跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

好耐無留言啦...
我想問下有2個小朋友既家長, 係咪真係2個好d?
一個人成長的bb真係無咁好??

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我一直都覺得兩個係好D,不論男女,佢地都叫做有兄弟姐妹果種情係到。同埋我作為媽咪,有時見到我兩個仔一齊玩,哥哥流露D哥哥風範出黎果個感覺真係VERY GOOD! 同埋我都好變態,見到佢兩個一齊扭我抱,兩個一齊喊,一齊爭野玩果時真係好好笑~

但其實一個又唔係真係咁差既,佢地都有機會接觸其他小朋友,咁當然就唔會好似有細佬妹咁成日對住啦,同埋大部份既獨生子女因為冇兄弟姐妹,佢地對朋友就相當重視,相對要學壞就會易好多,所以對於獨生子女就要放多D心機去陪佢囉 <---呢樣野係我上一次聽講座聽到既

原帖由 joey211 於 10-9-15 11:11 發表
好耐無留言啦...
我想問下有2個小朋友既家長, 係咪真係2個好d?
一個人成長的bb真係無咁好??

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

同埋我想講我覺得一個B真係好易寵壞,仲要係不知不覺寵壞。因為得佢一個,唔多唔少都會就佢多D,父母/長輩都會錫晒佢,唔捨得咁忍心鬧/打.....當然會有特別例子啦,但我眼見身邊既朋友,就連我自己既大仔當年都係咁

原帖由 Ekko 於 10-9-15 11:48 發表
我一直都覺得兩個係好D,不論男女,佢地都叫做有兄弟姐妹果種情係到。同埋我作為媽咪,有時見到我兩個仔一齊玩,哥哥流露D哥哥風範出黎果個感覺真係VERY GOOD! 同埋我都好變態,見到佢兩個一齊扭我抱,兩個一齊喊,一齊爭野玩果時真 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Ekko 於 10-9-15 11:57 發表
同埋我想講我覺得一個B真係好易寵壞,仲要係不知不覺寵壞。因為得佢一個,唔多唔少都會就佢多D,父母/長輩都會錫晒佢,唔捨得咁忍心鬧/打.....當然會有特別例子啦,但我眼見身邊既朋友,就連我自己既大仔當年都係咁

...
你係咪因為咁,所以加快左要細佬嘅步伐?

男爵府

原帖由 cyhh 於 10-9-15 12:04 發表

HAHA, 係wor...
我諗都未必既, 佢兩個小朋友都唔係差好近.

男爵府

已經慢左喇,我本身諗住3年抱兩架,不過果時同99住,唔想再比佢既"身教"影響小朋友,所以延遲左喇
諗起都得人驚....

原帖由 cyhh 於 10-9-15 12:04 發表

男爵府

其實如果冇任何負擔,我會生3,4個.....HAHAHA
仲要最好係女, 仔, 仔, 女.....(發夢中....)

原帖由 Ekko 於 10-9-15 15:11 發表
已經慢左喇,我本身諗住3年抱兩架,不過果時同99住,唔想再比佢既"身教"影響小朋友,所以延遲左喇
諗起都得人驚....

男爵府

ekko~ 您真係好鍾意小朋友wor
其實我出呢個問題係因為我真係3年抱兩呀:-(
唔開心左幾日...想過唔要tim!
不過為左唔好令以後有唔好既野發生係凝凝身上,就無辦法啦.
不過到而家我都對個肚提唔起興趣,一諗到就唔開心.
好彩諗返凝凝就開心返d...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 joey211 於 10-9-15 15:48 發表
不過到而家我都對個肚提唔起興趣,一諗到就 ...
你有左?恭喜哂呀^^

男爵府

係呀..我真係超鐘意小朋友架~

恭喜你呀~ 不過點解唔開心呀?? 你本身唔想生多個架??

原帖由 joey211 於 10-9-15 15:48 發表

別墅

好媽媽勳章

congratuations ah.

Why you think in this way? Share with us and you may feel better.

