興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位師兄,
室內相/酒樓成日影到好黃, 除左set AV MODE /預設的場景mode 去影之外, 調較白較光都有用, 但係有甘多個分類, 點去決定用邊一類既光, 例如: 光管(係幾時用), 燈炮(幾時可以用到)等等...謝謝.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 sugarjade 於 10-9-15 08:30 發表
各位師兄,
室內相/酒樓成日影到好黃, 除左set AV MODE /預設的場景mode 去影之外, 調較白較光都有用, 但係有甘多個分類, 點去決定用邊一類既光, 例如: 光管(係幾時用), 燈炮(幾時可以用到)等等...謝謝. ...

光管白平衡咪就在室內用光管的地方用
燈泡就在室內用燈泡 (黃光) 的地方用
不過, 呢d 白平衡同實際環境一定有出入, 最好就係自定白平衡, 簡單d 就拎住張白紙去設定, 咁就會準d

亦可以影RAW, 可以返去用電腦執返正個白平衡

男爵府

醒目開學勳章

懶d又唔太過講究, 咪試下較去唔同設定, 比較現場同個moniter 出d顏色係咪一樣 (通常check白色和人的面色), 試多一兩次唔同環境, 你好快就會知點揀, 當然版主所講就係最正中的方法喇

大宅

哦, 明白啦, 吾該c 兄.

原帖由 chloepapa 於 10-9-15 09:39 發表

光管白平衡咪就在室內用光管的地方用
燈泡就在室內用燈泡 (黃光) 的地方用
不過, 呢d 白平衡同實際環境一定有出入, 最好就係自定白平衡, 簡單d 就拎住張白紙去設定, 咁就會準d

亦可以影RAW, 可以返去用電腦執返正 ...

首頁

尾頁

跳至