單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

7月14號老公係港島區一間醫院簽左成萬蚊咭...
我奶奶7月4號入醫院昏迷到7月19日走...
唔知點解我奶奶都last la~~佢都仲可以咁樣....親情緊要定女人呢?!?一講$就話好緊...但...洗比人地就豪無保留...我都係決定...生完就走啦...好怕個仔第時會似佢....我尋晚成晚訓唔到我知個仔都冇訓到....林天光肚裡臉個仔仔同我講佢都唔想要呢個爸爸...媽媽你訓啦~~7點鍾先訓著...

我想問下有冇人知道..如果出世紙BB跟我姓咁到時要分野果陣..同埋善養費會唔會冇左架??

原先佢講咩都從新開始..但叫我唔好再摷佢d野o黎講...但我做唔到囉....今朝返工搭車唸其實....冇左呢個屋企可能仲輕鬆好多....冇野再煩....老公3個月前都冇左架啦...離婚都係遲早既事....

我冇同佢鬧交佢返到屋企我望都冇望過佢一眼....我心唸...要鬧既都鬧過晒...唔好再自己握自己...事實就係冇得改變...性格都冇得改變...一齊好辛苦...為左乜野?
就係個仔?.........我有喊...........不過叫自己唔好動胎氣lol..前日先抽完羊水..

而+返工乜都唔想做...我都好褸自己成日為左d唔可以改事實而搞到返工冇晒心機....

侯爵府

樓主,
您粗身大細,睇開d,唔好太上心!男人十個有9嗰都係咁架,好像我ex我以前睇番d月結單,他可以一晚同條女開房食飯買嘢洗幾千蚊,但同嗰仔去大家樂食嗰下午茶20幾蚊都話無錢,呢到有令外一嗰mami都分享過,他ex連同嗰仔剪頭髮的錢都要係贍養費都扣番 所以您唔好想太多,變了心的男人(真的天下烏鴉一樣黑!)
至於您吖b,出世紙我反而覺得跟他性都無咩問題喎,始鐘點吖b點都係他嗰仔吖嗎~
如果真係要離婚,我一定鼓勵您要拎贍養費,唔好唔爭取,反正d衰男人唔洗係吖仔到,都會洗係其他女人到,他唔比一件事!
您要好好補住份工,好好照顧自己,因為只有自己愛錫自己才對得住自己的
記住要食多d嘢好好休息,生原先算喇.....

複式洋房

男人變了好比壞了的milk, 你用再多心血, 眼淚, 時間都不能反轉頭

樓主已做好打算, 就專心安胎, 心情反覆一定有, 努力去克服, 時間是最好的醫生

複式洋房

頭先上網睇果間中港醫院專做流產手術..我打去鬧佢..點解你要咁折墮...搞大人地個肚仲要人地落左佢你係咪人...佢開頭唔認呀..又話幫個朋友...我話咩之前一晚唔訓第2要朝早7:00去幫人簽咭有預備呢..我之前講d野中晒lol..我有左果陣同佢鬧交..我話好彩我有左先過個女人未...你趕左我走好耐啦.....
佢話痴線...我話好彩我同你講左有左先未你叫落果個就係我個仔~~佢話:你果個係姓陳我衹會要姓陳既BB...我話: 你做既全部都姓陳架啦....
佢話唔同你講咁多你估你有產前抑鬱我就唔會有咩..
佢有話: 你顧掂你自己先啦...成日做咁多野番完一單又一單..你咁做對你百利而冇一害...所有野都完左啦同你講左重新再o黎過啦你仲想點...
我答佢: 係lol原來唔可以..

點解人地做埋d咁既野...可以仲大聲過我架
呢....佢由頭到尾都唸我冇左佢唔得....
但我從來冇講過我會妥協...你話我繼續摷d野佢繼續同個女人...
我都講左冇所謂架啦我係會繼續摷....佢唔信...

頭先又喊啦費事d同事知..落左去樓下..同個朋友傾...佢叫我唔好理佢...生完先好走...未當自己離左婚當佢透明lol...佢驚我支持唔住...

