自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

我女舊年9月驗眼, 一驗已經去到2xx度(2隻差唔多). 當時已經好驚啦, 咁細個一去就去到2xx度(7歲). 那次係註冊視光師驗的, 佢話佢對眼無事.

到今年3月, 佢又話睇黑版唔清, 又同佢驗, 半年既時間, 佢d近視又深到4xx度了(2隻都係). 我仲驚啦, 但係都只係配番個啱道數既眼鏡俾佢, 無做其他野. 呢次係poly 度驗的, 我強調佢近視深得咁快, 會唔會係有咩問題呢? poly既視光師答我驗左, 無問題, 只係近視.

今日搭車, 發現佢係巴士既左邊睇唔到右邊寫住既字. d 字唔係好細隻的, 我都有近視, 但係我睇得好清楚的. 佢只係忍約睇得最清係個 "扣"字.

我而家唔知應該帶佢睇眼科好定係照去視光師度好? 會唔會有咩眼疾唔知所以佢既近視深得咁快呢?? 佢咁深法咪好快去到1xxx度啦, 點搞呀??

p.s. 佢好少時間可以睇電視/玩電腦的. 但係佢成日都對住d書既, 我成日都已經係咁叫佢唔好dup低頭, 但係.......每日都不停咁叫law.

有無人可以幫下我教我應該點呀??

大宅

原帖由 AndyRain 於 10-9-15 14:52 發表
我女舊年9月驗眼, 一驗已經去到2xx度(2隻差唔多). 當時已經好驚啦, 咁細個一去就去到2xx度(7歲). 那次係註冊視光師驗的, 佢話佢對眼無事.

到今年3月, 佢又話睇黑版唔清, 又同佢驗, 半年既時間, 佢d近視又深到4xx度 ...

呀女幾歲?

大宅

睇書個陣保持距離啦
30min叫佢望一下遠野

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 AndyRain 於 10-9-15 14:52 發表

到今年3月, 佢又話睇黑版唔清, 又同佢驗, 半年既時間, 佢d近視又深到4xx度 ...

係樹見到你
看書, 如果姿勢吾岩, 係會好快加深, 第一, 你要佢看書坐係書檯面前看, 光線要夠, 書要距離一個手臂位
我女上年都加得好快, 由200度加到差吾多450度
但果年的視光師話, 因為佢果一年發育, 標得高, 所以相對近視都會加得快wor

你驚既話, 搵個眼科醫生check 下

男爵府

醒目開學勳章

8歲咋

原帖由 CircleFace 於 10-9-15 15:18 發表

呀女幾歲?

男爵府

醒目開學勳章

佢睇書既時間唔係用得最多, 最多係做功課, 做練習. 但係若我係度既話已經不停咁提佢了, 唉......

原帖由 wingynb 於 10-9-15 15:22 發表
睇書個陣保持距離啦
30min叫佢望一下遠野

男爵府

醒目開學勳章

hi hi

光就肯定夠的, 因為開左燈. 但係我叫極佢都係坐唔好, dup低頭, 我真係叫都口都臭埋啦, 咁我都真係無計. 你女咁大先4xx度, 我肯定我女而家已經有5字啦, 仲有排都未發育, 到發育時都唔知點算

原帖由 CrabPincers 於 10-9-15 15:22 發表

係樹見到你
看書, 如果姿勢吾岩, 係會好快加深, 第一, 你要佢看書坐係書檯面前看, 光線要夠, 書要距離一個手臂位
我女上年都加得好快, 由200度加到差吾多450度
但果年的視光師話, 因為佢果一年發育, 標得高, 所以 ...

大宅

原帖由 AndyRain 於 10-9-15 15:32 發表
佢睇書既時間唔係用得最多, 最多係做功課, 做練習. 但係若我係度既話已經不停咁提佢了, 唉......

得閒叫下佢做眼部運動

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 AndyRain 於 10-9-15 15:34 發表
hi hi

光就肯定夠的, 因為開左燈. 但係我叫極佢都係坐唔好, dup低頭, 我真係叫都口都臭埋啦, 咁我都真係無計. 你女咁大先4xx度, 我肯定我女而家已經有5字啦, 仲有排都未發育, 到發育時都唔知點算 :igiveup ...

大個未可能好似我甘law..............

依家科學甘先進, 有辦法既
但最緊要係改變看書的姿勢先係良策

大宅

畀面勳章

如果夠光,一係就枱椅高度唔啱,一係就眼鏡度數唔啱,佢睇唔到,所以佢先dup低頭,揾眼科醫生check下。

原帖由 AndyRain 於 10-9-15 15:34 發表
hi hi

光就肯定夠的, 因為開左燈. 但係我叫極佢都係坐唔好, dup低頭, 我真係叫都口都臭埋啦, 咁我都真係無計. 你女咁大先4xx度, 我肯定我女而家已經有5字啦, 仲有排都未發育, 到發育時都唔知點算 :igiveup ...

