自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

孫公話小班教學對小學生就好,但對中学就冇用,大家點睇?

珍珠宮

唔明點解小班教學對中學冇用, 佢有冇解釋原因呀?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得唔好太多人一班就ok....

原帖由 joyjoyma 於 10-9-15 11:07 發表
孫公話小班教學對小學生就好,但對中学就冇用,大家點睇?

伯爵府

好媽媽勳章

我讚成小班教學的
因為係現在通識課程下
要訓練小朋友"諗"野...思維...去搵答案
現在一班40人
適合填鴨式多d...我塞幾多你食幾多..
乖乖上堂..安安靜靜就ok

但通識係要老師帶領下...
同學去傾出答案...人數太多係做唔到
反而小班會更做到成果

男爵府

我支持小班教學

大宅

我贊成, 一班有成三四十人, 老師跟本冇咁多時間take care所有學生, 個個學生進度唔同, 有d人識唔代表其他人都識。

我自己都係o係呢個環境成長, 同班好叻o既同學同班, 我就考第尾, 老師唔會理你注意你, 偏心晒d smart o既同學身上, 越讀越自卑

唉, 真係唔明點解唔推行小班教學? 對老師同學生都有利

伯爵府

好媽媽勳章

當然贊成!
計數果班為左唔想駛咁多錢, 就用盡方法話小班的成效未必咁大
佢地唔係前線教果班, 當然係可以講呢d風涼話

一班四十人同一班廿五人會無分別????

翡翠宮

我唔贊成一刀切,應按唔同程度實施小班!

禁止訪問

翡翠宮

如果學生程度好,我可以話分別真係唔大....

原帖由 莎莎莉莉 於 10-9-15 11:28 發表
當然贊成!
計數果班為左唔想駛咁多錢, 就用盡方法話小班的成效未必咁大
佢地唔係前線教果班, 當然係可以講呢d風涼話

一班四十人同一班廿五人會無分別???? ...

大宅

原帖由 kikiboy 於 10-9-15 11:15 發表
唔明點解小班教學對中學冇用, 佢有冇解釋原因呀?

sorry! 唔係佢原本既wording....孫公唔会講得咁冇智慧,大概係: 小班教學對中學的成效未清楚/有待商榷....之類的意思,用咩字眼我唔記得.

我聽聞有些中学為了減低語文科師生比例,都突登拆多一兩班出黎等細班d.係咪其實大部份人都認為小班好d?

同埋到底而家d小学係咪小班?

侯爵府

2023年兔年勳章 2018母親節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我讚成小班教學, 老師有更多時間了解及關心學生, 唔明孫公點解話小班教學對中學生冇用?

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 joyjoyma 於 10-9-15 11:38 發表

同埋到底而家d小学係咪小班?

而加小學有d係小班, 有d唔係.
以我自己所屬校網睇, 爭崩頭果幾間就依然係大班教學, 雖然好多家長都支持小班教學, 但轉個頭佢哋又好似唔係好care呢樣嘢喎.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

始終人少,感覺都好d,無咁迫,
有時有一兩個攪事,攪亂秩序.人少d容易攪.
我唔要求高,中學30人一班都好好,我去過d中學課室,個位真係好迫.

水晶宮

我贊成架!唔好講對學生有無幫助先啦,至少都減輕番老師自己負擔先啦!講真中學生個個十幾歲都唔係人咁品架...佢地反起上黎,仲要一班幾十個,試問要個MISS一個女人仔點控制場面,點同班花LAN鬥吖...

同埋唔去小班教學,又唔見得係好囉!孫生真係要好好思考下...點解要大班呢???多人一齊真係開心D?

伯爵府

好媽媽勳章

仲要中學係要推通識
通識講求多角度思考和愈辯愈明
四十人一班, 點辯呢?

禁止訪問

珍珠宮

原帖由 EVA222 於 10-9-15 11:56 發表

我女小一派位時,派到間小班教學,25個一班,問心唔想去,無奈讀住先,其實當時標準是40人一班,只不過間小學無人想讀,走下走下得番20個,我都係3年級時頂唔順轉間大班教學,始終後者中學派位較好,人不得不向現實低頭. ...

, 唔排除有d學校因收生不足而改小班, 但有d學校真係小班25人開到5, 6班喎.

大宅

小班教學若用於解決殺校問題是不可行的,因現時瀕臨被殺的學校,初中每班人數最多的有20人左右,少的則只有數人。分配學生不是搓麵粉,實行小班教學後,教育局難道可以將BAND1、2、3學生搓混再平均分配嗎?再者,現今的孩子很矜貴,家長都悉心培育他們成材,BAND3的學生確實大減,我們實在不需要那麼多BAND3學校(註:瀕臨被殺的都是BAND3學校),若強行留著它們,只會造成三輸局面:學校年年為「保命」而疲於奔命;孩子入讀BAND1、2學校的機會被剝削;公帑用不得其所,唉!何苦呢?

首頁

尾頁

跳至