自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔剛剛開始學左一堂,如果冇琴俾佢練,好似唔係咁好

你地幾時開始屋企會有琴呢?

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

我個女學左年幾喇, 都未買琴, 問過琴老師, 佢話唔好買住, 因為好多小朋友學到"對手要過琴時, 唔係彈死C手位orG手位", 咁就會無心機學, 好多都會係o個時就停, 所以琴老師話最好再睇定d, 能夠過到那階段, 就可以買喇, 我而家係同阿女係會所租琴房練琴!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 12:03 發表
我個仔剛剛開始學左一堂,如果冇琴俾佢練,好似唔係咁好

你地幾時開始屋企會有琴呢?

去附近琴行租住先丫.....屋企附近總有一間...

侯爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

學左幾個月就買,如果屋企有琴,練琴方便D同可以隨時練,練得多可以快D熟首歌,老師都可以教多D新歌,如果練得唔夠就會學得慢D,換句話即係會比多左$去學識彈一首歌

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ymon 於 10-9-15 13:11 發表
我個女學左年幾喇, 都未買琴, 問過琴老師, 佢話唔好買住, 因為好多小朋友學到"對手要過琴時, 唔係彈死C手位orG手位", 咁就會無心機學, 好多都會係o個時就停, 所以琴老師話最好再睇定d, 能夠過到那階段, 就可以買喇, ...

大約係咩level/級數先要換手呢?

大宅

我part-time教琴的,我自己覺得初時可以唔買住, 不過一定要去琴行practice,到佢學多幾個月,識得自己睇譜同數拍子,買部琴比佢,佢就可以鐘意時彈下佢有興趣既野, 好似學校音樂書裹面既歌仔,可以買部2手平平地既先,到佢4-5級, 有0的成績而佢係真係有興趣既,先買部貴既...

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我小朋學了一堂我就買了給他,不過是冇牌子琴, 等他可以隨時練琴。

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

屋企本身有琴..諗住俾仔仔學..仔仔讀緊k2 ..但好細粒..記性吾好...幾時學琴會好d ???

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我女初初學果時 ,

我都係買部二手琴比佢 , 等佢日日可以練 ,
直至差唔多考三級先買部新既比佢

男爵府

其實我唔係諗住買,係租琴,每個月$150,當然唔係靚嘢啦,真係俾佢玩下個種,我計過仲平過去琴行練,咁係咪會化算啲呢?

另外我個囝而家初學一個星期學兩堂,每堂30mins,係咪真係要咁密既呢?

水晶宮

原帖由 vickiwai514 於 10-9-15 14:05 發表
屋企本身有琴..諗住俾仔仔學..仔仔讀緊k2 ..但好細粒..記性吾好...幾時學琴會好d ???

再大個 d 先啦 , K3/小一

水晶宮

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 14:14 發表
其實我唔係諗住買,係租琴,每個月$150,當然唔係靚嘢啦,真係俾佢玩下個種,我計過仲平過去琴行練,咁係咪會化算啲呢?

另外我個囝而家初學一個星期學兩堂,每堂30mins,係咪真係要咁密既呢? ...

單對單 ???

我女學咗咁耐 , 都係一星期一堂 !!!

男爵府

係單對單呀,咁係咪應該少啲,佢話學密會學得快啲,我係咪傻左呢?

不過我而家$105/堂,送5次練習,每次30mins
如果一星期一堂就$135/堂,冇得送

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

我個囡就租左琴1年, 之後, 先至買個新嘅~

大宅

負擔到都系有部琴系屋企好D,練多D都學得快D,租同二手都得,不過要保證音準。我仔仔系5歲開始學,學咗三個月就買琴。

水晶宮

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 14:21 發表
係單對單呀,咁係咪應該少啲,佢話學密會學得快啲,我係咪傻左呢?

不過我而家$105/堂,送5次練習,每次30mins
如果一星期一堂就$135/堂,冇得送

做老師就更係想你學多 d , 佢多 d 收入 ,
升級快佢到時又可以加學費 , 幾盞 :D

你自己睇下係咪真係須要學一星期兩堂 ,
一般初學 , 30 分鐘係足夠 ,
學耐咗 , 去到 2/3 級以上就起碼 45 分鐘 :loveliness:

男爵府

我真係唔知,以為學琴係個個都係咁,咁我不如一個星期學一堂,租個琴係屋企仲有著數

原帖由 洛婷 於 10-9-15 14:39 發表
做老師就更係想你學多 d , 佢多 d 收入 ,
升級快佢到時又可以加學費 , 幾盞 :D

你自己睇下係咪真係須要學一星期兩堂 ,
一般初學 , 30 分鐘係足夠 ,
學耐咗 , 去到 2/3 級以上就起碼 45 分鐘 :loveliness: ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我囡囡4歲開始學,學咗1個月就買琴,
屋企有琴可以隨時練琴
[url][/url]

水晶宮

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 15:00 發表
我真係唔知,以為學琴係個個都係咁,咁我不如一個星期學一堂,租個琴係屋企仲有著數

你小朋友幾大 ???

你試下同老師講話一星期上一堂 !!!

大宅

其實小朋友咁細個,又唔係急既,一星期一堂已經夠, 多數一星期兩堂既就係因為要考試,而個學生唔自律唔practice先會加堂。
其實細個0的小朋友,有時我會invite 媽媽一齊上堂,返去remind 佢同同佢溫習,陪下佢practice ...

原帖由 chunkiuBma 於 10-9-15 15:00 發表

首頁

尾頁

跳至