男爵府

醒目開學勳章

唔係個個人都一定適合做laser架, 我就係一個例子啦. 所以.......可以既話都希望對眼唔好太差.

原帖由 CrabPincers 於 10-9-15 15:49 發表

大個未可能好似我甘law..............

依家科學甘先進, 有辦法既
但最緊要係改變看書的姿勢先係良策

男爵府

醒目開學勳章

我已經試埋加高d 墊俾佢坐, 等檯同張椅既距離可以遠d. 初頭新鮮時佢都仲會日日用既, 而家就又係唔叫都唔會拿出來坐.

原帖由 BB頭maimimi 於 10-9-15 16:10 發表
如果夠光,一係就枱椅高度唔啱,一係就眼鏡度數唔啱,佢睇唔到,所以佢先dup低頭,揾眼科醫生check下。

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我女而家11yrs....近呢3年近視一年加深約100-120度數...我都好擔心...你個女一加就200度都好勁...我都叫佢望多d遠景同6色野...而家半年到又要驗一次眼~~

水晶宮

我個女5歲有250度近視, 我比佢戴驕視鏡, 即晚上戴, 早上除 cons, 目的係 減慢眼球增長, 現巳有2年了, 昨天驗了只深了25度, $$$大約1萬元,不過好煩, 常去 check 眼,我個女超鐘意睇書!

子爵府

原帖由 AndyRain 於 2010-9-15 14:52 發表

你問視光師佢有很多要注意的地方告訴你,但你全做足也阻止不到加深的迅速,你可問問視光師意見,帶矯視鏡可以嗎?我見很多朋友,小朋友深得太快,晚上帶著睡,8小時,早上不用帶眼鏡,但小朋友細,是否願意帶隱形,又要很小心,和衛生清潔,每對好像三仟多元,是有效能控制加深速度的,有個朋友兩個小朋友都讓佢帶,小一已帶,媽媽說不想個女近視深得快.

子爵府

原帖由 AndyRain 於 2010-9-15 14:52 發表

有些人真是點整都無近視,有些則好像你女兒一樣,坐火箭一樣咁快,我朋友的小女兒k1已帶眼鏡,現小五七百度,佢媽媽已預佢會過一千度,但佢父母是無近視,祖父母也無近視,只可以說是懷孕時,胎兒吸收不足營養吧了.無奈

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hi hi

唉~我都一樣啦...大女本先係斜視...3歲半就排期去政府睇眼專科...4歲半開始睇...當時近視/散光都係好少...不過都要帶眼鏡令對眼集中d望野...佢主要係斜視嚴重d...而家8歲...上年做左斜視手術...度數反而深左...唉...都有2xx-3xx度...重要痴菱鏡喺其中一隻眼度拉返正...
我既方法係每30mins叫停佢一次...行去飲啖水...合埋眼一陣...望下街外景...先再做功課or睇書or睇電視...
實不相"門"...我曾經試過...喺佢細d嗰時...講極都唔聽...要痴住部電視嗅電視...要痴住本書黎嗅書...我直頭受皮帶將佢固定喺櫈背...較到個位好正宗...佢係yuk唔到...重喊添...再解釋佢聽佢再咁做...遲早有一日見唔到媽咪..睇唔到書...睇唔到電視...淨係見到黑色...試過一次之後...而家好好多喇...
唉..我而家重要煩埋細女...而家4歲...佢check左有成350度遠視...又要帶眼鏡...我真係人都癲呀

~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

男爵府

醒目開學勳章

請問你說3000蚊一對的夜帶隱形眼鏡可以係邊度搵到呀? 我今日又再問亞女, 佢又係睇唔清巴士另一邊既中文字, 但係就反而睇到細d既英文字喎.

我真係想stop佢唔好可百百聲咁加深法, 我真係頂唔住.

原帖由 瑪利2006 於 10-9-15 21:09 發表
你問視光師佢有很多要注意的地方告訴你,但你全做足也阻止不到加深的迅速,你可問問視光師意見,帶矯視鏡可以嗎?我見很多朋友,小朋友深得太快,晚上帶著睡,8小時,早上不用帶眼鏡,但小朋友細,是否願意帶隱形,又要很小心, ...

男爵府

醒目開學勳章

同時都想請問你女d cons 係邊度搵到呢? 你話約1萬蚊, 係咪係poly 呀? 因我2年前問過, 價錢係約1萬, 未計驗查費.

原帖由 wcandtt 於 10-9-15 18:04 發表
我個女5歲有250度近視, 我比佢戴驕視鏡, 即晚上戴, 早上除 cons, 目的係 減慢眼球增長, 現巳有2年了, 昨天驗了只深了25度, $$$大約1萬元,不過好煩, 常去 check 眼,我個女超鐘意睇書! ...

水晶宮

原帖由 AndyRain 於 10-9-17 09:20 發表
同時都想請問你女d cons 係邊度搵到呢? 你話約1萬蚊, 係咪係poly 呀? 因我2年前問過, 價錢係約1萬, 未計驗查費.

Not Poly.

Pls check PM

首頁

尾頁

跳至