懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

我d親友話我盤骨大, pat pat 大, 好生養
我本身下圍係較大的

係咪會容易d生bb出黎?
請分享
thanks

侯爵府

仲有要睇下個B合唔合作,你夠唔夠力生.....

侯爵府

盤骨大係先天優勢,加上要你夠氣力,BB又係頭出先,係會容易D生。

複式洋房

哈哈,, 我本身個家庭醫生同埋婦產科醫生都係咁講...

大宅

一半半啩,我自己都係高大+骨架大,的確係易生...
入產房生左15mins姐

大宅

我本身都係盤骨大,第一個都唔夠力生架... ...
個人認為盤骨大最大的缺點係生完之後盤骨更大... ... 生完第二胎之後盤骨勁大... ...

大宅

555.......

原帖由 冰糖小圓子 於 10-9-14 18:19 發表
我本身都係盤骨大,第一個都唔夠力生架... ...
個人認為盤骨大最大的缺點係生完之後盤骨更大... ... 生完第二胎之後盤骨勁大... ...

禁止訪問

伯爵府

我諗都係架喇,我生果時係醫院見到我附近果幾位內地媽媽都係高頭大碼架,我問過佢地,佢地都話生果時用左好短時間,佢地兩個都係第一胎,其中一個只係用左2個鐘,仲唔駛剪下陰tim,另外一個媽媽就用左10個鐘,我自己都係第一胎,生果時輕微陣痛就痛左兩日,大痛就成十幾個鐘,真係攞命,仲要係我生果時前幾個月已經日日行十幾層樓梯,仲成日周圍行,生果時都要用左甘耐時間!

子爵府

醒目開學勳章

我諗我係盤骨大 但唔能夠順利順產既人啦
我上胎穿水 十幾個鐘都生唔到 要緊急開刀
最後e生report結果是我盤骨窄!
呢個答案 我同老公都即時笑左出來
我個pat從來都比人覺得係大 (至瘦都有36")
冇人會覺得我因盤骨唔夠闊生唔到
都身邊任何一個人講都唔信
所以係咪pat大盤骨大一定順到產而又快
真是冇人擔保

男爵府

我pat大, 盤骨大都push 唔到, 醫生話因我我入面有2舊骨都好大, BB 卡住在難落(生完話我知) 所以我push 極都係咁, 最後我唔浪費時間, 要求緊急開刀啦....

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我本身都係盤骨大
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

公爵府

之前睇過一本生產的書, 原來盤骨除大小外,也要看盤骨的形狀(這點很少人知道),有些婦女很利於生產,因盤骨呈橢圓形,其他形狀的盤骨就不利於生產.但我唔明醫生只模到你盤骨的大小,但就無提及形狀,唔知係咪照唔到的呢?

我認識至少三個身材不高的婦女,都可以順產.所以不能單就盤骨大小而定,重要睇其他因素.

大宅

你好犀利呀!

原帖由 shu_vanbe 於 10-9-14 18:18 發表
一半半啩,我自己都係高大+骨架大,的確係易生...
入產房生左15mins姐

大宅

醫生話出面大唔代表裹面大,外表好難判斷。

原帖由 heiheigirl 於 10-9-15 09:43 發表
我諗我係盤骨大 但唔能夠順利順產既人啦
我上胎穿水 十幾個鐘都生唔到 要緊急開刀
最後e生report結果是我盤骨窄!
呢個答案 我同老公都即時笑左出來
我個pat從來都比人覺得係大 (至瘦都有36")
冇人會覺得我因盤骨唔夠 ...

首頁

尾頁

跳至