懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無jm 俾d意見...呢排好大壓力...考慮緊幾時生第2胎好呢?
大女16months,依家想追多個, 但又驚未照顧好大b,加上同1間公司,生2個,好像唔系甘好...
唉--好困擾呀,有無中肯既意見??
其實依家生, 有咩好處, 又有咩唔好處呢??

複式洋房

我都係考慮當中, 我個囡16個月. 又時唸親bb細生一次過辛苦, 但又怕未時間take care大囡. 如果相差太遠, 自己又晤想從頭開始過. 加上age????真係晤知點好.

我晤介意係一間公司拿兩次生產褔利. 好多人都係咁架啦.

相返我擔心我老公晤很生多個呀.........

複式洋房

我囡今年2歲...
細b出世佢就返學..岩岩好..吾洗湊得咁辛苦

複式洋房

個人覺得, 要生就吾好遲...前排我都猶疑緊, 後來見身邊的媽媽, 決定要生多個的, 都付諸行動了, 最大問題係年紀問題...而家preg左, 真係比第一胎時辛苦好多. 而且bb大得好快, 到佢1歲識行識走時, 又輕鬆d...

不過最大問題都係覺得, 年紀越大, 陀得越辛苦, 而且真係吾係你想幾時有就有...

細b出世時, 大b2歲幾, 可以返nursary...差不多了...

別墅

不過唸唸下, 依家又真系差唔多既...
阿b 16個月,計半年內有,20個月..再加10個月出世, 大b 都番學, 其實都系 take care 個細架者...
個大的, 只系教下佢功課,又可以2個一齊照顧, 都ok 既...
我老公都支持我, 不過我自己未揸定主意者...
甘我都要好好準備下先得了...
thx all !!

別墅

辛苦我又唔驚.. 今年26, 都系想出年有囉, 甘生佢果陣都系27/28 度...
我媽反而話我甘快又想生添...
我之前陀大b都唔系辛苦,可能系女吧 !
我古第2胎應該比第1胎仲舒服d...

男爵府

我生完個半月.琴晚同老公咩咩冇做安全惜施好驚咁快又有.唔知點算 如果生第二個就最好等大b番左學先啦.起碼冇咁辛苦

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 HSH2 於 10-9-15 16:25 發表
個人覺得, 要生就吾好遲...前排我都猶疑緊, 後來見身邊的媽媽, 決定要生多個的, 都付諸行動了, 最大問題係年紀問題...而家preg左, 真係比第一胎時辛苦好多. 而且bb大得好快, 到佢1歲識行識走時, 又輕鬆d...

不過最 ...

絕對同意你講

我本來都plan阿囡差不多2歲時預備第2個
點知試左成年先有 所以未必你想就得

大宅

我28時生大囡,而家接近32生細囝,第二胎比第一胎的確辛苦得多,唔單步係因為年紀問題,另一主因係要照顧大果個,你少好多時間休息架同準備的(身心皆是),所以都係想生要趁後生...

原帖由 aliceyy123 於 10-9-15 16:44 發表
辛苦我又唔驚.. 今年26, 都系想出年有囉, 甘生佢果陣都系27/28 度...
我古第2胎應該比第1胎仲舒服d... ...

大宅

回覆 4# aliceyy123 的文章

我胎第二胎果陣,大女都係16個月左右,上個月生左細b!大女26個月!岩岩趕得到讀n1!講真年紀大左兩年,陀第二胎真係辛苦好多!一嚟又要照顧個大女,二嚟年紀又大左!我生完細b岩岩24!所以我覺得如果都諗住生多個,就唔好隔太耐!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

除左自己年齡同埋大b 年齡外, 其都唔算係我考慮範圍之列.

因為辛苦方面, 做乜都會辛苦, 點都要頂硬上. 我地做女果陣可能覺得讀書辛苦, 之後搞結婚辛苦, 生1個又話辛苦, 根本係沒完沒了咁辛苦, 但望番轉頭, 其實每個階段都有辨法去解決, 唔驚得咁多.

