夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

各位, 我有個疑難, 希望大家俾d意見.
事緣我剛驗到有左, 但我十分唔想要.
因為我知道我唔可能一個人照顧到2個小孩,我巳經有個1歲多d既囡.
我c6係個好懶既人(對家務事上)
基本上佢係一個大細路, 佢都算係ok既老公同爸爸.
我叫佢做家務佢都會做, 雖然有時唔係好情, but就叫就做, 唔叫就攤係sofa度lor
同個囡玩又叫就睇住一陣, 唔係就由佢自己玩…
而家only得個囡我都可以由佢
我可以100%黏實個囡, 但再多一個我就分身不下啦.
搵賓賓佢又唔鍾意.(其實我自己都唔想, but無辨法麻)
佢話到時叫佢媽湊大囡,我媽湊細果個; 但而家係我媽湊囡囡,
點可以湊大左就俾麻麻, 婆婆就由頭黎過,我點都唔肯架啦
其實我而家最concern係個囡,
如果有個細路/細妹係咪對個囡一定好d呢? 佢會個伴, 但我就唔可以俾晒全部精神俾囡囡
咁對佢係好左?定無咁好?

大宅

你既然諗左咁多問題 點解你還會有bb?

大宅

有左係緣份黎既, 女女都生得咁靚,咬緊牙關生多個. 我諗起碼女女無single child problem先, 學會同人地share

複式洋房

同意!既然唔想生多個,點解唔好好避孕?你既問題大都圍繞邊個湊既問既,即係金錢上可以應付到?我相信湊小朋友既分配有好多方法,而家女女都1歲多,細的要出生時大女都有2歲了,可以讀N班,咁婆婆湊多個BB可能也可以應付到?多個伴其實小朋友也會好開心既。
真尊重生命!
原帖由 beanlala 於 10-9-14 16:41 發表
你既然諗左咁多問題 點解你還會有bb?

禁止發言

侯爵府

好媽媽勳章

咁你c6呢? 知道咗未, 反應如何, 好多野, 你唔可以一個人決定嘅wow

珍珠宮

要, 好多人都係咁揍2個啦, 我就唔信你係最差果個, 係就係辛苦架喇, 不過真係好羨慕人哋2個仔女.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

生啦.
唔有都有左咯...又唔係第一次有.點會唔識咩叫避孕丫 .
到時個囡大左.先想有...又怕無緣份.

大宅

解決到家務問題,但樓主C6嘅責任心呢?連同囡囡玩嘅耐性都冇,到大個啲教育個問題又點解決?

不如同C6傾傾,可能佢冇留意到自己有依個問題,如果佢都想要個BB嘅,佢就要作出改變。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

你老公的看法如何?
你又是否想生下來?
大家經濟情況如何?
如果你們都是因為照顧上的問題,而放棄個BB,那你和你老公是一樣的人(懶)。

個人看法:要有經濟能力加負責任的心.

伯爵府

原帖由 liaosee 於 10-9-14 20:40 發表
你老公的看法如何?
你又是否想生下來?
大家經濟情況如何?
如果你們都是因為照顧上的問題,而放棄個BB,那你和你老公是一樣的人(懶)。

個人看法:要有經濟能力加負責任的心. ...
其實我平時都係自己一個揍3個多,我c6係屋企時都係無乜插手理d仔既日常生活架,不過有d乜野事我都會同c6商量,佢就會比意見我...我覺得你話c6唔理個囡係去到乜野程度喇,如果只係好少陪佢玩...掛住做自己野多~都唔等如佢一定係個差既爸爸既...

大b駿逸細b駿晞

大宅

唉....唔想要又唔避孕,e家有咗就話唔想要,
大佬生命嚟ga,..

男爵府

要啦~ 佢已經係一個生命,你會做得出殺左自己個仔嗎?
講真,有d媽媽就算單親都一個揍兩個三個,凡事慢慢來,唔好急,就咩野都做得黎架喇~~~~
好似我工人咁,佢都係一個人揍我兩個仔,佢黎既時候大仔都未兩歲,細仔先剛剛出世,我返左工之後佢都係咁揍,我見佢每件事都係慢慢唔心急,因為一心急就亂又燥.....
至於你c6,你同佢傾下你個心點諗啦,兩公婆溝通係好緊要架~ 大家知道大家諗咩野嘛~
比d時間佢,男人係遲熟過女人,我諗佢只係需要d時間啫~
我c6都要一年時間去接受佢做左人爸爸啦~ 依家都好好呀~

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

我同佢講得好清楚架啦.
唔係生同唔生的問題, 生好易; 係第時教的; 我唔可以100%心機俾晒一個小朋友, 我覺得俾唔到最好既佢,到時兩頭唔到岸, 兩個都唔好, 咁咪仲不負責任?
我問佢到時兩個小孩要溫書,默書, 我得一個人睇唔到兩個架wor.
佢個反應係無反應; 根本佢就無諗過有d咩佢要負責.成日話自己細果都無人理都可以考第一. 咁唔係個個小朋友都係咁架麻, 尢其係而家d小朋友真係睇少眼都唔得.
我生得我就要俾最好既佢, 如果因為有個細攪到個大既唔好,我唔會放過自己!

大宅

原帖由 joey211 於 10-9-15 14:46 發表
我同佢講得好清楚架啦.
唔係生同唔生的問題, 生好易; 係第時教的; 我唔可以100%心機俾晒一個小朋友, 我覺得俾唔到最好既佢,到時兩頭唔到岸, 兩個都唔好, 咁咪仲不負責任?
我問佢到時兩個小孩要溫書,默書, 我得一個 ...

你都決定左, 咪落左佢o羅....如你做得出既, 駛咩問丫, 多餘.

珍珠宮

原帖由 joey211 於 10-9-14 13:46 發表
各位, 我有個疑難, 希望大家俾d意見.
事緣我剛驗到有左, 但我十分唔想要.
因為我知道我唔可能一個人照顧到2個小孩,我巳經有個1歲多d既囡.
我c6係個好懶既人(對家務事上)
基本上佢係一個大細路, 佢都算係ok既老公同 ...

一個家庭有兩個小朋友好正常啫, 你地兩個人, 重要有兩個老人家幫手, 無話攪唔掂嘅. 好好商量一下吧.

水晶宮

y not 避忍 ar ?

複式洋房

係,你有你既顧慮。你對大女都好負責,你希望比最好既佢。其實避孕唔難既,當然亦真係會有失效既時候。而你又有無打算對肚入的面的生命負責任呢?生命在你手上,決定權也在你手上。
原帖由 joey211 於 10-9-15 14:46 發表
我同佢講得好清楚架啦.
我問佢到時兩個小孩要溫書,默書, 我得一個 ...

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至