D人可以當BB係咩....唔要就流左佢....佢而+咁講好似為左我唔要個BB係咪連我同個仔陪埋佢一齊折墮呢~~~

複式洋房

多謝你地關心~~~我呢份人好激架....我d朋友都叫我鬧交時鬧交唔好動胎氣唔好唔食野...但我唔叻~~我控制唔到...

善養費要拎我想分埋層樓...因為佢同我老爷聯名我冇份供...我唔知可唔可以分返25%..不過我唸要打管私....如果善養費唔知點樣計呢..不過我預左就算得善養費都算夠$比個BB生活得好就ok ~~~

男人講一句..從新o黎過..但女人就一定要接受咩...?!?

好彩我有份工...有個鍚我既阿媽...

離婚衹係怕臉對d屋企人親戚朋友~~同埋同事姐...

真係好唔開心...我知BB都唔開心...尋晚我好開心BB要訓教..我就好似暈左咁..但2點幾醒左就冇訓到啦...5點鐘打比係外國既阿媽...我媽一路講BB經...我就路流眼淚...我阿媽問我仲乜咁早打o黎..而加香港6點幾咋喎...我仲握佢..係呀尋晚8點訓左6點醒左又訓唔返未打比你 lol..傾一陣就要返工啦...
聽到阿媽講個孫講到好開心...我都講唔出口話佢知我唔開心...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

離婚邊個會開心架,佢都變晒,你又何必為呢個人唔開心呢...
要面對嘅始終要面對,你就鬆容面對啦,無咩大不了嘅,講晒比你最唔想比佢地知嘅人知啦,你就會鬆d架啦..
d贍養/bb生活費同25%樓,你問律師會清楚d囉..
唔好太執着啦,比我一d都唔想知佢嘅野,你又何必自尋煩惱呢...
男人,真係無咩大不了,呢條路係佢比你行,你就行好比大家睇,無佢你一樣得,加油加油

你唔開心,個bb梗係唔開心啦,佢睇你頭架嘛
原帖由 annachee 於 10-9-15 12:45 發表
多謝你地關心~~~我呢份人好激架....我d朋友都叫我鬧交時鬧交唔好動胎氣唔好唔食野...但我唔叻~~我控制唔到...

善養費要拎我想分埋層樓...因為佢同我老爷聯名我冇份供...我唔知可唔可以分返25%..不過我唸要打管私... ...

複式洋房

我真係講唔出口...媽媽知道會好難過..佢又多病痛

我都知道~~真係架...條路係佢迫我行...原先我都唔想咁樣...想開開心心生BB...生完BB再計劃我同BB既將來~
好似乜都整定..一d一世都唔唸住會比人發現既野....仲要比個至親發現.....你估佢會唔會唔開心....佢會唔會為覺得為左一個女人..就冇左個老婆同個仔...佢有冇後悔 ?

我唔開心..唔係因為好愛佢..其實我都冇左感覺好耐...我唔開心係因為....我唔開心點解好地地既我....會有段咁既婚姻...點解我條路咁難行...

原帖由 wayso 於 10-9-15 13:10 發表
離婚邊個會開心架,佢都變晒,你又何必為呢個人唔開心呢...
要面對嘅始終要面對,你就鬆容面對啦,無咩大不了嘅,講晒比你最唔想比佢地知嘅人知啦,你就會鬆d架啦..
d贍養/bb生活費同25%樓,你問律師會清楚d囉..
唔好太執着 ...

侯爵府

ANNA,
我好明白您心情,因為您對您老公重有期望,所以當您知道愈來愈多您米會好唔開心同唔係幾接受到羅!
當初我都有問好多人,我話我呢個人做人好檢點,唔做傷害別人的事,點解我生嗰仔會係傷殘,點解我一心一意咩都以我老公為先,他會豪不保留咁黎傷害我同嗰仔,最可憐係吖仔到現在還很純純的深愛他爸爸,呢一點係我到現在都最難接受!
但人便是這樣,做出來的行為會影響身邊的人!
當初我心甘情為他背負債行,傾盡我所有去幫他,到最後我仍是要徹底失望咁離開~不過我努力過唔會後恢,亦祝他以後生活愉快!
講了這麼多,希望您明白我唔係鼓勵您離婚,只希望您明白無論將來條路係點,都希望您凡事睇開d,為吖b同自己想多d,同保護自己多d~ok!

