單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仲有兩日就17/9第一次去家事法庭,不知前夫會否出現,如不出現會點呢?他說不肯離婚,贍養費他就肯比,咁即係點????????????????

瑪瑙宮

環保接龍勳章

佢講緊費話囉,未離婚,邊可叫贍養費,到時唔比,你都吹佢唔脹
原帖由 雪楠 於 10-9-15 10:42 發表
仲有兩日就17/9第一次去家事法庭,不知前夫會否出現,如不出現會點呢?他說不肯離婚,贍養費他就肯比,咁即係點????????????????

複式洋房

所以我都唔知點,又唔肯離婚,但又話肯比贍養費養對仔女,如佢唔肯離婚,是否要等分居2年.咁此其間贍養費有無得比架.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁睇下佢有無良心囉,不過你唔係話想比多次機會佢咩??

緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

複式洋房

係,不過佢好似仲有好多野暪住我咁,咁佢只係話17/9唔去家事法庭,

瑪瑙宮

環保接龍勳章

咁你咪同佢講你要時間諗諗,簽分居書先,如果覺得我地仲需要對方,到時至唔離婚囉
原帖由 雪楠 於 10-9-15 11:13 發表
係,不過佢好似仲有好多野暪住我咁,咁佢只係話17/9唔去家事法庭,

複式洋房

可以先簽分居書架,但我律師話16/9出暫準離婚令,咁即係點呢?如佢真係17/9唔出現家事法庭咁會點架,你地知唔知

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我都唔太清楚,不過睇電話劇嗰d分居,係比時間大家考慮係咪真係離婚,所以你問清楚律師係咪可以咁做,又可寫埋d贍養生活費...
16/9咁快出暫準令,即係雙方同意己分居,可即時離婚囉,咁你地之前應該簽好晒離婚野同膽養費各樣至出暫準令架喎
原帖由 雪楠 於 10-9-15 12:42 發表
可以先簽分居書架,但我律師話16/9出暫準離婚令,咁即係點呢?如佢真係17/9唔出現家事法庭咁會點架,你地知唔知

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

C6有冇簽回表格四?仲有佢冇上庭就會將被編入特別程序案件表內。
司法常務官作出審訊指示後,會考慮閣下提供的證據。如他相信閣下已就呈請,便會發出一份證明文件,然後存檔。案件雙方亦會收到一份副本,列明雙方已同意的條款。法庭將頒布 暫准判令 (類似臨時判令)解除婚姻。

法庭將頒令叫你C6再上家事法庭,唔上法庭係犯法的。

原帖由 雪楠 於 10-9-15 12:42 發表
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

原帖由 wayso 於 10-9-15 12:58 發表
我都唔太清楚,不過睇電話劇嗰d分居,係比時間大家考慮係咪真係離婚,所以你問清楚律師係咪可以咁做,又可寫埋d贍養生活費...
16/9咁快出暫準令,即係雙方同意己分居,可即時離婚囉,咁你地之前應該簽好晒離婚野同膽養費各 ...

你用電視劇情節來表達真是很好笑!!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

哈哈..咁分居係有架嘛,同埋嗰時律師都咁同我地講等大家冷靜d,不過唔知佢講嘅生活費响分居時會唔會寫埋啫,所以咪叫佢問問律師係咪囉,乜都問吓嘛
原帖由 meichi 於 10-9-16 00:10 發表

你用電視劇情節來表達真是很好笑!!

複式洋房

咁我又唔知呀,贍養費係未傾過架,個律師就係講17/9傾,而暫準離婚令律師話係16/9出,

瑪瑙宮

環保接龍勳章

乜都未傾就出暫準令,點解16號出令,17號至傾嘅...
唔係第次去申請時講好晒架咩???
原帖由 雪楠 於 10-9-16 09:26 發表
咁我又唔知呀,贍養費係未傾過架,個律師就係講17/9傾,而暫準離婚令律師話係16/9出,

複式洋房

我都唔多清楚,律師話一級級咁做,

首頁

尾頁

跳至