自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仔下個月就滿兩歲啦。其實之前都有試過磨牙,都系夜晚訓著佐先會,不過系間唔中,而且系一下半下就停佐,所以我就無理.....時間越來越長,到依家巨磨牙次數多佐而且大聲佐,一晚磨牙幾次,好恐怖,有D擔心。請問你地有無或試過BB系甘?點解決呢個問題?系咪缺少D乜野所以要補返D乜野?唔該知道既人請幫下我。。。

子爵府

聽人講。。 磨牙因為個排熱氣或身體差呀!

男爵府

醒目開學勳章

我女女5歲半
夜晚都有磨牙
D聲真係好難聽架

大宅

甘應該做D乜,可以補救?
原帖由 yoyobb 於 10-9-15 13:59 發表

男爵府

睇中醫,&平時不要給熱氣野食, 我亞仔減少左~

原帖由 wenxi-bu 於 10-9-15 15:36 發表

珍珠宮

唔無食咁多餅

大宅

囝囝以前都會因熱氣磨牙和睡覺時滾來滾去, 我就俾D清熱的飲品佢飲, 例如花旗參+蜂蜜, 但後來我發現麥冬是去心火, 我就會煲些有麥冬的涼茶, 效果很好, 不妨一試. 以下是我煲涼茶的材料, 但份量可以隨便加減
1. 雞骨草 2両
2. 夏枯草1両
3. 麥冬1両
4. 甘草約8片

煲1個半小時, 加些片糖.
這個涼

原帖由 wenxi-bu 於 10-9-15 15:36 發表

大宅

原帖由 longfung 於 10-9-15 22:59 發表
囝囝以前都會因熱氣磨牙和睡覺時滾來滾去, 我就俾D清熱的飲品佢飲, 例如花旗參+蜂蜜, 但後來我發現麥冬是去心火, 我就會煲些有麥冬的涼茶, 效果很好, 不妨一試. 以下是我煲涼茶的材料, 但份量可以隨便加減
1. 雞骨草 ...

謝謝.

大宅

原帖由 yoyobb 於 10-9-15 13:59 發表

我係人地好大既囝囝..一向以為磨牙是壓力..而家聽返,估計真係熱氣..我身體一向好好好少病,應不是身體差問題啊.

大宅

原帖由 epan 於 10-9-15 16:19 發表
睇中醫,&平時不要給熱氣野食, 我亞仔減少左~
但中醫D藥好苦,點喂啊?以前試過(目弟)中醫,D藥巨唔肯飲。。。

大宅

原帖由 longfung 於 10-9-15 22:59 發表
, 我就俾D清熱的飲品佢飲, 例如花旗參+蜂蜜, 但後來我發現麥冬是去心火, 我就會煲些有麥冬的涼茶, 效果很好, 不妨一試. 以下是我煲涼茶的材料, 但份量可以隨便加減
1. 雞骨草 ...
囝囝睡覺時都系滾來滾去啊。。。。可能真系熱氣。細個既時候我兩個禮拜或一個月會俾巨飲一次開奶茶,歲半之后就好少,幾乎無,,果時開始就發現有磨牙跡象啦。好多謝你。不過我想問,雞骨草和夏枯草都系好涼架,怕唔怕太涼呢?而且巨得兩歲,分量方面系咪要減半?

大宅

我朋友個囝囝都試過,中醫話佢可能食得飽過龍,夜晚消化唔到就會咁,之後佢睡前減少食量(因他囝囝要食完1塊麵包再飲奶),就再沒有磨牙了。

大宅

係呀!D人成日話磨牙是因為壓力大, 但當時我覺得囝囝咁細何來壓力, 於是試下幫佢清熱氣, 要知道小朋友飲奶粉是非常熱氣的, 所以我囝囝在4歲就幫他轉飲鮮奶, 加上定期飲涼茶, 已很少出現磨牙的情況, 睡眠亦較好.
人地好大既囝囝, 將來你有自己的小囝囝小囡囡, 你就知點做啦!

原帖由 choison 於 10-9-15 23:05 發表

我係人地好大既囝囝..一向以為磨牙是壓力..而家聽返,估計真係熱氣..我身體一向好好好少病,應不是身體差問題啊.

大宅

夏枯草唔係好涼, 而雞骨草你可以落少D, 兩歲都可以飲, 你可以先比半杯佢飲隔日再半杯, 這個涼茶大人細路都可以飲的.不過記得最少煲個半鐘.

原帖由 wenxi-bu 於 10-9-16 01:07 發表
囝囝睡覺時都系滾來滾去啊。。。。可能真系熱氣。細個既時候我兩個禮拜或一個月會俾巨飲一次開奶茶,歲半之后就好少,幾乎無,,果時開始就發現有磨牙跡象啦。好多謝你。不過我想問,雞骨草和夏枯草都系好涼架,怕唔怕太涼呢?而且 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我細個磨牙,亞ma話有蟲,多數食花塔餅

大宅

有虫是會在晚上pat pat癢, 唔會磨牙! 還在現在衞生情況改善是很多, 很少香港的小朋友會生虫.

原帖由 jamieconnie 於 10-9-16 11:29 發表
我細個磨牙,亞ma話有蟲,多數食花塔餅

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我大仔果時都磨牙,不過後來我見d人話無問題都無理lu.
而家反而越大越無事lu...所以我唸如果對d牙無影響,都唔駛太擔心.

大宅

原帖由 longfung 於 10-9-16 11:28 發表
夏枯草唔係好涼, 而雞骨草你可以落少D, 兩歲都可以飲, 你可以先比半杯佢飲隔日再半杯, 這個涼茶大人細路都可以飲的.不過記得最少煲個半鐘.
thx......

侯爵府

精神緊張,我吖仔都係,最近比他做了一部美國來的儀器做好了,您有興趣我pm知了比您~

大宅

原帖由 longfung 於 10-9-16 11:24 發表
係呀!D人成日話磨牙是因為壓力大, 但當時我覺得囝囝咁細何來壓力, 於是試下幫佢清熱氣, 要知道小朋友飲奶粉是非常熱氣的, 所以我囝囝在4歲就幫他轉飲鮮奶, 加上定期飲涼茶, 已很少出現磨牙的情況, 睡眠亦較好.
人地 ...

謝謝,我呢個好大既囝囝既細囝囝岩岩出左世個半月了,如果佢磨牙我知點處理了!! 謝謝

首頁

尾頁

跳至