懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我駛唔駛自己去驗呀? 想問下邊到有得驗呀? tks...

別墅

醒目開學勳章

你可要求私家E生寫紙去化驗所驗,或者直接打去化驗所BOOK時間~

大宅

唔係高危唔洗驗架 (如你家族沒有病例), 有需要佢地一定會講, 唔放心問下醫生先啦 (驗都唔係好好受的, 比我就唔想驗, 一次過飲咁多糖水)

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

政府會幫你驗咗血先架, 唔合格先會再要飲糖水

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

我上胎和今胎都有驗,上胎在聯合醫院,今次我無睇政府,我個私家醫生建議我要check吓,因我本身屬肥底,今胎仲係高齡.

我覺得驗咗安心d,因糖尿表面上睇唔出,我有幾個朋友年紀唔算大(<30),又唔算肥,在懷孕期間都有糖尿....不過如果你好後生,家族又無人有糖尿,又少食甜嘢,又唔超重(即表面上完全低危),咁都可以唔驗....因為呢個test都幾煩,要空肚8小時,早上去抽一次血,再飲杯勁甜的糖水,等2小時再抽一次血.即係無咗半日,仲要比人篤2針和飲杯很難飲的糖水.

我睇開的專科診所在佐敦,呢個test收$250.如有需要我可pm電話比你.

原帖由 Vana 於 10-9-15 11:52 發表
我駛唔駛自己去驗呀? 想問下邊到有得驗呀? tks...

大宅

我家族有, 所以, 我同E院講咗之後都有驗. 但係, 驗個日真係好辛苦.....
11/4 兩個月大了!! 要減肥呀! 6.47kg
11/3 第一次去打針, 心痛死媽媽了! 4.77KG
14/2 很冷的情人節, BB 出院啦! 3.4 KG
11/2 寶貝仔出世啦! 3.45KG

大宅

我本身家族無...政府又安排唔到...亦都唔係高齡....
只係私家醫生見我BB 身型較大...所以都建議我去飲糖水...都係化驗所黎...$270...黎緊SAT去飲....
如果你覺得飲左糖水安心D....不妨去驗....唔算太貴丫...

其實我都有D擔心有妊娠糖尿....因為表面無乜特徵呀!

大宅

我28weeks今朝政府(係吾會通知你)驗血,
我仲要食咗嘢,飲咗甜嘢,佢一話抽血,我都知死硬,當日即刻收到電話,話超咗少少,要晨早飲糖水,所以你放心,你吾駛飲糖水可能你已過關.

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

原來係咁架..... 因為我見同我差唔多時間既媽媽都驗左...以為會好早驗

我黎緊下星期差不多27週會去政府.... 如果佢唔幫我驗....我再問大家拎化驗所contact.....

我點都想驗左佢.... 我都記得有個朋友佢講過.... 佢個陣好後生2x生bb..... 又瘦...家族又無人有...都驗到有呀...

tks everyone...

原帖由 梳打餅 於 10-9-15 18:53 發表
我28weeks今朝政府(係吾會通知你)驗血,
我仲要食咗嘢,飲咗甜嘢,佢一話抽血,我都知死硬,當日即刻收到電話,話超咗少少,要晨早飲糖水,所以你放心,你吾駛飲糖水可能你已過關. ...

大宅

我明天就去聯合驗,請問萬一驗到有,會點架?開刀?後遺症?

伯爵府

通常都只是輕微,見營養司,跟佢方法控制飲食就無事.
嚴重才要食藥打針.

原帖由 lpcjoe 於 10-9-16 01:24 發表
我明天就去聯合驗,請問萬一驗到有,會點架?開刀?後遺症?

首頁

尾頁

跳至