嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB就快1歲, 最近開始唔肯飲奶, 一提到"飲奶奶"或見到支奶, 就扮嘔, 反胃咁滯, 如果再迫佢, 佢就大喊.... 都唔知點算o 而家1日只食2餐粥, 1/2個蘋果, 及早上起身120ml奶!其他時間唔肯飲奶o

請問有mud辦法, 我真係驚佢唔夠營養呀!

複式洋房

有啲bb去到咁上下大就唔食奶架啦,再遲啲,連朝早嗰餐都唔食,我阿b成日都唔飲奶,去到一歲,可以用鮮奶比佢,我就比一個澳洲牌子的,百x都有得買,$39.9六包裝,有時減價會平幾蚊,不過n年先減一次,下午茶比餅仔加鮮奶佢,嘉x牌獸形餅仔,無cream的,我見兒科醫生都係咁比,一歲時,一粒分一半,每次一口食晒嗰半粒,就咁含住都會溶到好似糊仔咁吞得,一歲多啲開始,有時會比豆漿,(唔凍),再大個啲,有時比半杯乳酪,依家兩歲比一杯,(解凍先),有時晚上食完飯個幾兩個鐘,比一粒芝士(即片裝的約半片--醫生話一日食半片好了),有隻牛喺上面,原味嗰隻,或者有時都係比餅仔或乳酪咁,又有豆,又有餅仔,又有乳酪芝士,我諗可以補充到營養呱,我個女一歲到依家,都係食呢啲下午茶同宵夜。

複式洋房

仲有呀,佢一歲其實可以食白面包了,事乎情況,meet 一口出來喂佢,慢慢meet,慢慢喂,半個或大半個包都係一餐下午茶,我個女最中意食包,爭啲唔記得添我就方包唔比邊或豬仔包唔要面的皮,到大啲佢咬到先比的。

複式洋房

原帖由 清潔monkey仔 於 10-9-14 13:49 發表
仲有呀,佢一歲其實可以食白面包了,事乎情況,meet 一口出來喂佢,慢慢meet,慢慢喂,半個或大半個包都係一餐下午茶,我個女最中意食包,爭啲唔記得添我就方包唔比邊或豬仔包唔要面的皮,到大啲佢咬到先比的。 ...

謝謝o

都係嗰句, 我驚佢唔夠由奶粉所給的營養o

複式洋房

其實bb係無需要飲現時市面上所謂二號三號...的奶粉,飲一號已足夠,去到一歲時,已可逐步食固體食物,亦可開始戒奶粉,所以你不用擔心, 我阿b都無飲好足奶粉,我買親奶粉,有七八成都係沖完之後用嚟倒的,我個囡依家都健康,人地仲以為佢已經三歲幾添(其實只有兩歲三個月),佢表哥仲勁,大佢三個月唔夠,歲幾時已要著三歲鞋,依家要著5歲,但佢一歲鬆啲已自己完全唔肯飲奶,食粥,飯,面包,餅和鮮奶(勁中意),其實如果佢肯食固體野仲好,固體食物eg.南瓜粥,著蓉,碎肉,蛋,香蕉,蘋果,提子......加埋實好營養過奶粉,唔好擔心喇!
原帖由 aidan_bb 於 10-9-15 11:38 發表

謝謝o

都係嗰句, 我驚佢唔夠由奶粉所給的營養o

首頁

尾頁

跳至