自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今早排隊等巴士, 等左幾架車都上唔到, 終於有一架因為有人落車肯埋站, 落左2個人, 但係前面d人又唔行入d, 司機無開前門比人上車, 排響我後面個女仔, 在落車果個門一枝箭咁沖上去, 跟住司機就開車走人

跟住我又等左15分鐘(其間不停有車客滿而飛站), 終於又有另一架巴士埋站落客, 同樣前門d人又係唔肯行入d, 我就學之前果女仔咁, 在後門上車, 點知, 個司機同某幾個承客大大聲話: 落車啦, 你咁唔守規矩, 我唔開車架......之後, 我都係無落車, 而司機就在1分鐘後開車,當時我有點尷尬, 但係我係反而憤怒多於一切, 最後我都無出聲

我想講, 我在車站足足等左15分鐘, d車一係就唔埋站, 一係就埋站有人落, 但係落左之後又唔比人上, 而我又係即藉趕返工時間, 如果唔用呢個方法, 我相信我再等多15分鐘先有一架車可以比我用正常的途徑上車, 我知我係有唔arm, 但係我覺得個司機&車內的人都有唔arm, 司機唔叫人行入d, 車內的人都無顧及等上車的人的感受

如果係你, 下次我應該點做?

王國長老

王國長老

有少少唔明...後門上, 咁點入錢/拍咭?
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 edea 於 10-9-15 10:15 發表

可能打算落車時再去前門拍咭.

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

你指你o係落車o個度門上車??咁你有冇俾錢??

司機唔開門,有可能係因為落左客架車都係full/唔夠你o個站既人上車,冇話一定落左咁多個客就要俾返咁多個人上

王國長老

王國長老

不過我都覺好多人好自私, 行入少少都唔肯.

尋日搭lift返工, 去到低層, 其實lift中間仲有好多位, 但門口幾個女人對腳好似有問題, 行入少少都唔肯, 外面有個男人冇位入, 唯有睇住架lift走, 我企最入, 周圍好多位.

做人既野, 予人方便, 自己開心, 何樂而不為.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係有空位既時候去番do卡,有時見都有人咁做,不過d人真係好衰,自己想快落車,完全唔行入車廂,自私到c

公爵府

畀面勳章

樓主有講到係d人企晒係前面唔肯行去後面

大宅

我落車果陣時, 先至響前門拍卡

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

向巴士公司反映,其實有d中途站會有安排車長,叫d人行入d,有d好嘅司機都會出聲,不過唔多,又可能司機個位未必睇到最後個d企位~

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

如果下次又係咁. 可唔可以上左後問,再同司機大大聲講: "司機,唔好意思. 我等左45分鐘都冇車埋站, 我轉頭會上黎DO飛. "?

大宅

其實我搭呢架車, 成日都有呢個情況, 一係飛站, 一係有人落但係唔開門比人上, 今次我係第一次咁樣做, 老實講, 我唔覺得自己好錯, 我只係錯在無響前門上車,又唔係無比錢 (落車比番) 但係試問一個趕返工的人, 仲要等左15-20分鐘都上唔到車, 果個情況, 司機&車內的人都唔體諒, 仲要大大聲咁鬧人, 就有點氣憤

如果比你地遇到咁情況, 你地又會點樣做

公爵府

以前住WTS, 3842號又係成日都迫唔到上車, 有時一有人落, D人就會係後門上車, 個司機只會大聲叫唔好 跟手照開車, 可能情況嚴重, 之後返工時間就會有個站長係到睇實同埋會叫車尾D人行入D 情況就好左.

我都會怕尴尬唔敢係後門上車, 不如你打去巴士公司投訴 叫佢地出多D

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我會下次再早D / 遲D 先搭車, 因有時遲D 返而仲有位坐~

大宅

呢條巴士線, 大大話話都比人投訢過無數咁多次, 連區議員都插過手, 最後都係不了了之

原帖由 meowli 於 10-9-15 10:29 發表
向巴士公司反映,其實有d中途站會有安排車長,叫d人行入d,有d好嘅司機都會出聲,不過唔多,又可能司機個位未必睇到最後個d企位~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 小豬嘜 於 10-9-15 10:33 發表
如果下次又係咁. 可唔可以上左後問,再同司機大大聲講: "司機,唔好意思. 我等左45分鐘都冇車埋站, 我轉頭會上黎DO飛. "?

, 仲要加多句話, 埋站司機唔肯開前門

大宅

都係一個好方法...明天試下先

原帖由 小豬嘜 於 10-9-15 10:33 發表

大宅

我每日都係要湊女返學, 送左佢番學之後就要搭呢架車返工, 太早送返學, 學校又未開門, 再遲d, 我就一定遲大到, 好似今日咁, 我就遲左3個字先反到公司 , 就係因為上唔到車

原帖由 miffymiffy 於 10-9-15 10:42 發表
我會下次再早D / 遲D 先搭車, 因有時遲D 返而仲有位坐~

大宅

haha, 好 ! 好 !

原帖由 miffymiffy 於 10-9-15 10:43 發表

, 仲要加多句話, 埋站司機唔肯開前門

大宅

畀面勳章

真係唔怕瘀先得!!! 好野!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最問幾號巴士??

首頁

尾頁

跳至