跳至

首頁

尾頁

子爵府

超過5%業主想要求召開業大會向立案法團了解一些問題, 但立案法團利用公家錢去請律師去查核業主身份, 話不足法定 5% 業主人數, 但一直開會各業主 / 授權票又有誰人去查核? 加上主席知道我們的行徑, 以私務及我們不信任為由辭職, 令人感覺身有屎, 雖然義務, 但對現在的立案法團感失望!!!!

作為業主又可以點做呢, 唉!!!!

各位業主們記得留意自己屋苑的立案法團運作呀!!!!

jasonbaba

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你係5係講緊聯和墟既居屋其中一個屋苑?

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

如果係聯和墟嗰個屋苑, 咁個立案法團又真係幾差喎, 有次我經過, 聽到你們在埋邊個球場開居民大會, 聽到少少野...才知個屋苑管理係咁差, 我都有跟我老公講起

子爵府

原帖由 mrs.so 於 10-9-15 11:23 發表

YES

留意進展中!!!!

jasonbaba

子爵府

原帖由 odykl 於 10-9-15 11:33 發表
如果係聯和墟嗰個屋苑, 咁個立案法團又真係幾差喎, 有次我經過, 聽到你們在埋邊個球場開居民大會, 聽到少少野...才知個屋苑管理係咁差, 我都有跟我老公講起 ...

最近個次係咨詢會, 特然話因天雨關係取消, 但成晚一粒雨都無, 好似話有人報埋警, 但業主係自己地方傾都唔得? 警察都唔可以拉人..... 有些問題想了解下, 最後主席都辭埋職, 無野做咩要咁走, 清楚再解釋下俾業主知咪ok囉, 咁樣做點樣令到人信佢地.......有事離職咁不負責的做法, 義務去做一定要讚, 但唔代表可以用黎做借口, 做個時都知係義務, 唔通義務做發覺有問題都唔可以問............奇怪!!!

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 gigi1227 於 10-9-15 11:39 發表

最近個次係咨詢會, 特然話因天雨關係取消, 但成晚一粒雨都無, 好似話有人報埋警, 但業主係自己地方傾都唔得? 警察都唔可以拉人..... 有些問題想了解下, 最後主席都辭埋職, 無野做咩要咁走, 清楚再解釋下俾業主知咪 ...

樓主, 那次聽到你們的部份內容, 我都覺得係有掠水既成份...., 真係有排攪.....!! 我見你們都好積極做野, 如拉橫額...

子爵府

原帖由 odykl 於 10-9-15 11:52 發表

樓主, 那次聽到你們的部份內容, 我都覺得係有掠水既成份...., 真係有排攪.....!! 我見你們都好積極做野, 如拉橫額...

積極班人被立案法團稱為有心人, 突然關心屋苑, 我之前未有參予任何野, 但最近這班熱心人事實找到好多問題, 但立案法團一味只講清者自清, 公道自在人心, 為何不解釋給一班不了解的業主知呢, 原先立案法團先辦咨詢會給業主發問, 出左通告後, 在他們之前有議員再安排到另一場咨詢會, 當呢個會開完後, 打算在立案法團的咨詢會查詢, 點知當天黃昏時間, 以天氣為由(無落過雨)取消左, 及後又傳出咨詢會前幾天, 主席辭職, 如果咨詢會前知道主席辭職, 為何咨詢會取消後幾天才公告主席辭職,

暫時我個人理解, 事實很多問題不清楚, 立案法團阻止我們去了解, 差不多一個月都未能開會傾, 一直回避, 只令到我覺得一定身有屎, 唔敢面對我們, 要求開會業主佢又用公家錢搵律師查, 咁平時開會投票, 佢地又唔查, 點知有無假業主投左票, 係咪!!!

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 gigi1227 於 10-9-15 12:05 發表

積極班人被立案法團稱為有心人, 突然關心屋苑, 我之前未有參予任何野, 但最近這班熱心人事實找到好多問題, 但立案法團一味只講清者自清, 公道自在人心, 為何不解釋給一班不了解的業主知呢, 原先立案法團先辦咨詢會 ...

我相信團結就是力量!! 我認識有舊同事和家長在該屋苑住, 希望你們的問題可以得到解決!!

子爵府

原帖由 odykl 於 10-9-15 12:16 發表

我相信團結就是力量!! 我認識有舊同事和家長在該屋苑住, 希望你們的問題可以得到解決!!

YES
17號有個會開(非立案法團), 由"互助會"召開, 唔知會不會阻住我地開, 有請埋立案法團委員出席

大宅

其實兩班人當中都有人 "別有用心",簡直晒氣......

原帖由 mrs.so 於 10-9-15 11:23 發表

子爵府

原帖由 tht125 於 10-9-15 14:05 發表
其實兩班人當中都有人 "別有用心",簡直晒氣......

YES, 無奈,

都唔知點去睇立案法團的問題了, 但又唔想真係挖空晒先黎煩....

子爵府

想開業主大會都咁難!!! 唉

用 5% 去令委員會召開業主大會, 最後用返自己有份錢搵律師查核, 最後不合法, 不是全部業權人, 不足 5%

咁平時開會或投票時, 委任票同出席投票的身份點核實.....

都唔知仲要攪到幾耐先開到會.........

洋房

既然認為人哋別有用心,何不自己親身去了解呢... 就看大家的討論,所有的困難都是源于不溝通、不信任、不回覆。。。
立案法團本身就是要義務管理屋苑,避免紛爭及改善公共設施及善用資源。不過現在就討論來看,這立案法團相信是不能做到以上原意,甚至有違法問題存在。
這真的一個令小業主很痛苦的法團。

首頁

尾頁

跳至