婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

佢抱住我個仔時係我揹後細細聲同仔仔講..我聽到個死字就擰去望下佢地..仔仔一見到我望住佢,個樣就即刻係D做錯野GE 表情..我果該心諗肯定有野...
返到屋企問返仔仔..岩岩你地傾計傾得咁開心.講左D 咩野AR..可吾可以同媽咪分享AR???
仔仔就話: 嫲嫲 講你係死白婆..
我問:咁講左幾次ar ??
仔仔話:2 次...
⋯⋯之後再問仔仔好多次都係咁答我...我就快激死la !!!!!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

你要教個仔, 咁樣講冇禮貌, 下次嫲嫲再講, 你就要話俾嫲嫲聽咁係冇禮貌.
借阿仔把口話番佢.

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 Edithcsm 於 10-9-15 14:15 發表
你要教個仔, 咁樣講冇禮貌, 下次嫲嫲再講, 你就要話俾嫲嫲聽咁係冇禮貌.
借阿仔把口話番佢.

AGREE! 藉此機會身教! 教妳囝囝要尊重人, 唔可以話人係"死八婆",更何況係媽咪!!!

叫你囝囝同"嫲嫲" 講︰嫲嫲, 唔可以咁話媽咪ga。咁無禮貌,唔孝順,會被雷劈。

& 同你c6 備案,問佢點睇。
要求你c6 叫佢媽醒定d.......
若你c6 當佢媽講笑,咁妳問佢︰我教你個囝,叫你 "死八公"、"死淫蟲", 話講笑,得唔得?

侯爵府

無錯,同個仔講,下次嫲嫲再講,要同嫲嫲講[講死八婆係好無禮貎架,以後吾準講呀],叫你個仔教訓佢,嘻.....!
如果教訓完佢都仲講,我就以後都吾會比個仔見99。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Edithcsm 於 10-9-15 14:15 發表
借阿仔把口話番佢.

AGREE, 仲要話無家教既人先咁講!!

禁止訪問

大宅

下~~~咁教D小朋友..有無攪錯呀

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘩...樓主99好賤o者, 借個孫把口黎叫個新抱"死白婆", 教壞晒細路!!

我贊同樓上d 媽媽咁講, 應該要同仔仔好好解釋返...then 再教個仔如果麻麻再咁同你講, 就跟住話返麻麻

"麻麻,死白婆, 你咁樣講係好無禮貌, 我媽咪話只有無媽媽教o既人先會咁樣講野ga 咋, 你下次唔好再咁講喇, 好醜怪ga. 無禮貌o既人會無人理ga~"

hehe~都係借個仔把口話返99, then 仲要同c6 報定案, 話亞仔唔知係邊學埋講粗口, 再聽到就要亞仔留屋企守行為, 無得出街無得去爺爺麻麻公公婆婆屋企玩...

複式洋房

有無攪錯?教小朋友講d咁既野!一定要同你c6講,嚴正聲明唔可以再比99教個仔講d咁既說話!亦都要教番仔仔,小朋友唔可以講d咁既野!
原帖由 vickiwai514 於 10-9-15 14:02 發表
佢抱住我個仔時係我揹後細細聲同仔仔講..我聽到個死字就擰去望下佢地..仔仔一見到我望住佢,個樣就即刻係D做錯野GE 表情..我果該心諗肯定有野...
返到屋企問返仔仔..岩岩你地傾計傾得咁開心.講左D 咩野AR..可吾可以同 ...

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

無野嫁~下次見到奶奶,問下佢:你個仔係唔係叫你做"死8婆"嫁?,,,以彼之道,還之彼身,,,阿奶奶,你教嫁.............XD

男爵府

育兒性格勳章

原帖由 lily_liu817 於 10-9-15 15:51 發表
嘩...樓主99好賤o者, 借個孫把口黎叫個新抱"死白婆", 教壞晒細路!!

我贊同樓上d 媽媽咁講, 應該要同仔仔好好解釋返...then 再教個仔如果麻麻再咁同你講, 就跟住話返麻麻

"麻麻,死白婆, 你咁樣講係好無禮貌, 我媽 ...

有時諗D 99 咁樣斷正...
其實自己蝕將only~~
一來可以用個孫黎話番佢
二來可以表現自己搭定、有"容人之量"
三來仲可以乘機要阿B o係屋企 "守行為",唔比6299 見孫!

同6299 講︰係囉!! 唔知邊度學埋d 粗口返黎,唔得喇! 要罰佢留o係屋企,乜人都無得見無得玩!!! 不然,將來入學 話老師 "死八婆" 咁點算!!!! 咪啦, 等佢o係屋企,我教番好佢先啦!! 6299 你地都唔好黎啦~~ 廢事話埋你地la!!!

bk mami 果然轉數快!!! 又學到野~ 未雨綢繆...

大宅

我99有時會叫我姑仔做死八婆,佢冇乜文化,我諗佢唔知唔應該咁叫屋企人。我就覺得好難聽,驚第時囡囡會學咗佢。

有時C6都會咁叫兩隻貓,我就乘機同佢講咁係唔啱,有小朋友嘅屋企係唔應該咁講嘢,佢即刻醒水,話第時99屋企都唔可以咁講。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

下次教定佢當面大大聲咁問呀嫲...
"點解要叫媽咪做死八婆呀!?"

珍珠宮

係你c6面前再問多次仔仔, 等佢知佢呀媽d衰野~~

大宅

你99真係好有問題,就算她幾唔鍾意你,也唔會蠢到教個孫咁樣叫你,佢真係好有問題??mouth:

珍珠宮

大廚勳章

好心佢啦,就算幾唔鍾意你都唔應該咁教D小朋友! 咁衰架!

複式洋房

樓主下次見到99時, 同佢講

「阿仔叫我做死8婆, 我問佢係邊個教佢, 佢話係麻麻教佢, 邊有可能呀, 麻麻點會教佢講呢o的冇禮貌既說話丫, 講死8婆已經唔岩, 仲要講大話, 話係麻麻教, 錯呀!」

其實樓主同你99關係平時好唔好架? 點解佢會講埋o的咁既野架~

http://hk.myblog.yahoo.com/littlekkk

子爵府

好媽媽勳章

大既唔好教壞細...無論大人有咩問題都好...都唔應該咁教小朋友講野...

[url=http://lilypie.com][img]

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個方法唔錯,實激死佢
原帖由 mskay 於 10-9-18 00:25 發表
樓主下次見到99時, 同佢講

「阿仔叫我做死8婆, 我問佢係邊個教佢, 佢話係麻麻教佢, 邊有可能呀, 麻麻點會教佢講呢o的冇禮貌既說話丫, 講死8婆已經唔岩, 仲要講大話, 話係麻麻教, 錯呀!」

其實樓主同你99關係平時好 ...

男爵府

育兒性格勳章

回覆 17# mskay 的文章

o係BK 真係學到好多呢d 反擊方法!!!

首頁

尾頁

跳至