別墅

好媽媽勳章

點解唔開心呀?? 我都有咗啊,係妹妹,12月出世,會同Kayden相差歲半,雖然妹妹係意外,不過發現有咗嗰排,明顯覺得Kayden一個人孤仃仃喺度玩玩具真係好無聊,另外佢見到其他小朋友又會好振奮,我地都認為Kayden係需要弟弟/妹妹陪佢成長,起碼有個伴有商有量, 第時我地百年歸老都唔使淨低佢一個人嘛....我同事兩個女都係相差歲半, 佢成日講兩個女嘅趣事俾我聽, 真係好開心好sweet架,應該戥凝凝開心先啱啊~~

複式洋房

joey211, 我都剛剛有左, EDD 27/4/11
我都覺得兩個小朋友一起成長會開心好多. 我個女次次去到婆婆家見到大她一年的表哥玩得好閞心. 連我出街佢都唔哭,還好開心同我BYE BYE. 我都問了好多獨仔的朋友, 他們小時會成日對鏡講野. That's y 我生多個.
兩個小朋友間敢近, 頭兩年係會辛苦小小, 不過有時他們自己兩個玩又會真係樓小D計. 心情都好D. 所以我現在成日都返婆婆家玩.

男爵府

原帖由 ylsf 於 10-9-16 02:00 發表
joey211, 我都剛剛有左, EDD 27/4/11
我都覺得兩個小朋友一起成長會開心好多. 我個女次次去到婆婆家見到大她一年的表哥玩得好閞心. 連我出街佢都唔哭,還好開心同我BYE BYE. 我都問了好多獨仔的朋友, 他們小時會成日 ...

嘩 ,原來好多朋友仔都有呀, 咁我都開心d
我唔開心係因為我覺得c6幫唔到手, 而家得凝凝一個, 我照顧沒問題; 但多個咁我睇得邊果
c6淨係識叫我生, 話殺生唔好呀; 我夠知啦, 問佢咁第時邊個睇咪又係無反應!
講起就嬲, 而家我直頭由頭恨到佢落尾, 前面恨到佢後面; 聽都把聲都無名火起

ylsf : 咁我地兩個b都一齊出世啦. 小b edd都係28/4/11呀!

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

2個小朋友真係好好多 ~ 佢地一齊玩好開心, 我大女係 0712 bb, 同細佬相差年半, 細佬而家咩都跟住家姐, 學野都快 d, 2個一齊玩一齊笑, 睇到都開心 ~ 不過年紀太近湊就辛苦 d

男爵府

唔好咁嬲啦,我都同你差唔多架咋,生果時c6幾開心,不過咪又係得我做,一個湊兩個再煮埋飯.....真係做到火都黎埋!不過我成日同自己講,我有品格,我eq高,加上我唔會係小朋友面前發脾氣,如果唔係比佢地學到就大獲喇~所以做幾多野都好,我都會笑住對住佢地三個!!

但係見到兩個小朋友玩到嘻嘻哈哈咁,咩辛苦都唔記得晒lu~

原帖由 joey211 於 10-9-16 14:26 發表

我唔開心係因為我覺得c6幫唔到手, 而家得凝凝一個, 我照顧沒問題; 但多個咁我睇得邊果
c6淨係識叫我生, 話殺生唔好呀; 我夠知啦, 問佢咁第時邊個睇咪又係無反應!
...

複式洋房

不過我成日同自己講,我有品格,我eq高,加上我唔會係小朋友面前發脾氣,如果唔係比佢地學到就大獲喇~所以做幾多野都好 ... [/quote]

複式洋房

HEE..我地兩個B都一樣大...
我亞媽控制兩個B的Sleeping Time 是同一時間. 食野又同大B一起食, 我見佢都好似幾OK輕鬆. 但佢唔駛買送...
我而家睇一個都覺得有D辛苦,因為我係一個好貪玩的亞媽.要成日在家對我來講係一件苦差. 所以快D生, 一起揍, 兩個B一起玩有伴會開心好多. 時間都怏過好多.
我成日話比自己聽,捱兩年就會好好多, 可以一起出街,一起玩,出街食野.....唔使拿住奶粉袋, 一袋2袋.
加油呀!!
Cheers....!!!
原帖由 joey211 於 10-9-16 14:26 發表

...

複式洋房

我C6都係幫唔到手, 唔幫好過幫.
因為自己照顧BB好過C6好多, 所以D野自己做晒,時間會預得好D.心情都好D.
有時只以C6幫

我成日都覺得女人捱得過男人好多. 揍兩個B係辛苦, 不過對於我地D媽咪來(廣)係無難度的.
加油吧!!! 第時個B會錫媽媽多D,知媽媽辛苦!!

...

男爵府

我成日都覺得女人捱得過男人好多. <---對!尤其係屋企同對住d仔女!

原帖由 ylsf 於 10-9-17 05:47 發表
我C6都係幫唔到手, 唔幫好過幫.
因為自己照顧BB好過C6好多, 所以D野自己做晒,時間會預得好D.心情都好D.
有時只以C6幫

我成日都覺得女人捱得過男人好多. 揍兩個B係辛苦, 不過對於我地D媽 ...

首頁

尾頁

跳至