自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉~~~

有個姓何既男人,竊用左我屋企電話,由上個月開始已經成日有人打黎搵何生.......

由1星期1-2次,變到星期1-5都有~~~
有d唔行講邊間搵佢,已知既有自稱匯豐,5恆生及收數公司.

開頭知係匯豐咪同匯豐投訴,但佢地話得住宅電話check唔邊個,之後仲有自稱恆生及收數公司.

之前打黎d人仲c文d,宜家自稱收數公司d人仲態度有d串,講埋d癈話,頂~~

琴日頂唔順打左去電話公司度+左個密碼,不過要1 week先用得,仲有6日挨,今日個收數公司又打黎啦,好驚佢夜晚打黎嘈醒人....坤完.

複式洋房

原帖由 miffy998 於 10-9-15 12:07 發表
唉~~~

有個姓何既男人,竊用左我屋企電話,由上個月開始已經成日有人打黎搵何生.......

由1星期1-2次,變到星期1-5都有~~~
有d唔行講邊間搵佢,已知既有自稱匯豐,5恆生及收數公司.

開頭知係匯豐咪同匯豐投訴,但佢地話 ...

可唔可以報警救助?
我個手提之前都比人無啦啦飛o左條線o黎,d人敢膽死半夜2點幾,5點幾打o黎
後尾我問到底佢打幾號電話,叫佢請佢朋友唔好再飛線o黎
幾經辛苦先知道係咩電話,打比個機主叫佢唔好咁做
同埋我有報警話比人so擾!
之但係其實警察都只係開file做唔到d乜!

追數公司麻煩好多!
話時話,佢o地可唔可以從電話號碼中查到住址?

大宅

我諗唔得呱,不過我住個度保安都嚴架,我又唔驚佢搵上門.我同個收數佬講我唔識呢個人,佢仲問我點搵到佢又問我係咪住柴灣,我諗佢可能報左柴灣做地址,不過唔知係咪又係竊用架呢?諗諗下俾有竊用地址仲慘~~

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你唔鬧個收數公司?

我成日收到d 收數信, 仲有埋電話

我叫老公打去鬧爆佢地, 話呢個單位冇果個人, 兇佢地我再收到信就報警, so far 冇再收到

大宅

咁你好似仲慘喎,咁夜打黎.不過好彩你最後都搵到個個人,搞掂左

不過我就冇咁易可完全搞掂喇,宜家+密都係斬腳趾.....

先前覺得報警冇乜用,不過諗諗下有個record都好喎,問下c6先.

原帖由 cinderelladay 於 10-9-15 12:16 發表

可唔可以報警救助?
我個手提之前都比人無啦啦飛o左條線o黎,d人敢膽死半夜2點幾,5點幾打o黎
後尾我問到底佢打幾號電話,叫佢請佢朋友唔好再飛線o黎
幾經辛苦先知道係咩電話,打比個機主叫佢唔好咁做
同埋我有報警話比 ...

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咁我又無樓主你呢個經歷, 但我都試過受電話so 擾....

多年前去開左一個新電話no, 可以個電話no 好好記好順啦...點知由用果一天開始就受電話so 擾, 真陰公...
個電話好多男人打黎, 成日問我係咪mimi, 我有邊個時間可以上黎做xxxx, 講完話我唔係,d 男人都仲要不停打黎......最後用左一星期頂唔順走返去電話台到要求即轉no#.

水晶宮

我屋企打黎果個係玩電話囉(我估!)
因為佢係冇話搵邊位,但係搵一間舖頭…之後我次次答佢打錯,佢都會再打黎…
佢又會無啦啦問d無謂野…
仍然會打黎…有晒來電號碼果隻!

大宅

性so擾

原來我都唔係好慘......

原帖由 lily_liu817 於 10-9-15 12:56 發表
咁我又無樓主你呢個經歷, 但我都試過受電話so 擾....

多年前去開左一個新電話no, 可以個電話no 好好記好順啦...點知由用果一天開始就受電話so 擾, 真陰公...
個電話好多男人打黎, 成日問我係咪mimi, 我有邊個時間可 ...

大宅

既然你有佢來電,不如佢打黎個時同佢講~~

阿xxxxxxxx(電話no.)你又打黎做乜呀,

等佢知道你有佢no.等佢唔敢再打黎.

原帖由 shannnb 於 10-9-15 13:00 發表
我屋企打黎果個係玩電話囉(我估!)
因為佢係冇話搵邊位,但係搵一間舖頭…之後我次次答佢打錯,佢都會再打黎…
佢又會無啦啦問d無謂野…
仍然會打黎…有晒來電號碼果隻! ...

水晶宮

原帖由 miffy998 於 10-9-15 13:08 發表
既然你有佢來電,不如佢打黎個時同佢講~~

阿xxxxxxxx(電話no.)你又打黎做乜呀,

等佢知道你有佢no.等佢唔敢再打黎.

佢知架………

我有時會好惡…咁鬧佢…(心情唔好果陣)
有時會冇乜野咁 淨係叫佢唔好打黎………

但係最終佢都會再打黎

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

你要小心啲,之前YAHOO有個案同你相似,他打了去間財務公司,話無此人叫佢地唔好再打電話來,點知財務話你打得電話來,你就是識佢,叫佢快還錢,之後佢比財務公司查到個地址,就日日上門叫佢還錢,佢都有報警,但財務公司照上門追數,之後警方要同佢開個簽簿,警方日日定時上門同佢地簽簿,之後財務公司先無再上門.

民房

不如你打上電話公司睇下可唔可以有咩plan可以防止呢d電話打黎

大宅

咁驚

不過我屋苑d保安ok, even真係都上唔到黎,可況根本冇此人 (屋苑附近d外買,實q都會問送邊層)

原帖由 yoma1975 於 10-9-15 15:16 發表
你要小心啲,之前YAHOO有個案同你相似,他打了去間財務公司,話無此人叫佢地唔好再打電話來,點知財務話你打得電話來,你就是識佢,叫佢快還錢,之後佢比財務公司查到個地址,就日日上門叫佢還錢,佢都有報警,但財務公司照上 ...

侯爵府

報警備案先好。
以前屋企有 有線電話,但係打親電話都吾會打返屋企,一定打手提電話嘅,所以我屋企衣家係無 有線電話架,有咩事都用手提電話。

大宅

已經搵左,叫佢地+密碼,即打完電話再按密碼,不過要等1week....

原帖由 princessruby79 於 10-9-15 15:32 發表
不如你打上電話公司睇下可唔可以有咩plan可以防止呢d電話打黎

大宅

其實個電話我地都唔係好用,多數都係俾阿女打.

原帖由 hellomag 於 10-9-15 15:41 發表
報警備案先好。
以前屋企有 有線電話,但係打親電話都吾會打返屋企,一定打手提電話嘅,所以我屋企衣家係無 有線電話架,有咩事都用手提電話。

首頁

尾頁

跳至