婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

等等等......幾時先派到間屋比99呢????呢排又開始返佢一返黎又心跳手震呢d感覺.......

真系ka.....點好relationship都唔好2個女人一間屋,同有個29係屋差唔多咁得人驚!!

大宅

仲慘過同29 一間屋。 如果係29,你起碼唔駛睇佢面色做人、又唔駛服侍佢啦,有乜唔鐘意,都可以大大聲講出來。

大宅

回覆 2# Sayuri_Li 的文章

.....咁又系....果然係同路人呢!!!講得好岩!!

系度呻下都好....

我真係覺得自己因為佢精神好有x力,只系要湊住仔仔同埋為老公著想先忍到今時今日

比十個叻自己!!

放十個屁比99!!

男爵府

育兒性格勳章

"真系ka.....點好relationship都唔好2個女人一間屋,同有個29係屋差唔多咁得人驚!!"

agree...一屋不能藏二女...
無計, 兩個成年女人, 一定爭"話事"...(明爭暗鬥), 簡單例如, 你去toilet習慣放下廁板, 你99 每次都擰番起---> 呢d 位已是 爭"邊個話事".... (開聲同佢講無用, 男人尚且會就女人(因為唔夠女人講),女人...兩個都咁好口才, 真係勢成水火... )

曾有一位中年男士, 未婚...同我講︰女人只會遷就自己個囝,even 囡都唔會就!! 女人係唔會就人, 所以婆媳無可能同住....!

諗落又係........我媽有時都唔就我...

男爵府

結婚後, 千其千其唔好同99一齊住..即使更好的EQ都會比99呢種野蠻又自以為是的動物, 激到精神有問題, 命都短幾年, 更嚴重者更會離婚的危機...
租樓或存好錢買樓都好, 寧願遲D先結婚, 否則後悔莫及..

大宅

係呀,女人比較小心眼嘛!男人要返工,早出晚歸,屋企野梗係唔想理,點會爭話事權?要爭都返公司爭升職好過啦! 99、新抱如果兩個都唔駛返工,日日在家,點會無爭執?仲要共用一個廳、一個kitchen、一個toilet 喎!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 6# Sayuri_Li 的文章

共用都唔緊要...
最大問題係, 有一方覺得自己 "大過你"....而你唔覺得 她是"大過你"........

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

UM..我會覺得奶奶大過我. 因為佢點都叫做長輩. 所以...我有寄人籬下feel
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

回覆 6# Sayuri_Li 的文章

唉!!! totally agree !!

之前返工做野小見咩都唔理,而家係屋企湊仔,真係日日都覺得好煩!!!唔係講小,我仔1:00pm訓覺,我12點同佢攪掂lunch之後就開始呢埋係room唔出去喇,因為99睇完股市返黎又用個kitchen煮lunch,攪呢樣個樣,我有時趕唔到自己lunch,係room到食個飽便是鬼但喇!!!

大宅

回覆 4# jesuslovesyou 的文章

e...又好似真係wor....我媽咪都係就我細佬同阿哥wor!!!

大宅

原帖由 nokia6300 於 2010-9-14 23:00 發表
唉!!! totally agree !!

之前返工做野小見咩都唔理,而家係屋企湊仔,真係日日都覺得好煩!!!唔係講小,我仔1:00pm訓覺,我12點同佢攪掂lunch之後就開始呢埋係room唔出去喇,因為99睇完股市返黎又用個kitchen煮lunch,攪呢 ...

我都係。所以我越來越覺得可悲,我同BB 每日只能躲在幾十呎的房間生活。盡可能我都唔出廳。我係咪應該要自我安慰呢?我比住籠屋幸福得多呢?!

男爵府

育兒性格勳章

回覆 9# nokia6300 的文章

祝你快d 可以搬走....總之有"自己的家"

男爵府

育兒性格勳章

回覆 8# heidys 的文章

"UM..我會覺得奶奶大過我. 因為佢點都叫做長輩. 所以...我有寄人籬下feel"

咪就係囉...
但新抱心底會諗︰呢位長輩,沒有"血緣" 關係, 只是一個三九唔識七既阿婆....但佢"咁o岩" 係c6 阿媽je........ 。做乜要受佢氣,做乜要"當佢大" 呢? i mean.....佢無理由逼迫新抱!!!

所以,婆媳最好就係保持距離,你不犯我, 我不犯你....

尊重長輩,不代表要受人氣囉....

所以, 真係無可能同住....
我每次見到 以前教會, 有個女仔, 可以同99 同住 + 影相 去trip...覺得巧勁勁,d人 緊係覺得佢 呢d 先叫 "好新抱",又"順服丈夫".........

but 我只能說︰雙向的吧.....有好99, 咪有好新抱囉........ & 最重要︰男人做好自己中間人既角色,而唔係奉旨要個老婆對99 好...or 99 對老婆好

大宅

回覆 11# Sayuri_Li 的文章

HI SAYURI,

你bb幾大呀?我曾經都系咁過,連餵飯食奶咩都系room,不過...長遠來說,對bb真係唔好,bb大小小要多d空間同埋接觸多d事物,你可以的話去下樓下商場,公園,或去下朋友媽咪屋企好d,"對付"99既同時都要好好take care 小朋友呀!

祝大家....快d脫離呢d生活喇!

大宅

回覆 13# jesuslovesyou 的文章

係呀 jesuslovesyou,

好agree你就,向來同奶奶冇野,樣樣忍讓的,都老啦,大家都系女人,我唔系好新抱既同時都敢說一定唔係衰個隻,點知......咁都出事!!!!

從沒想過當我地兩公婆為左佢而抱頭痛哭既同時佢仲可以兩眼發火咁話我們的不是,嘩!!!!!真係日久見人心,都系個句,2個女人係埋間屋到,一定有事發生!!!!!

我再等.....再忍.......!!大家加油喇!

首頁

尾頁

跳至