在職全職

跳至
[全職媽媽] 全職媽媽感言

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我剛開始做全職媽媽時會覺得以前有工返, 每日都有為社會出一分力, 一但沒有工作, 好像對這個社會毫無貢獻;

但係過左幾個月後, 我諗通左, 其實我帶小孩, 將佢教育好, 將來做個好人, 也是對這個社會作出貢獻

男爵府

好媽媽勳章

有時我都會咁諗!其實湊大個小朋友都唔係易事!

大宅

肯定你既想法同埋做法對社會貢獻仲大。support!

原帖由 ij20051106 於 10-9-14 22:10 發表
我剛開始做全職媽媽時會覺得以前有工返, 每日都有為社會出一分力, 一但沒有工作, 好像對這個社會毫無貢獻;

但係過左幾個月後, 我諗通左, 其實我帶小孩, 將佢教育好, 將來做個好人, 也是對這個社會作出貢獻 ...

水晶宮

我都不知几有贡献
日日去街推动gdp

少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

係對丈夫、寶寳作出無私既奉獻,加油呀!偉大既媽媽~~~

別墅

我仲有一個月就做full time mom la

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

別墅

我一開頭都有您呢個想法架... 不過, 教好一個小朋友比起工作仲要難得多... 大家加油啦~~

原帖由 ij20051106 於 10-9-14 22:10 發表

但係過左幾個月後, 我諗通左, 其實我帶小孩, 將佢教育好, 將來做個好人, 也是對這個社會作出貢獻 ...

別墅

回覆 7# wai_wai_121 的文章

hihi! 我剛在8月quit左份工, 開始做全職ma, 而家都覺得好失落, 個人無晒目標, 日日只係做家務, 以後日子都唔知點算!

子爵府

醒目開學勳章

hi,
其實我都想加入你們的行例
所以間中會係度睇你們既留言
但又好擔心老公既收入負擔唔到
始終我去做野又真是分擔到一個小朋友既支出
而年底我小b又出世啦...
今次真是好想自己湊 而大囡又開始k1
總是想自己教

大宅

我也在煩惱中,好佩服全職媽媽而又無工人的,我知我一定唔得,而且老公話佢工作已經好辛苦了,唔想回到家還要幫手做家務,所以拒絕唔請工人,但我唔做野,又要請工人,又要養BB,老公負擔真的好大,攪到我自己好似好無用咁,但唔請工人所有事都要我一個做,我驚我會癲,好煩惱
原帖由 heiheigirl 於 10-9-15 12:30 發表
hi,
其實我都想加入你們的行例
所以間中會係度睇你們既留言
但又好擔心老公既收入負擔唔到
始終我去做野又真是分擔到一個小朋友既支出
而年底我小b又出世啦...
今次真是好想自己湊 而大囡又開始k1
總是想自己教 ...

侯爵府

我從來都無你嘅諗法,我做FM做得好開心。
你衣家諗通咗就恭喜你喇,加油揍好小朋友。

伯爵府

醒目開學勳章

多謝樓主的SHARING~ ^^
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

別墅

我都無覺得自己無貢獻喎, 陪囡囡玩, 沖涼, 教佢去洗手間, 日日都有好多得著就真!
最重要係兩公婆有共識, 咁就自然可以好開心去做全職媽咪!
我d家務都係唔急唔做, 邊有咁多時間先得架!

大宅

原帖由 珍寶寶貝 於 10-9-15 13:28 發表
我也在煩惱中,好佩服全職媽媽而又無工人的,我知我一定唔得,而且老公話佢工作已經好辛苦了,唔想回到家還要幫手做家務,所以拒絕唔請工人,但我唔做野,又要請工人,又要養BB,老公負擔真的好大,攪到我自己好似好無用咁,但 ...

我同你一樣也在煩惱中, 我有工人, 老公想我做埋年底就唔好做...唔做野,又有工人, 只湊BB同埋同佢玩..., 攪到我自己覺得自己好無用咁, 但唔請工人所有家務都要我一個做, 我會選擇返工囉...

複式洋房

原帖由 josejandy 於 10-9-15 00:52 發表
我仲有一個月就做full time mom la
好羡慕你, 可以自己親力親為揍番小朋友o 不用假手於人o

大宅

我都係咁話,哈哈哈
原帖由 vkbb0413 於 10-9-15 16:42 發表

我同你一樣也在煩惱中, 我有工人, 老公想我做埋年底就唔好做...唔做野,又有工人, 只湊BB同埋同佢玩..., 攪到我自己覺得自己好無用咁, 但唔請工人所有家務都要我一個做, 我會選擇返工囉... ...

大宅

做full time mom 可以睇住小朋友, 唔會miss咗好多有趣嘅時光. 我個囡3歲時我開始無返工, 我有d後悔遲咗, 睇少咗佢成長, 因為之前份工成日出差, 好少時間見到佢.

複式洋房

如果你無做開家務, 突然要你洗衫煮飯拖地執屋照顧老公24小時對住小朋友.....係好大改變. 同埋係好辛苦!!!!
如果你老公養得起你, 小朋友+工人當然好幸褔啦, 但如果自己辛苦D唔請工人, 留番多D錢俾小朋友同自己兩公婆洗唔會仲幸褔咩??

我暫時好享受全職媽媽, 我會將家務湊小朋友變成自己一種習慣, 好似你返工咁, 返工要受氣, 但housewife做既野好flexible, 自己控制每樣野又唔洗受氣.

老公返到屋企舒舒服服有餐飯食, 不知幾滿足!! 仲有你可以無時無刻對住小朋友, 教育佢哋.
有時想有自己時間, 可以放小朋友去奶奶或者呀媽到, 自己去行街, 約fds出街, 打牌......

如果要我返番工, 我唸我頂唔順, 情況許何我會願意做一世全職媽媽.

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 brettygirl 於 2010/9/20 17:59 發表
如果你無做開家務, 突然要你洗衫煮飯拖地執屋照顧老公24小時對住小朋友.....係好大改變. 同埋係好辛苦!!!!
如果你老公養得起你, 小朋友+工人當然好幸褔啦, 但如果自己辛苦D唔請工人, 留番多D錢俾小朋友同自己兩公婆 ...

你說得很好呀 ^^
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

別墅

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

我都無覺得自己無貢獻喎, 不過沒有人照顧bb, 但都ok

首頁

尾頁

跳至