自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

阿女依家未够三歲,成日話隻腳好攰,要我地幫區搓揉小腿先好啲,甚至有時指住"X頭哥"邊喊邊嗌痛,唔知區系咪有啲咩癮病,有無其他小朋友都出現相同情況既媽咪分享下,要唔要帶區去俾醫生check好呢
補充少少資料,我女自10個月大識行後,就好中意行路,差不多同BB車絕緣,出街都好少嗌我地抱,唔知系咪細細個行得多,搞到"X頭哥"啲骨位磨損咗所以依家腳痛,唉
拉拉手,好朋友,家姐豬豬,細佬牛牛^_^

別墅

最好 check 下啦!

公爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個細囝就成日話手痛,痛到cry,我今日都同佢睇下,睇下e生講咩 ~
俊曦網頁[url=http://hk.myblog.yahoo.com

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

去俾醫生check好

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

睇e生未? check 下先喇

男爵府

我個囝4.5歲,同你個囡情況原任一樣,有時如果佢日頭跑跳得多,晚上就會開始痛,真係痛到喊,我地會幫佢用冰full,係會舒服啲,有時半夜都會痛醒喊

我有同佢睇開醫生問過,話係發育,不過我老公話佢細個都係咁,我有一個男同事直情細個試過入過醫院check,都冇事

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪扁平足?如果係嘅話會咁。都係揾人check下。

伯爵府

原帖由 lalababe520 於 10-9-15 14:04 發表
睇e生未? check 下先喇
咁睇咩醫生好?普通科門診得唔得?

伯爵府

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 14:06 發表
我個囝4.5歲,同你個囡情況原任一樣,有時如果佢日頭跑跳得多,晚上就會開始痛,真係痛到喊,我地會幫佢用冰full,係會舒服啲,有時半夜都會痛醒喊

我有同佢睇開醫生問過,話係發育,不過我老公話佢細個都係咁,我有一個男同 ...
系啊,有時日頭走或跳得多,阿女便會嗌攰或痛,情況真系一樣
咁你仔仔依家有無事啊?醫生有無講平時有乜要注意架,對以後成長有無影響架?

大宅

我個囡都係, 依家6歲, 痛左幾年tim, 夜晚痛到喊醒but醫生話小朋友d骨生長緊係咁, 見佢行得走得就唔太擔心

大宅

應該系生長痛,我仔仔前一排都系,時不時話痛,有時膝頭哥,有時小腿,有時大腿,醫生檢查又無事,話可能系骨頭生長拉扯韌帶之類引起的痛。我俾拒飲多D奶,呢排又唔覺拒話痛。

伯爵府

原帖由 新人王 於 10-9-15 14:40 發表
應該系生長痛,我仔仔前一排都系,時不時話痛,有時膝頭哥,有時小腿,有時大腿,醫生檢查又無事,話可能系骨頭生長拉扯韌帶之類引起的痛。我俾拒飲多D奶,呢排又唔覺拒話痛。 ...
我女由細到大最多飲6安奶,次數又唔多,見你咁講,系咪區有啲缺鈣,所以痛啊

伯爵府

環保接龍勳章

朋友的囡囡都係咁, 朋友還以為囡囡扮野,
有年痛的情況嚴重左, 朋友經朋友介紹去睇一骨醫,
呢位醫生話囡囡應該小時跌倒過, 傷左頸椎骨, 影響
埋下身, 朋友話唔怪得佢囡囡咁矮, 唔識高, 好彩早左
發現去睇, 唔係就可大可少....

建議: 找醫生檢查下好d

原帖由 天賜晶瑩 於 10-9-15 13:57 發表
阿女依家未够三歲,成日話隻腳好攰,要我地幫區搓揉小腿先好啲,甚至有時指住"X頭哥"邊喊邊嗌痛,唔知區系咪有啲咩癮病,有無其他小朋友都出現相同情況既媽咪分享下,要唔要帶區去俾醫生check好呢
補充少少資料,我女自10個 ...

子爵府

我個囡都係, 依家7歲, 痛左幾年, 之前好記得個日係奧運開幕, 佢半夜係咁喊話痛, 我同佢去左急症室照埋X Ray, 最後咩事都無既, 醫生話可能小朋友d骨生長緊所以痛~~唔使擔心, 我個囡而家都成日話痛架, 不過轉頭又行得走得~~而且佢都比較高架
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

我仔個同學仔果時又係咁..不過佢同學仔去:c驗..報告係骨癌..佢父母仲不停自責,因為佢地以為個仔因為懶惰先會咁,大家都好傷心.
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

別墅

Same thing happen to my 5 years old for 2 years now. My doctor said its call "growing pains" happens to children between 3 to 5 and 8 to 10.
You can rub or put ice on it to help, however, if your kids won't let you touch her legs or the knees then some thing may be wrong. Go see the doctor and he can tell you more.

男爵府

醫生檢查過話啲骨冇事,我就冇特別理,只係有時提下佢唔好跳咁多,痛既時候就按摩下FULL下冰,見佢隻腳又冇其他問題行得走得,應該唔會太大問題,不過我個囝比同齡小朋友應該高小小,唔知有冇關係呢?我地兩公婆都唔高

原帖由 天賜晶瑩 於 10-9-15 14:33 發表
系啊,有時日頭走或跳得多,阿女便會嗌攰或痛,情況真系一樣
咁你仔仔依家有無事啊?醫生有無講平時有乜要注意架,對以後成長有無影響架?

禁止訪問

伯爵府

原帖由 我愛小魔怪 於 10-9-15 14:55 發表
朋友的囡囡都係咁, 朋友還以為囡囡扮野,
有年痛的情況嚴重左, 朋友經朋友介紹去睇一骨醫,
呢位醫生話囡囡應該小時跌倒過, 傷左頸椎骨, 影響
埋下身, 朋友話唔怪得佢囡囡咁矮, 唔識高, 好彩早左
發現去睇, 唔係就可 ...
咁我系咪要搵骨科醫生幫囡囡檢查?

複式洋房

請帶小朋友去看脊醫, (不要問我或叫我介紹)
我兒小時也有這情況, 夜晚痛到睡不了覺, 甚麼醫生也看過, 無用, 後來我上網遍查, 發現有可能是脊椎問題, 找脊醫看, 果然是脊椎移位, 壓住腳部神經線引致, 醫了三次, 以後也沒痛過.

首頁

尾頁

跳至