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我嗰時都係好輕描淡寫咁同媽媽講架咋,咪話自已覺得唔想同佢一齊仲好囉,總之咩都話無佢仲開心囉,之後比時間自己放抵...
其實好多野無得解釋,要變就變,你要明白呢個道理..
對我黎講,我唔會計劃太長遠嘅野,因為太多變數,你就係計劃太多,所以一有變數,就會接受唔到囉
邊個發現都好啦,鐵一般嘅事實己在眼前,你要懂得放開/面對....
呢度咁多單親父母,一樣過得好好,人生唔係單為一個男人活架嘛,我地都要向前看...
如果你仲想大家嘅關係唔好去到無彎轉嘅地步,你真係要控制吓自己,唔好再摷佢d野,唔好令大家都無落台街囉
原帖由 annachee 於 10-9-15 14:16 發表
我真係講唔出口...媽媽知道會好難過..佢又多病痛

我都知道~~真係架...條路係佢迫我行...原先我都唔想咁樣...想開開心心生BB...生完BB再計劃我同BB既將來~
好似乜都整定..一d一世都唔唸住會比人發現既野....仲要比個 ...

複式洋房

多謝你呀~~babyszkin

我對佢真係冇晒期望..我衹係想最後呢6個月比我安靜咁渡我都叫過自己唔好睇佢d野但...我又驚佢又會再次出賣我...所以我一定要保護自己呢...呢一年裡臉我睇得太清楚佢個為人...

Sorry呀搞到你又提返起你d唔開心野...你仔仔好嗎?...
今年幾多歲呢?...第時我生左有機會一齊出o黎玩下啦~~

唉~~~我真係好想好想打佢2把~~~講真...我冇過佢女人....我衹係曾我老公點解可以講埋d Y理仲要頂天立地...

原帖由 babytszkin 於 10-9-15 14:17 發表
ANNA,
我好明白您心情,因為您對您老公重有期望,所以當您知道愈來愈多您米會好唔開心同唔係幾接受到羅!
當初我都有問好多人,我話我呢個人做人好檢點,唔做傷害別人的事,點解我生嗰仔會係傷殘,點解我一心一意咩都以我老 ...

複式洋房

我發現佢第一樣野果陣岩岩有左BB...
我呢一刻真係控制唔到自己

原帖由 wayso 於 10-9-15 14:32 發表
我嗰時都係好輕描淡寫咁同媽媽講架咋,咪話自已覺得唔想同佢一齊仲好囉,總之咩都話無佢仲開心囉,之後比時間自己放抵...
對我黎講,我唔會計劃太長遠嘅野,因為太多變數 ...

複式洋房

你講得岩我唸得太長遠啦...我明明成日同自己講見步行步...但有咩起上o黎...我真係興到訓唔著

因為我好驚我要好好保護我自己同個BB..屋企d人太衰啦..
佢地成日屈我精神緊張..由其我乃乃未死果陣開口埋口都咁講我...根本佢個仔就有問題...佢個仔又吹水...好可怕...
我好怕佢地想我冇左個BB...我姑仔: 你搬呀唔好唔信邪呀個BB好易冇左(但佢而+又話要搬返o黎住仲要裝修過間房咁裝修夠會影響我啦~~)...我老公: 你顧掂你自己個肚先啦...摷我d野仲咩對你有咩好處,,咁本係對你百害而冇一利!老爺就: 我冇講過要有下一代喎...

頭先我老公話我有產前抑鬱...我都唔知自己係咪有..我衹係知就算我有病佢地屋企人都冇人會支持我...醫好個病...人呢...就係咁現實到....我頭先喊住打比我朋友...我話我老公話我有病...我朋友話我冇衹係係人知道咁多野唔發爛就有鬼啦叫我唔駛理佢..佢仲話佢話你有你未話有lol叫佢比$睇心理醫生...然後收埋d$留返比BB...

所以呢我申完啦..喊到喊完仲乜咁笨姐...而+個肚都小小扯住痛...好笨...好笨...好笨....錯果個唔係我但我就on句句...受晒.....好想大叫....!!!!!!!

