懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我排咗兩個月, 終於都見到余醫生, 但佢講嘢好似好快, 唔駛你講, 佢咩都講晒咁? 同埋照果時, 佢話正常, 冇問題就算, c6想問多d bb 既問題, 都好似想快d咁, 不過佢抽血又抽得好好, 我之前睇果個, 抽到隻手瘀咗, 想問有冇姊妹, 都係睇佢, 或曾經睇佢, 分享吓, 好唔好? 佢講而家唔去法國, 兩邊走, 佢趕唔徹, 同埋佢已經係部門主管, 係咪應該要對佢有信心呢 ?

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我當初揀余医生, 唔係因為佢响bk 嘅comments好 (睇得comments嚟, 都book唔到12週前見佢喇!) 只係因為自己知會多事, 所以信佢係主管, d姑娘都會緊張佢d case d~

之後~ 同個医生朋友講開, 佢話余医生以前响廣華做到好高級架喇.. 佢都跟過余医生~

咁坦白講, 生咗兩名~ 佢唔會叫你做多餘嘅test, 有時係趕d, 特別係佢啱啱接完仔返clinic, 但係得閒嗰時, 佢都幾多嘢講架! 我兩胎都無睇過政府, 兩胎都妊娠毒血 (所以我話我多事囉~) 兩胎都捱到bb 38wk, 有驚無險~ 佢算跟得好足, 第二胎我出咗院之後大出血, 入咗政府, 個個都話佢好嘢, 咁嘅case都肯做~

余医生呢兩年無以前咁勤力, 佢想多d時間休息, 我估係咁, 所以唔做法國医院啦!
對佢嘅comments係, 整體滿意, 好有經驗, 唔駛見佢 經電話都知我咩事, 政府医生就check一大輪都話唔肯定, 但係, 就係我最急最無助時, 佢只係接我電話, 話我知我無乜事, 到我真係覺得好唔對路去仁安急症 (半夜), 佢都唔落樓睇我, 搞到我要見第2個医生, 嚇到我cc吓, 响仁安急症call白車去pwh! 最後.. pwh都係幫我唔到, 我要返去睇佢! 嗰個星期, 幾乎日日收到佢嘅電話... 咁樣係好定唔好? 佢嗰晚認為唔係urgent 無見我, 係唯一唔愉快經歷

大宅

我第2胎, 呢胎係睇余醫生架! 之前未有第2胎時, 我係睇佢婦科既, 覺得佢好溫柔同細心, 會令你安心果種囉! 佢係個唔想mami多野諗既醫生, 如果你有咩擔心都可以係咁問佢, 佢會答你架, 所以其實多餘既野, 佢唔會主動講你知怕你多野諗ma! 佢而家係仁安婦產科既主管, 所以佢當然唔會再o係法國掛單啦! 我上胎係跟另一個女醫生o係法國開刀生既, 今胎都有睇返個女醫生, 但佢第一次見我已好似唔想接我順產, 因為呢胎我好想順產呀, 開刀復元得太慢啦... 個女醫生係咁講有咩唔好呀風險, 叫我都係book開刀好d, 所以我就睇下余醫生, 佢同我解釋得好詳細喎, 知道我o係廣華有做產檢仲係咁話廣華幾好架! 又同我講如果冇咩特別野, 我係一樣可以試順產架, 而且佢都覺得如果順產到當然順產好啦! 我覺得佢好支持我又好nice呀, 又好專業. 所以我都比左deposit會搵佢接生, 因為佢係主管, 我都覺得到時入院有咩事會跟得好d囉. 睇左佢禁多次, 個人認為佢係個唔錯既醫生.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 Barbie_jj 於 10-9-14 16:11 發表
我第2胎, 呢胎係睇余醫生架! 之前未有第2胎時, 我係睇佢婦科既, 覺得佢好溫柔同細心, 會令你安心果種囉! 佢係個唔想mami多野諗既醫生, 如果你有咩擔心都可以係咁問佢, 佢會答你架, 所以其實多餘既野, 佢唔會主動講你 ...

我絕對肯定佢係個支持順產嘅医生
有乜人癲到個媽媽血壓18x/11x 都仲問佢: 如果你想改變主意試順產嘅.. 我仲可以幫你架!
不過~ 雖然我對佢好有信心.. 但係都係揀咗開刀
第二胎.. 佢遲遲都唔幫我book手術室, 話唔駛咁早決定
last minute妊娠毒血加穿水, 佢就無再問我仲會唔會改變主意..

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我依家第二胎, 兩胎都係睇余醫生...

上一胎時, 可能自己好緊張, 咩都問一餐, 佢就成日帶我遊花園...成日叫我唔好上網睇咁多嘢, 知d唔知d, 自己嚇自己...佢主要係唔想孕婦有不必要的擔心...佢一路都支持我順產, 就算中期bb有臍帶纏頸, 佢都不停叫我唔洗擔心...到36w幾去check up時, 佢用手幫我check過, 只係輕輕"呀"咗一聲, 話bb落得比預期多, 會早...但都冇話會早好多, 相信佢係唔想我驚, 最後bb36w4/5就出咗世喇...過程好順利, 5-5:30am call 醫生, 6:15am醫生就到, b4 6:30am bb出世...

喱胎再返去, 感覺更好, 可能係舊朋友吧...

