自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教一下,如果買龍鳳鐲係咪一定要買一對?買一只可以的嗎?謝謝!

侯爵府

畀面勳章

可以...唔一定要買一對架,你可以買一隻

大宅

回覆 2# yee609 的文章

哦原來可以的,不過我買來送俾人的,咁可以嗎?先謝謝你的意見!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

可以單買的,我結婚時收過一隻龍鳳鐲。

大宅

原帖由 pwsmay 於 10-9-14 10:02 發表
可以單買的,我結婚時收過一隻龍鳳鐲。
咁我放心買了,謝謝!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可以

伯爵府

我結婚時, 好多親戚都單送一隻, 因當時金價好貴, 送一隻冇問題的.

子爵府

原帖由 jacky媽媽 於 10-9-14 08:14 發表
請教一下,如果買龍鳳鐲係咪一定要買一對?買一只可以的嗎?謝謝!

講意頭,要一對買。 剛聽到收音機也是這樣說。

單買一隻可送其他的手鈪,款更多。

複式洋房

原帖由 BingJing 於 10-9-16 09:27 發表

講意頭,要一對買。 剛聽到收音機也是這樣說。

單買一隻可送其他的手鈪,款更多。

侯爵府

原帖由 c6t6m6 於 10-9-14 14:46 發表
我結婚時, 好多親戚都單送一隻, 因當時金價好貴, 送一隻冇問題的.

甘你收的係龍鐲或鳳鐲, 話明龍鳳鐲, 可能我老土, 真係未收過??!!

侯爵府

原帖由 yee609 於 10-9-14 08:35 發表
可以...唔一定要買一對架,你可以買一隻

可以買一隻, 但收個如果收到一隻, 真係 大吉xx

唔知大家有無收過椰子, 生雞做聘禮, 因為我父母健在, 一定係收一雙, 如果收一隻, 我會退番比男家....

如果係龍鳳鐲, 話明龍鳳, 如果有親戚比得一隻, 我想我會退番比人....

男爵府

講開先諗返起, 我收的龍鳳鐲是一對對的, 同埋收過單的時款金鐲, 又真係無單的龍/鳳鐲.

禁止發言

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 10-9-16 10:35 發表

可以買一隻, 但收個如果收到一隻, 真係 大吉xx

唔知大家有無收過椰子, 生雞做聘禮, 因為我父母健在, 一定係收一雙, 如果收一隻, 我會退番比男家....

如果係龍鳳鐲, 話明龍鳳, 如果有親戚比得一隻, 我想我會退番 ...

仲有洋酒、海味........全部收兩對,一對要回返比襯家,但生雞家陣好難揾﹗

別墅

係呀, 我都係聽人講結婚野, 真係要成雙成對, 唔會買單丁. 主要係意頭.
由其係龍鳳鐲, 話明有龍有鳳, 一雙係一對.

珊瑚宮

環保接龍勳章

買一隻就係買金鐲...因為唔會一隻龍/鳳的金鐲. 買一隻金鐲做禮無問題架

男爵府

依家唔會有生雞架啦. 生雞係女家回禮用,即係以前三牲嘅其中一種.依家三牲同酒禮(因拔蘭地)會全部用利是取代,甚至女家回禮只會俾一封"包壘萬有"利是代替.椰子仲有,通常係男家過大禮時拎一對過女家,女家俾番一隻俾男家.
現在唔俾散養家禽,你拎隻不明來歷仲會飛嘅雞去雞檔,人地未必幫你劏架.

侯爵府

原帖由 BingJing 於 10-9-16 11:17 發表

仲有洋酒、海味........全部收兩對,一對要回返比襯家,但生雞家陣好難揾﹗ ...

我會唔會唔覺意透露了自己的年齡呢??

其實因為我奶奶很重視佢個仔的婚禮, (我老公係長子嫡孫)所有野都做足, 佢成日話, 費時我有物大吉利是, 賴佢....

請飲喜酒個日, 好似聯合國, 有d親戚專誠回港來賀我老爺奶奶, 新翁之喜...

子爵府

原帖由 焯媽媽 於 10-9-17 00:24 發表

引用:
原帖由 BingJing 於 10-9-16 11:17 發表

仲有洋酒、海味........全部收兩對,一對要回返比襯家,但生雞家陣好難揾﹗ ...

我會唔會唔覺意透露了自己的年齡呢??

...

唔水驚,都係近呢五、六年冇生雞賣啫,你都係結咗婚冇耐之嘛

侯爵府

原帖由 dhcheung 於 10-9-16 23:35 發表
依家唔會有生雞架啦. 生雞係女家回禮用,即係以前三牲嘅其中一種.依家三牲同酒禮(因拔蘭地)會全部用利是取代,甚至女家回禮只會俾一封"包壘萬有"利是代替.椰子仲有,通常係男家過大禮時拎一對過女家,女家俾番一隻俾男家 ...

現在唔俾散養家禽,你拎隻不明來歷仲會飛嘅雞去雞檔,人地未必幫你劏架.

我奶奶係專登搵雞檔搵的, 佢搵番個雞檔處理, 我亞媽自己搞店...

係wo, 而家無生雞買啦..

首頁

尾頁

跳至