論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

家姐個工人今日通知佢有咗5個月,佢話要家姐借8000元俾佢落仔,唔借就會生佢出嚟,如果唔想見到佢佢可以在朋友家住到bb世,但無話會辭職......

大家可唔可以幫幫忙俾d意見

別墅

另一問題係5個月係咪可以落? 會唔會俾咗8000元佢佢又唔落又安在家中?

大宅

嘩...真係好玩野喎...5個月先出聲!?

男爵府

有咗唔使佢做呀~~
我地大肚一樣要返工
佢做唔到野叫佢睇醫生比sick leave 你家姐
佢要玩得咁大就同佢慢慢玩
最多唔使佢攀高攀低囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 bbleo 於 10-9-14 23:38 發表
家姐個工人今日通知佢有咗5個月,佢話要家姐借8000元俾佢落仔,唔借就會生佢出嚟,如果唔想見到佢佢可以在朋友家住到bb世,但無話會辭職......

大家可唔可以幫幫忙俾d意見 ...

$8000可以落仔??? HK犯法的. Where落仔??? 深圳???
有咗5個月??? 唔想見佢可在朋友度住到生??? 咁咪有4個月唔使做, 白人工???

似乎無baby, 揾個筲簊莊假肚屈8000似D. Find a doctor check whether true or not.

如果真係筲簊或生古脹, 記得報警告件野詐騙. 叫佢洗定8月15. 炒唔使補.

大宅

5 個月一定唔可以落,佢玩嘢咩!
根本喺到勒索。
叫佢比醫生紙confirm咗先。佢要继續做落去,
就一定要喺僱主屋企住。叫佢咪唸住可以走咗去。
同佢講可以喺香港生,但僱主無責任比bb入屋,叫佢揾人接走個b。叫佢生完好死返嚟,休息完開工。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係囉,5個月先嚟話落仔,根本好危險的

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1. 叫工人比醫生證明佢有 bb;
2. 一個仙我都吾會借比佢 ( 借左都未必會還 ) 佢去邊度落 bb ? 如果借左錢比佢, 等同你家姐 agree 佢剎害小生命. 而且已經 5 個月, 如果工人有心吾要個 bb, 一早就講比僱主知, 吾會等到而家 5 個月先話落, 我相信對個孕婦本身都好危險;
3. 吾借錢比佢就生個 bb 出黎, 佢分明系要脅僱主. 由得佢生, 佢算吾算本港居民呢 ? 如果吾算, 生 bb 費用吾平喎. 當然黎緊幾個月, 樓主家姐要比工人去睇醫生, 每次叫佢寫 attendance, 10 個星期嘅產假照比佢放, 等佢生左 bb, 個 bb & bb 所以用品一定吾可以系你屋企出現.

樓主, 事到如今, 叫你家姐忍佢, 千奇吾好比佢有位入到, 話因為佢有 bb 而炒佢, 小心 d 同個工人講野, 千奇吾好提議工人辭職, 佢分分鐘可以掉轉話你家姐炒佢, 吾好以氣用事. 講真, 工人生左 bb 之後, 都吾好過, 佢都要人湊, 開支都好大. 叫你家姐小心屋企財物, 仲有收好 d 食物補品之類嘅野, 費事工人偷黎食, 總之同佢鬥捱.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 bbleo 於 10-9-14 23:39 發表

另一問題係5個月係咪可以落?
我覺得會囉.

會唔會俾咗8000元佢佢又唔落又安在家中?
有可能, 所以千奇吾好上佢當.

男爵府

畀面勳章

但我覺得你家姐借8000元俾佢ge 話, 工人真的走去落仔, 変相幫助殘殺一個無助嘅生命甘!~~

小心工人日後可以隨時老屈你家姐教唆落仔(注意8000元係落仔費),你家姐可以被控訴ga~

大宅

工人個b唔可以有香港居留權, 但喺可以政府醫院生,一樣可以用香港人的價錢。

伯爵府

好媽媽勳章

如果萬一落仔過程有什麼意外, 邊個負責? 千祈唔好俾錢佢落仔啊! 都成五個月至落, 都成形啦! 點忍心呀!

唔怪得之前新聞報導有bb塞住水喉, 就係這些人渣.

大宅

醒目開學勳章

如果佢再講就用錄音機錄低佢, 告佢勒索......佢真係冇腦, 生咪生, 生左唔好帶個 bb 黎屋企, 要佢自己搵人湊, 而且佢一定要係你家姐屋企住, 邊有得出去外面住嫁.....short Q 左

別墅

好媽媽勳章

5個月的bb都係生命,請勿扼殺個bb,係佢媽媽太過份。佢係得前4後6,一共10星期產假。叫你家姐一唔好借錢,二唔好炒佢(當然,佢會做好多野駁炒!),有乜唔妥,warning要比,樣樣紀錄在案,真的太過份又有證據的話,炒佢咪到時等官判,僱主未必要上身架!
通常大肚的工人都會同僱主斟,例如補幾多個月人工佢自己辭職之類,睇下大家傾成點。最好提下工人,要走襯見肚之前好走啦,見肚上唔到機,第時要自己買bb張機票回鄉!

男爵府

還有幾耐約滿, 就算未原約, 一樣叫工人做日常清潔, 唔好叫工人做危險野咪得囉, 我地大肚都係照做, 最好屋企裝 cam, 同工人講野都要錄音, 以免被工人屈, 小心d啦, 如工人病, 要工人比 sick leave, 但一定要工人book 政府 e生, 還點都唔做野, 未 叫佢等啦, 電話book 左 幾點,咪幾點比工人出去睇街政, 記住同工人講明, 如要睇私家自行付款, 記住 錄音,

子爵府

好媽媽勳章

千奇唔好答應借比佢,要佢繼續做,直至佢自己頂唔順,呢d賤女人唔好益佢,比得佢生都無本事養,應該係個男人唔想要,如果唔係,佢個男人一定叫佢唔好再做,然後娶佢啦

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

she is yan or bun?

別墅

原帖由 Onlok 於 10-9-15 13:07 發表

she is yan or bun?

bun bun

佢今日話要2個月人工加一張機票錢佢就肯辭職

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 bbleo 於 10-9-15 13:28 發表

bun bun

佢今日話要2個月人工加一張機票錢佢就肯辭職

千萬不可
唔好同工人有side deal
跟法例做就得
你咁樣比完, 佢一樣有得去告你

我非常懷疑佢講大話

叫你家姐錄佢音
問佢係咪有咗
如佢答係
立即間帶佢搵醫生驗孕
冇的話, 即炒唔使賠, 有錄音佐證

真係有咗, 咪叫佢照返工囉
佢日日在家瞓都唔拘
生得就叫佢自己死去醫院
一完產假就炒
(好多香港商業僱主都係咁做)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 嵐嵐mimi 於 10-9-15 11:01 發表
如果佢再講就用錄音機錄低佢, 告佢勒索......佢真係冇腦, 生咪生, 生左唔好帶個 bb 黎屋企, 要佢自己搵人湊, 而且佢一定要係你家姐屋企住, 邊有得出去外面住嫁.....short Q 左 ...

我岩岩都想甘講

首頁

尾頁

跳至