佢有時講得好快, 但有時又會好主動同妳講好多, 但主要都係唔想我哋擔心太多, 我對余醫生都好有信心, 有信心就冇咁多問題喇.

原帖由 小曳人 於 10-9-14 16:42 發表

我絕對肯定佢係個支持順產嘅医生
有乜人癲到個媽媽血壓18x/11x 都仲問佢: 如果你想改變主意試順產嘅.. 我仲可以幫你架!
不過~ 雖然我對佢好有信心.. 但係都係揀咗開刀
第二胎.. 佢遲遲都唔幫我book手術室, 話唔駛 ...

公爵府

畀面勳章

我覺得余醫生好好,我都係睇婦科,佢令人好放心,好溫柔...我8年前開始睇佢都好LIKE佢...我有去佢度做產檢,但我0係政府生...

大宅

個個人經驗唔一樣,我就有唔好的經驗!就是他出名,我好信佢,點知連bb都沒有了!對佢完全失去信心!

大宅

唔好意思, 我想請問, 點解會咁? 你介唔介意講講詳細, 如果唔想就唔好講, 以後既日子就好希望 !!

原帖由 notthere 於 10-9-14 22:33 發表
個個人經驗唔一樣,我就有唔好的經驗!就是他出名,我好信佢,點知連bb都沒有了!對佢完全失去信心!

大宅

高齡產婦,

你記得我嗎? 好開心你已有兩個啦 ! 我都希望我等咗兩年, 今次順順利利 !!!
有時醫生都講得對, 係你就係你, 之前做咩都未必得。

原帖由 高齡產婦 於 10-9-14 17:09 發表
我依家第二胎, 兩胎都係睇余醫生...

上一胎時, 可能自己好緊張, 咩都問一餐, 佢就成日帶我遊花園...成日叫我唔好上網睇咁多嘢, 知d唔知d, 自己嚇自己...佢主要係唔想孕婦有不必要的擔心...佢一路都支持我順產, 就算 ...

別墅

我都覺得佢係唔會講D會影響產婦情緒ga嘢,所以有時佢會帶遊花園或唔答, 佢都係唔想我地想太多。我和我幾個朋友都睇佢, 生個時姑娘call 咗 15 mins 就到, 又會等你 自己試下生唔用嘢夾bb出來。 如果clinic不是太多人等緊, 佢會同我講得多D嘢。經驗一定夠, 果次同佢講開, 原來佢在PMH做咗10年, Kwong Wah 做咗10 年, 2000年離開Kwong Wah to private , 在Kwong Wah 走時是consultant 。

大宅

原帖由 DonSa 於 10-9-15 17:42 發表
我都覺得佢係唔會講D會影響產婦情緒ga嘢,所以有時佢會帶遊花園或唔答, 佢都係唔想我地想太多。我和我幾個朋友都睇佢, 生個時姑娘call 咗 15 mins 就到, 又會等你 自己試下生唔用嘢夾bb出來。 如果clinic不是太多人等 ...

可否pm 余醫生資料比我~
tks

大宅

將軍澳分科診所, 預約電話: 2721 0100
你去仁安, 預約電話: 2608 3222

原帖由 fandyli 於 10-9-16 11:29 發表

可否pm 余醫生資料比我~
tks

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

佢除左有陣時太多野講之外...其實都算唔錯既....

佢仲比較慳住大家既荷包....唔會叫你照乜照乜.... 同埋成日提住32WK前唔好返去仁安生....費事住到破産呀 :)

原帖由 DonSa 於 10-9-15 17:42 發表
我都覺得佢係唔會講D會影響產婦情緒ga嘢,所以有時佢會帶遊花園或唔答, 佢都係唔想我地想太多。我和我幾個朋友都睇佢, 生個時姑娘call 咗 15 mins 就到, 又會等你 自己試下生唔用嘢夾bb出來。 如果clinic不是太多人等 ...

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

余醫生已唔收新証了

大宅

我諗佢一時時, 可能有d媽咪生咗, 咪有位多出黎咯, 即係佢只會睇30個quota, 如果over 咗, 就要等吓, 所以再過一兩星期, 又會有位都唔定 ~

原帖由 NICOLE123 於 10-9-17 10:57 發表
余醫生已唔收新証了

別墅

余e生整親腰骨,起碼要休息3個weeks啊

伯爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

吓?! 咁約好左佢10月頭覆診.... 佢無打黎即係佢仲有返工睇症??!!

原帖由 charmingmama 於 10-9-17 12:54 發表
余e生整親腰骨,起碼要休息3個weeks啊

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

yes, i still remember you...wish you good luck!

原帖由 Wishhavebb 於 10-9-15 15:20 發表
高齡產婦,

你記得我嗎? 好開心你已有兩個啦 ! 我都希望我等咗兩年, 今次順順利利 !!!
有時醫生都講得對, 係你就係你, 之前做咩都未必得。

大宅

如果佢有事, 姑娘會打黎, 冇咪即係可以上去睇咯 !

原帖由 Vana 於 10-9-17 16:21 發表
吓?! 咁約好左佢10月頭覆診.... 佢無打黎即係佢仲有返工睇症??!!

大宅

大家都good luck, 有時好多嘢都係整定, 我今次都係自自然然, 唔知係咪上天安排晒有時有候, 你想心急都唔得 !

原帖由 高齡產婦 於 10-9-17 16:54 發表
yes, i still remember you...wish you good luck!

首頁

尾頁

跳至