原帖由 wayso 於 10-9-15 14:32 發表
對我黎講,我唔會計劃太長遠嘅野,因為太多變數 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

人地做得唔好....我地唔可以控制....所以你既注意力永遠唔需要落係有關佢既野上面.....有時間睇多d育兒資料....好有用架....我仔仔出世無人幫...好在之前我搵晒料....但都有錯...就係我set alarm 每晚半夜起身餵奶....呀仔11月出世....可能天氣關係佢每晚都好好訓...係俾我攪醒食奶.....之後我又要花心思幫佢戒.....
原帖由 annachee 於 10-9-15 15:27 發表

翡翠宮

單親呢場仗唔易打架....所以唔好分心係其他地方....無用架...對於佢...你就算100級嬲....佢只會覺得"個傻婆又傻喇".....

原帖由 annachee 於 10-9-15 15:40 發表
你講得岩我唸得太長遠啦...我明明成日同自己講見步行步...但有咩起上o黎...我真係興到訓唔著

佢地成日屈我精神緊張..由其我乃乃未死果陣開口埋口都咁講我... ...

瑪瑙宮

環保接龍勳章

咁你多d諗,人生係為自己啦,有左bb就要小心d身體,亦都係為自己架...
原帖由 annachee 於 10-9-15 15:27 發表

複式洋房

Thanks 知道啦~~

佢覺得我儍我就儍比佢睇~~

我就問佢拎$
去睇心理醫生...同埋照超聲波....望下阿仔激勵下自己...

Thanks我心情好返好多啦...
我尋晚冇訓到覺...成朝掛住係度100級嬲咀咒佢...我而+好皮累...今晚訓覺好...今日起我唔會再比佢掂我個肚皮....

原帖由 littlecar 於 10-9-15 15:45 發表
單親呢場仗唔易打架....所以唔好分心係其他地方....無用架...對於佢...你就算100級嬲....佢只會覺得"個傻婆又傻喇".....

瑪瑙宮

環保接龍勳章

我諗嗰個有起事上黎都會亂嘅,唔好怪自己啦,最緊要識得冷靜,我嗰個都瞓唔着架,不過就無興囉,只係暫時性適應唔到啫...
佢d屋企人,你就真係咪鬼理佢地啦,講真,而家講乜都無用架啦,多數都係嘈嘅說話...
你咪一齊住架??
你有唔開心就上黎呻吓啦,呻左會舒服好多架
記得要經常提住自己要冷靜架,幫到你嘅就係自己呀,知嗎

原帖由 annachee 於 10-9-15 15:40 發表

佢地成日屈我精神緊張..由其我乃乃未死果陣開口埋口都咁講我... ...

翡翠宮

所有既愛都係由"自愛"開始....你開惜你自己.....先可以有能力愛bb....信我...無扼你架......
原帖由 annachee 於 10-9-15 16:03 發表

我就問佢拎$
去睇心理醫生...同埋照超聲波....望下阿仔激勵下自己...

我尋晚冇訓到覺...成朝掛住係度100級嬲咀咒佢...我而+好皮累...今晚訓 ...

侯爵府

anna我吖仔(子健仔)好快7歲喇,sofar我2母子呢一年都幾好呀,有瓦遮頭兼定時收到ex比的養仔錢,話您知芽,我好卑鄙架 我屋企有咩壞芽,有咩要搬運呀,嗰d最粗重嗰d我洗到我ex最盡架 有時我洗大了又會打比他詐死,問他拎錢 重成日追殺他還錢 因為我知道我唔洗得他幾耐,遲d他有老婆仔女唔會在so我2母子
所以反事睇開d,好多時真係唔係一條大路通羅馬架~
至於您話您老公好多y理!哎呀個個男人都係咁架~唔係邊有道理支持自己做壞事呀

侯爵府

原帖由 annachee 於 10-9-15 16:03 發表

我就問佢拎$

我尋晚冇訓到覺...成朝掛住係度100級嬲咀咒佢...我而+好皮累...今晚訓 ...
唔單止咁您得閒重要問他羅多d同吖b食多d好嘢,只要他願意比您唔好刻薄自己呀

首頁

尾頁

跳至