自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

環保接龍勳章

我個女依家2歲3個月,上個月開始返half day N1,一路都病,咁我同佢請咗2個星期病假。依家冇食1個星期西藥啦。

但脾氣就愈來愈臭,少少唔順佢意就發脾氣,又大嗌又大聲喊,成個鐘都唔停。講道理唔聽,鬧唔聽,打都唔聽。

之前c6話女女病,返學唔洗佢行,c6抱(之前歲半倒我同佢講BB先要媽咪抱,你係小朋友,識行,好叻叻,係唔洗抱架,佢就一直都自己行),到依家一個星期,佢一出大廈就一定要人抱,唔抱就坐係地下,死都唔行。

有時鬧完佢,佢會做盡一啲你唔淮佢做嘅嘢嚟攪對抗,好似打開櫃桶掉晒啲衫出廳。

依家屋企任何人都攪佢唔掂,有諗過俾佢返full day N1,因為佢好聽老師話。唔知有冇媽咪有其他建議呢?

伯爵府

環保接龍勳章

今朝又係咁,一醒就嗌食奶,但一直我哋都要佢執好張床先有奶飲,但今朝佢唔肯(之前c6話佢病唔洗佢執),今朝冇俾奶佢食,一落街又大喊,要嗲嗲,要返屋企。唉,點攪?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 chingcging 於 10-9-14 23:03 發表
我個女依家2歲3個月,上個月開始返half day N1,一路都病,咁我同佢請咗2個星期病假。依家冇食1個星期西藥啦。

但脾氣就愈來愈臭,少少唔順佢意就發脾氣,又大嗌又大聲喊,成個鐘都唔停。講道理唔聽,鬧唔聽,打都唔聽。

之前c6話 ...

5使心急呀 個個小朋友病完脾氣都系差D呀 因為佢病時大人都順佢意mouth: ,所以會咁.

我女都有讀N1,初時都會有呢D情況嫁要續續比佢讀呀!慢慢就會好啦 另外,我個C6都同你個個一樣呀!但你一定要態度堅決,千萬不要對佢有算啦算啦的態度,一次系咁下次就冇得搞啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

唔好打唔好鬧

既然當初都係用道理黎令囡囡唔洗抱,因為覺得自己大個女。返學又係令一個階段,又可以要求另一d囉。

記住慢慢講下道理,一有少少做得好就要贊,同埋夾埋老師啦,囡囡聽老師話嘛。

加油呀~

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

考你耐性呢~~~

男爵府

我覺得唔好打唔好鬧,比多d愛佢,從小朋友既角度去睇,我女都有d扭計架,但佢返左full day n1之後真係乖好多,加上我同老師既配合,以前佢歲幾時郁d唔抱就訓係條街,周街訓係到喊架,返到學校扭計時都會但經過老師教導,同我自己比多d關愛佢,好快就解決左呢個問題,返左n1 full day後乖左好好好多,整個人講道理,聽教,有規舉等...

反而打佢鬧佢仲反效果
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

水晶宮

我仔就相反...讀幼稚園時平時曳到c...但一病就乖到變左個人甘...
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

[quote]原帖由 小紅 於 10-9-15 11:44 發表

個個小朋友病完脾氣都系差D呀

吓? 唔係啩! 我唔認同.

大宅

你老公真多事,點解病有咁多特權﹖
只要病時無特權,病好就唔會變左公主。
攪掂左你老公,再同老師傾,公主病要全部人合作先有得醫。

伯爵府

環保接龍勳章

我同老師傾過,老師話佢係學校冇咁臭脾氣。同埋我個女唔肯戒片,但佢係學校會跟大隊去廁所,所以我考慮俾佢下個月返全日,睇吓會唔會好啲。

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

其實小朋友好知你們的底線在那裡!!!所以如果你唔想抱的時候(唔抱就坐係地下,死都唔行)你可以在安全的還環境之下任得佢坐係地下(你安靜地站在一旁不要讓佢知道你望佢),讓佢知你的底線!!不要心軟,不好怕被人望,佢知行不通便會放棄

侯爵府

叫你老公唔好喺阿女面前同你唱反調呀, 佢識分架, 第日有排煩

大宅

堅持唔抱,如果佢唔肯行就同佢一齊企,堅持3日佢就會知道點扭計都無用,唔抱就係唔抱.

子爵府

原帖由 chingcging 於 15-9-2010 11:35 發表
今朝又係咁,一醒就嗌食奶,但一直我哋都要佢執好張床先有奶飲,但今朝佢唔肯(之前c6話佢病唔洗佢執),今朝冇俾奶佢食,一落街又大喊,要嗲嗲,要返屋企。唉,點攪? ...

會吾會太細個訓練佢執床呢? 兩歲幾人仔, 多數都係食玩瞓同埋學少少生字就OK啦, 佢個心要舒暢先會同你合作, 不如同佢玩多D, 親子多D, 佢哋就吾會咁易發脾氣! 加上小朋友吾餓得架...BB果陣一肚餓都喊啦, 下次比佢食飽先, 之後慢慢解釋比佢知, 可能會做到呢!

首頁

尾頁

跳至