自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個女新配2星期cond, 戴左2日就爛左眼, 再過2日輪到右眼, 咁仲貴過戴1day, 唔知關唔關藥水事 or 捽洗con 事, 請教下我.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 daughterma 於 10-9-15 16:02 發表
我個女新配2星期cond, 戴左2日就爛左眼, 再過2日輪到右眼, 咁仲貴過戴1day, 唔知關唔關藥水事 or 捽洗con 事, 請教下我.

我諗係佢清潔時用力不當。
其實,如真係戴con,我建議真係戴1day,會衛生同減少好多問題!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

應該捽洗時大力左, 最好戴1day, 返到屋企都唔想咁麻煩洗con, 一除落黎就掉乾手淨腳

男爵府

你會捽幾多下到呢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 塵大聞 於 10-9-15 16:16 發表
應該捽洗時大力左, 最好戴1day, 返到屋企都唔想咁麻煩洗con, 一除落黎就掉乾手淨腳

後生時, 就係最憎眼瞓到死仲要洗CON, 妳地真係幸福!!

男爵府

佢係中學生, 2week1年千幾, 1day1年三千幾, 太貴

男爵府

可唔可以唔捽淨係沉

珊瑚宮

畀面勳章

個人認為既然係中學生, 係唔係可以遲D先戴 Con 呢 ?!
因為戴 Con 只可以戴一定年數, 以我自己為例, 我戴左15,6 年 Con, 但之後已經唔戴得, 一戴 Con 好快就會起紅根, 問過眼科醫生, 醫生都唔建議我再戴 Con.

子爵府

醒目開學勳章

可能佢徐落來時隻con已經好乾
跟住就去洗就會好快爛架啦
叫佢試吓徐落來後 浸下佢先洗應會好d

仲有之前我都是戴2 week架都唔使$500都半年

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 daughterma 於 10-9-15 16:02 發表

什麼牌子,幾$, 阿女都要再配.

我女都用2weeks,回家即除,
無捽,用oxysept浸,好乾淨,
未爛過.
我試過捽幾下, 即爛..

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 小可愛11 於 10-9-15 16:40 發表
個人認為既然係中學生, 係唔係可以遲D先戴 Con 呢 ?!
因為戴 Con 只可以戴一定年數, 以我自己為例, 我戴左15,6 年 Con, 但之後已經唔戴得, 一戴 Con 好快就會起紅根, 問過眼科醫生, 醫生都唔建議我再戴 Con. ...

我戴了2x年都ok

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不如做激光la.

大宅

中學生不如返學戴眼鏡, 出街先帶one day.

女仔? 好貪靚??

原帖由 daughterma 於 10-9-15 16:22 發表
佢係中學生, 2week1年千幾, 1day1年三千幾, 太貴

珊瑚宮

畀面勳章

原帖由 CALVEN 於 10-9-15 19:48 發表
不如做激光la.

太細個唔太適合做激光.

珊瑚宮

畀面勳章

原帖由 ZZdaphne 於 10-9-15 19:20 發表

我戴了2x年都ok

當然限期個個唔同, 好多環境因素影響, 我以前帶 Con係每日超過12小時, 有時仲會帶住來睡覺 ....
眼科醫生都講帶 Con 唔會係一生一世

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

帶硬con得唔得 ? 1年約千8蚊, 不過要間中做除蛋白 .

男爵府

唔該哂各位, 佢鐘意打波, 當然又貪靚, 先前係有波打先戴1day, 衣家想日日戴, so配2week平d. 今晚我幫佢捽左, 再睇下點, or 試下用oxysept. 已買左15個月共$18xx. 今晚問左個驗眼哥哥話唔鐘意可換返1day.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 daughterma 於 10-9-15 23:05 發表
唔該哂各位, 佢鐘意打波, 當然又貪靚, 先前係有波打先戴1day, 衣家想日日戴, so配2week平d. 今晚我幫佢捽左, 再睇下點, or 試下用oxysept. 已買左15個月共$18xx. 今晚問左個驗眼哥哥話唔鐘意可換返1day. ...

我都戴左10+年con,又係讀書時 ~ 同阿媽講,就梗係話recess/ lunch time打波方便啦 ~ 咁實際戴戴下就日日戴,咪又係貪靚!
初頭都係戴2wks架,但唔知點解,戴戴下,有時未夠1wk,可能只係戴左幾日,就un眼,其實可能洗時裂左唔知。有時,明明浸完一晚,一戴上眼係 '啦' 到隻眼痛到要即刻除喎 ~ 當然,隻眼係 '啦'到眼都擘唔大,要等一陣兼隻眼係變左紅色。
自此,試過幾次,就轉左1day。咁我放假,就算出街,都唔會戴既。而家1-5返工會戴;6,日就眼鏡,當比對眼休息囉。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

而家d學生真係好, 買con阿媽會比錢, 以前我都係讀書時開始戴, 要同人補習先有錢買
開頭都係買一年果d, 之後轉左2weeks, 但戴戴下有時唔夠兩星期就掉, 好多時係返到屋企好累好眼瞓唔願洗, 一除出黎就掉, 咁樣仲貴過戴1day, 所以後來都係轉左1day
戴左11年左右, 開始眼好乾, 成日紅, 同埋人老左, 又結左婚, 唔係咁貪靚, 以前就話戴con去溝仔姐, 呢一兩年都轉番戴眼鏡喇, 而家d眼鏡又咁潮咁靚
而家覺得戴眼鏡係最方便, 唔駛成日對con戴又戴唔到, 除又除得耐, 以前戴con試過幾次去睇眼科, 每次睇左5佰幾蚊

男爵府

宜家時代唔同啦, 我地細個邊有咁多野! 佢係排球加羽毛球校隊, 試過打爛兩次眼鏡啦, 驚佢整親之餘, 配過一付眼鏡都要過千架, 戴眼鏡唔係唔好, 但夏天熱死辣辣, 我自己都唔想戴, 好辛苦. 同埋有好野佢要自己經驗, 等過些時候長大d, 好似你地咁,可能覺得唔好唔方便唔舒服, 就唔會再戴, 宜家講咩都唔聽啦! 現今做人父母無計啦. 真係無錢無辦法, 得架都比佢囉.

首頁

尾頁

跳至