論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

C6昨天回來說, 見到樓下有個男人帶住個工人行緊, 工人係拖住個大喼, 好新奇咁周圍望, 但個男人行前, 冇同工人講野的~
應該係新到步~

回想起我1ST & 2ND 請工人時, 我接佢時(在巴士大約1hr車程上), 我會沿途同佢傾計, 攞D小孩相片比佢望下, 又傾下佢屋企D野~ 好friendly 架~~

之後再請3rd & 4th bun, 我只會在車上打机聽歌, 唔會講多一句~~

对呢d人, 我麻木得好緊要~~

你地接工人返屋企時, 有冇傾下計 / 唔理佢架?

寶石宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-9-14 09:32 發表
C6昨天回來說, 見到樓下有個男人帶住個工人行緊, 工人係拖住個大喼, 好新奇咁周圍望, 但個男人行前, 冇同工人講野的~
應該係新到步~

回想起我1ST & 2ND 請工人時, 我接佢時(在巴士大約1hr車程上), 我會沿途同佢傾計 ...

Last time, I tried to chat with the maid but she didn't reply. Because she didn't understand what I was talking!:;pppp:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 Siuchoi 於 10-9-14 09:32 發表
應該係新到步~

回想起我1ST & 2ND 請工人時, 我接佢時(在巴士大約1hr車程上), 我會沿途同佢傾計 ...

我件6日dirty丫烏, 因路程短, 由聯合廣場行去花墟, 我無同佢講野. 相反, 件丫烏就 gee lee gwa la 話好開心同消遮做野, 鵝可以唔放假, 鵝會好比心機做, 唔停口落足鞋油. 我同佢講叫佢做好自己嘅野, 唔使講咁多野. 點知件野無反應, 原來唔明我講乜, 佢講嘅只係念對白.

我心打個突, 唔鐘意. 果然6日掃把.

不過我唔同新工人打牙較的. 我行前, 佢行後.

複式洋房

我接佢返去有講幾句,反而係屋企唔想同佢講野,因為我覺得有佢係到已經冇左自己的小天地,所以唔想再應酬佢.

男爵府

我都對工人死哂心, 唔会同佢地傾計

大宅

接佢時會同佢講嘢, 但我其實只係為咗睇下同agent所講嘅資料夾唔夾, 因果時佢會冇mug防範心, 順帶同佢講我嘅要求, 而佢平日嘅工作同留意嘅地方, 我都係對住呢d工人真係人都麻木晒了, 唔駛同佢地講感情, 除非係到佢做落左比我知道佢性格真係純品冇計較先比d感情佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

應該係新到步~

第一個 ~ 好落力講,我既要求,我既期望,我既不太私人既家庭事,同佢傾下偈,問下佢野
第二個 ~ 講清要求,同warn定佢唔好有財仔,唔可搞男女關係野,問兩句佢既習慣
而家呢個 ~ 做到就講,無問佢野,反而係佢問我野,咁我先局住返問返佢d野,就係咁

心淡 ~ 因佢地d人,你對佢好,佢地都未必會對你好,唔會同你講人情。

大宅

Me 2.
請到第3個之後,就唔再同工人多談話,緣來緣去,好快又現形或完約,唔洗side口水,只講佢工作有關的野,佢的家事、朋友,我得閒睇火時就順便傾下,少講為妙!

hb就更唔會同佢地講野,免得想錯隔離。
原帖由 kyuen 於 10-9-15 15:21 發表
接佢時會同佢講嘢, 但我其實只係為咗睇下同agent所講嘅資料夾唔夾, 因果時佢會冇mug防範心, 順帶同佢講我嘅要求, 而佢平日嘅工作同留意嘅地方, 我都係對住呢d工人真係人都麻木晒了, 唔駛同佢地講感情, 除非係到佢做 ...

首頁

尾頁

跳至