跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

Hi, 你地好!

我預產期是7/12, 唔知有無差不多的mama呢?

想問入院用品問題 (mama 用),
除了帶10張大床墊, 2條硼帶, 網褲數條,
產婦衛生巾同日用品外,
仲有無其他野帶ar, thx!!

民房

Hihi~ 我係呀~ 預產期比你早~ 12月2日呀~ 基本上都吾知買咩 ~ 不過 我會去贊育附近個間"雅緻"買~ 上次我見佢有走佬袋果d一pack pack 賣, 跟住我問佢瑪麗生係吾係果pack就夠, 佢話好似有d分別 ga~

另外 我上次參觀產房時 見到d就生既準媽媽 佢地好似有張 入院用品check list ~ 好似係吾知過左幾多weeks覆診時會派比佢地ga

不如咁啦~ 我下次經開"雅緻"再幫你問問

別墅

我係瑪麗
我上個星期作早產入左去住左4晚,
其中有3晚仲係產房(因為隨時生得)
佢只係會叫你攬住床墊,M巾同尿片入產房

其他要準備既野大概係呢D :
1. 身份証,老公身份証,入院/覆診卡
2. 個人用品(牙膏牙刷毛巾拖鞋水杯)
3. 6-8片床墊
4. 有扣M巾1包(醫院建議高潔絲個隻)
5. 餵奶胸圍
6. 乳墊
7. 網褲4-6條
8. 沖洗器
9. 尿片
10. 濕紙巾
11. 紗巾
12. 你同BB既出院衫
13. 鎖

男爵府

Swinzec , 好的, 唔該晒!!

BOYI1101 , 謝謝你提供的資料, thx!!
吓咁大件事, 現在ok嗎? 醫生有無話原因係咩?

原帖由 BOYI1101 於 10-9-15 18:44 發表
我係瑪麗
我上個星期作早產入左去住左4晚,
其中有3晚仲係產房(因為隨時生得)
佢只係會叫你攬住床墊,M巾同尿片入產房

其他要準備既野大概係呢D :
1. 身份証,老公身份証,入院/覆診卡
2. 個人用品(牙膏牙刷 ...

大宅

我都會在瑪麗醫院生,預產期12月12日,我唸最遲11月中要準備好走佬袋,因為分分鐘生得 。

別墅

原帖由 cathyb 於 10-9-16 10:41 發表
Swinzec , 好的, 唔該晒!!

BOYI1101 , 謝謝你提供的資料, thx!!
吓咁大件事, 現在ok嗎? 醫生有無話原因係咩?

現在無事了,
希望bb留耐d啦
醫生話早產未必有咩原因架,
我都無食涼野..
又無做咩運動

民房

Cathyb,

上星期六係QM 聽講座,其中一張POWER POINT 寫關於入院用品, 你可以參考下:

入院用品:

For Mother:
  • 水杯
  • 梳洗用品
  • 厠紙/紙巾
  • 拖鞋
  • 胸圍
  • 產婦衛生巾(無貼)兩包
  • 墊床紙 (大張, 厚身)
  • 網褲 (3)
  • 手提電話 (請勿帶充電器)

For Baby:
  • 初生嬰兒紙尿片一包(36)
  • 棉花球
  • 濕紙巾(大包)
  • 初生嬰兒用手套
  • 少量初生嬰兒用紗巾

男爵府

BOYI1101,
咁就好了, 希望你bb可留到預產期吧!

Swinzec,
唔該晒你ar, thx!!

首頁

尾頁

跳至