懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我兩胎相隔了八年,大仔已經很懂事,很期待BB的來臨,我隔了咁耐才懷第二胎,心情也相當興奮,你們心情怎樣呀?是否和我一樣呢?

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我2胎相隔7年,很期待bb出世

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係隔7年呀
而家個細仔一個月多D
大仔初知我有時好開心
但街外好多無謂人講左好多黑人憎野,搞到我要同呀仔講解左好耐佢至明白
而家呀仔好錫細B
佢會幫手照顧佢.

大宅

原帖由 seven_cola 於 10-9-14 22:19 發表
我2胎相隔7年,很期待bb出世

我2胎都係相隔7年, 第2個係大仔不斷要求, 才會有
大仔己經好獨立, 叫做5洗體力上好辛苦照顧佢

男爵府

原帖由 kellyly 於 10-9-15 00:34 發表
我都係隔7年呀
而家個細仔一個月多D
大仔初知我有時好開心
但街外好多無謂人講左好多黑人憎野,搞到我要同呀仔講解左好耐佢至明白
而家呀仔好錫細B
佢會幫手照顧佢. ...

8 卦一問, d人講咩??
我bb下年先出世, 但我同老公已有共識, 一係唔再生, 如果生第2胎, 都會係5/6年後既事, 其實我今胎已marginal高齡架啦, 但因為好難先有, 所以好想錫佢多d, 放多少少attention俾佢, 至於第2胎, 隨緣啦~~

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我2胎都係相隔7年.....而家大仔好錫細佬...唔知係唔係因為相隔得遠...大仔唔會有妒忌之心...佢仲會照顧細佬...亦明白細佬仲細...so佢係需要我地照顧多d.....好似前2日細佬跌左落地....大仔都好緊張好擔心....係要抱一抱細佬呵返佢....so我覺得隔得遠係有隔得遠既好

男爵府

我大女同細妹又係隔7年, 細妹就快1個月, 大女就7歲半啦, 佢好照顧細妹, 一路陀緊果時, 亦好關心我, 突然懂事咗好多

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原來有咁多媽媽都隔7,8年再生,我覺得好好呀!阿女又可以幫下手,幫輕下
我bb都係出年先出世咋,而家阿女成日話想bb快d出世陪佢喎,到時唔知嫌ng嫌佢煩呢

伯爵府

我2胎相隔接近6年.細女應在11月尾出生.
我淨係覺得陀bb好辛苦好累(唔知係因為年紀大咗定係已經忘記咗上次陀bb時係點),好希望bb快d出生,快d恢復體力可返工,照顧大女功課.
我大女之前已經話想有個妹妹陪佢,我有咗之後又成日嘔,又腰骨痛佢仲幫手照顧我,對我仲好過以前,佢仲話第日會幫手湊妹妹,教佢講嘢和行路,暫時佢無妒忌.

相差得遠都有好處,我地大人唔使咁辛苦,又可培養大仔大女的責任感.

我見到個大女係呢幾個月之間由本來去廁所,著衫食飯都要人幫變到依家自己沖涼,扶我上落樓梯,去街幫我拎住個袋...我覺得佢好似大個咗好多,我好安慰.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 valentinored 於 15/9/2010 12:39 發表

8 卦一問, d人講咩??
我bb下年先出世, 但我同老公已有共識, 一係唔再生, 如果生第2胎, 都會係5/6年後既事, 其實我今胎已marginal高齡架啦, 但因為好難先有, 所以好想錫佢多d, 放多少少attention俾佢, 至於第2胎, ...

佢地話:【你媽咪生左唔要你LA,只會錫晒BB KA】
就係呢D說話搞到我要解釋比呀仔知,搞到我幾煩
好在而家大仔都知我唔會只鍚晒細,而且仲好錫佢
佢就好鍚細B LA.

大宅

我大仔同細仔相隔十年, 有細仔係阿哥同老公不斷要求/游說我先會生, 暫時大仔未有妒忌, 但佢成日想抱細佬比我阻止, 因為佢太粗手粗腳, 又成日蹦蹦跳, 所以會成日比我隔開佢同細佬, 等細佬大D冇咁軟淋淋先

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 joanne2010 於 15/9/2010 14:48 發表
我大仔同細仔相隔十年, 有細仔係阿哥同老公不斷要求/游說我先會生, 暫時大仔未有妒忌, 但佢成日想抱細佬比我阻止, 因為佢太粗手粗腳, 又成日蹦蹦跳, 所以會成日比我隔開佢同細佬, 等細佬大D冇咁軟淋淋先 ...

試下係床到叫哥哥坐定定2隻手放好唔好郁,咁比佢抱呀
我都係咁比呀仔抱,呀仔好開心呀

PS我大仔都係叫ISSAC

大宅

原帖由 ppsfung 於 10-9-15 14:07 發表
我2胎相隔接近6年.細女應在11月尾出生.
我淨係覺得陀bb好辛苦好累(唔知係因為年紀大咗定係已經忘記咗上次陀bb時係點),好希望bb快d出生,快d恢復體力可返工,照顧大女功課.
我大女之前已經話想有個妹妹陪佢,我有咗之後 ...

我陀緊個個啱啱15wk, 今胎同上胎好5同, 我老公話我年紀大喎, 身體上的小小辛苦我都應付到, 最擔心係大仔上小學的功課照顧不足(因為預產期撞正大仔考試週)<---我老公叫我放棄大仔考試, 最重要攪掂肚個個!!!!!

大宅

嘩,原來咁多CASE都係咁,我都冇咁驚,我仔又係成日要我生細佬妹,今年終於俾佢恨到,不過未出世,佢依家成個人乖哂,佢話係因為個細佬妹,又主動同我拎重野,又做呢樣果樣,我相信佢將來會係個好哥哥~

男爵府

原帖由 kellyly 於 10-9-15 14:47 發表

佢地話:【你媽咪生左唔要你LA,只會錫晒BB KA】
就係呢D說話搞到我要解釋比呀仔知,搞到我幾煩
好在而家大仔都知我唔會只鍚晒細,而且仲好錫佢
佢就好鍚細B LA. ...

d人甘不負責任架, 亂甘講, 細路仔心靈好脆弱, 信以為真就大件事!!!!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我2胎都係相隔7年,家姐9歳,細佬21個月,家姐好懂事,成日幫我照顧細佬

別墅

我大仔(8歲幾)同細仔(未出世,而家25wk)都相隔9年,
開頭都冇唸住再生,但大仔同老公不斷游說,
而且大仔重話自己好寂寞,
所以先有再生B既决定 ~~

但...1知道有咗,大仔就超開心,
成日唔比我擒高擒低,
行街行得快又會叫我小心D,
又唔比我食雪糕,總之就好識take care我 ,
連我老公都話阿仔生性咗好多,
有阿仔喺屋企"甲"住我,
佢好放心咁話喎 ~~~~

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章

我個女都剛上小學~
剛6歲,女女好錫我,
但就會問我,會不會因bb出世唔錫佢
佢成日都問,如果我一鬧佢,佢又問
唉~上小一又點會唔"醒"2句
我要好好處理

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我2胎相隔7年半有多,家姐一直都好期待有個妹妹﹙初初話有BB就ok,但知道有左後,就勁想要妹妹﹚;BB出世後,家姐都好懂得照顧妹妹,當然要大人幫手,但會主動去幫;不過,呷醋就一定會有,但好快無事!
我好鐘意佢2姐妹一齊時,我覺得好開心,好滿足!
My Two Princess

別墅

我2胎都係相隔7年, 第2個係大仔不斷要求

首頁

尾頁

跳至