面子...留耐左係學校
不過..係學校也比在街留連好

原帖由 麟媽媽 於 10-9-14 18:37 發表
ABCD媽咪,

佢六點鬆d 返左黎,
佢以前唔會咁大膽架,
我諗升中我都要調節吓.....
佢入屋就去左沖涼,
我忍住無出聲,
佢知我嬲,
因為剛才我係電話Fee左佢兩句!
而家佢死死地拎左d 書出黎,
咁我扮無野呀?定同佢傾? ...

珊瑚宮

環保接龍勳章

我記得我媽咪以前都無管我, 如果管我, 我會好反感囉...
己所不欲勿施於人, 扣零用$呀, 罰呀....都唔好做啦....
了解佢先啦, 可能佢真係要留到咁耐呢....就算佢點呃你, 成績呀學校表現呀係呃唔到你架, 到時先至"整治"佢啦.

侯爵府

麟ma,
千其...唔好丙佢呀.....
你只可以...同佢講下...佢唔依時返到黎...又唔開電話....你會好擔心....同埋好唔開心....你可以叫佢用心諗一諗....打球係米真係重要過亞ma....你要令佢代入你ge角色....等佢自己思考下....

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我而家冷靜左落黎喇,
最火係因我覺得佢專登熄電話!

我剛剛同佢傾,佢話佢打波過左時間,
又話以為我會打比佢,
即是等我趕喇,咁佢先走!
但佢話唔知手提熄左喎。

我已經同佢講得好清楚,
放學留校總要守家中規定,
比電話佢係為方便父母聯絡,
唔係搵佢搵唔到,不如唔好要了。
佢要打電話講低,免至搵唔到擔心,
亦唔可以放學同埋d 人四圍行,
離開學校打比我,如果再無交帶,
我會扣佢零用錢。
佢話明白囉,又好似好用功咁囉,
咁多日,第一次見佢拎d 書溫咋!

禁止訪問

伯爵府

玩具勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

現階段對佢地黎講自由自主係好重要,令一方面係面子問題,佢地會覺得大個仔吓吓要亞媽話咁就咁,話要報道就要報道,話要守時就要守時,佢會覺得係同學面前好無面架,冷靜D慢慢傾,試吓從佢覺度唸,如果唔係以后好難相處,后果可能比現在更差.

伯爵府

好媽媽勳章

麟媽
歡迎加入中學生媽媽系列
大家加油~~~
有時真係無特定的對付方法
大家見招拆招
共勉之....

原帖由 麟媽媽 於 10-9-14 19:04 發表
我而家冷靜左落黎喇,
最火係因我覺得佢專登熄電話!

我剛剛同佢傾,佢話佢打波過左時間,