樓主你響同一公司生2個, 冇野話唔好,你做咁耐, 只係請佢果10個禮拜假, 唔通要抺煞你響公度做果42個禮拜既努力咩? 家庭計劃唔應該受公司既野影響, 機會錯失左既話, 你老闆都賠唔番俾你.

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 6# aliceyy123 的文章

我今年29,就生第二個.大囡宜家28個月.讀緊N1.其實我都AGREE有B襯後生生.不過最好你要預喺你陀B期間會有人幚吓你(好似媽咪,99,工人嗰D)咁會冇咁辛苦.我個囡近期病,我都好擔心佢.佢可能病又零舍扭,要我抱佢(我38W)我都抱佢,佢仲要求我抱佢上二樓.....我真係....愛莫能助.咁佢未大喊咯.
爆愛車縫作

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我岩岩生左2個月,諗住下胎2012年生,快D生完,快D收工.

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你就好,我都係生囡,我嘔左3個月,勁辛苦
原帖由 aliceyy123 於 10-9-15 16:44 發表
我古第2胎應該比第1胎仲舒服d... ...

複式洋房

醒目開學勳章

囝囝就來2歲, 依家岩岩有左, 所以佢地年紀唔會差太遠, 會好玩好多.

大宅

我覺得,一係就2個B相差一年至年半,一係就相差遠啲。
我大女近2歲時我大肚,果時真係超辛苦!因為大女小小識性,扭抱既話又超級重手,果時我足足抱到大女到我近生!生左出黎大女又鬧情緒,攪左大半年先好啲。
可以既話,響第一個B未夠2歲就好開工,唔係真係頭痕。

大宅

如果可以選擇,第一個小朋友上K1再生第二胎會比較好,始終哥哥/家姐已有一定自理能力,又返緊學,湊起第二個上嚟都比較輕鬆.

男爵府

我大女就快8歲,BB都36週了.本身一直無打算再生,但女女由幼稚園開始已經話想要BB(可能大部份同學都有細佬,妹),直到上年女女在學校聖經堂,老師叫同學寫下想禱告內容,女寫想有個BB同她玩,不只一次,我們想女女真的好想,再加上自己年纪大,再唔生就一定唔生,最後打算由天决定,幾個月都無,打算放棄,特然有左. 如果有得再選,當然在大果個3,4歲時生,一來大開始返學媽咪日頭只照顧細,二來小朋友年齡合玩D,三來大果個未上小學,唔洗辛苦教功課同默書,測驗,考試.自己身體都無咁辛苦,這胎周身痛.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我生左bb3個月咋
都諗緊要唔要多個啊
其實我覺得2個b年紀接近d好d
因為可以互相照應
同埋好多嘢你啱啱先做完
只係再practice 一次
(好過幾年後要你重新適應餵夜奶、重新忙搵學校、pick up新課程……)
至於同一間公司生2個
呢個唔係問題喎
公司如果因為咁唔like你
公司先有問題
因為佢請你時都知你結咗婚
咁結咗婚就會生bb嫁喇
當然,到時要照顧2個
你未必再返工啦
係咪﹖
(我的Planning就係要湊2個就唔返工嫁喇,始終比工人湊都唔係太放心)

原帖由 aliceyy123 於 10-9-15 15:09 發表
有無jm 俾d意見...呢排好大壓力...考慮緊幾時生第2胎好呢?
大女16months,依家想追多個, 但又驚未照顧好大b,加上同1間公司,生2個,好像唔系甘好...
唉--好困擾呀,有無中肯既意見??
其實依家生, 有咩好處, 又有咩唔好處 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

我c6都叫我認真考慮下生多1個..
阿女而家3歲9個月..
唉..好煩呀....
想與唔想之間...
我有兩隻大小魔怪""

首頁

尾頁

跳至