少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2歲7個月, 8月先開始返N1, 一直話好開心好鈡意返學 ~

但呢2日, 朝早扭計話唔返學, 問佢WHY, 佢話比老師鬧 (佢說話表達能力OK).

咁, 今朝同佢返學了解下, 老師話佢爭同學玩具, 所以有話過佢, 亦當面同佢解釋, 老師唔係鬧你, 不過你搶玩具係唔啱....佢話明白 !!

今次當然唔係老師問題, 但我新手, 唔知應該點同佢解釋 ????

自從返咗N1, 佢扭計多咗好多 :
1) 朝朝起身喊, 追婆婆開始佢食, 遲D都唔得
2) 朝朝坐係sofa, 唔比人掂, 掂下佢就叫人走開, 唔好掂我
3) 同佢講野, 佢借咗聾耳陳對耳, 唔采人
3) 成日好唔合作, 刷牙, 其他自理都要3催4請, 咩都扭一餐

未返n1前, 佢都算乖, 好合作, 叫佢做咩叫1,2次就做, 亦都唔會唔采人.....點解會咁嘅變化 ?? 我可以點教 ????

子爵府

你每日都要用緊定ge語氣同佢講一定要返學,尢其臨瞓前,但記得唔好閙,你話返學要聽老師話,要學合群,返學係開開心心ge,你唔扭計&乖老師就唔閙架啦,如佢朝早扭計就早啲叫佢起身,就算攪唔掂都要佢去返學,你堅持一星期佢就唔會再扭。

男爵府

明白 ~

其實小朋友開始返學, 係咪會扭計咗, 我個女比之前扭計咗好多 ~~

原帖由 兔仔得媽 於 10-9-14 10:59 發表
你每日都要用緊定ge語氣同佢講一定要返學,尢其臨瞓前,但記得唔好閙,你話返學要聽老師話,要學合群,返學係開開心心ge,你唔扭計&乖老師就唔閙架啦,如佢朝早扭計就早啲叫佢起身,就算攪唔掂都要佢去返學,你堅持一星期佢就唔會再扭 ...

禁止訪問

醒目開學勳章

子爵府

其實係會扭計多左架,以前係屋企冇人同佢爭寵,佢身邊ge大人只係錫佢,e+係學校老師唔會只睇住佢,佢咪會覺得自己唔係係人都鍾意佢,所以就會咁。

男爵府

哦...嘜係咁嘅咩 ~ 佢以前真係算好乖, 而家咩都扭一餐....

咁我應該點教佢, 定係耐咗佢會慢慢習慣 ???

子爵府

你要話佢聽學校同屋企ge分別,老師唔係唔錫佢,只不過太多小朋友啦,係屋企家人梗係錫晒佢,因為佢係家的小寶,但返學係做乜架?係學野ma、同其他小朋友玩ma,多啲解釋比佢聽,講一、兩次唔得架,因佢重細,多啲講,慢慢佢就明啦!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我囝當初都扭左9個月ar

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

me too,今日開始仲係屋企已經扭定先...返到學校成隻樹熊,老師唔夾硬抱走佢我都走唔到...究竟要搞幾耐,我知佢要時間適應,但我好攰日日咁對抗!!

大宅

原帖由 sasa612 於 10-9-14 10:29 發表
2歲7個月, 8月先開始返N1, 一直話好開心好鈡意返學 ~

但呢2日, 朝早扭計話唔返學, 問佢WHY, 佢話比老師鬧 (佢說話表達能力OK).

咁, 今朝同佢返學了解下, 老師話佢爭同學玩具, 所以有話過佢, 亦當面同佢解釋, 老師 ...

sasa612,

我囡囡都有唔想番學既問題, 真係好煩惱...佢依家都係2歲7個月...開學頭一個星期好開心...慢慢開始唔想番, 我問why??? 佢話想搵我囉...

其實佢真係有覺得係學校老師唔係只錫佢一個, 因為老師話佢係學校好鬼爹, 成日要老師抱及注意佢...如果老師抱另一個小朋友, 佢就cryyyyyyy.... 可能佢覺得番學后做唔到主角, 咪唔想番囉...不過今日我有比佢帶我家兩隻貓相佢比老師同同學睇, 佢分離一刻都係喊, 我心諗, 今日又唔知會點喇...

點知放學后例排同老師傾佢上堂表現, 佢地話我哩個方法好好, 我囡周圍介紹兩隻cat比老師同同學仔知, 佢自己都好開心wo...我同老師要求比多d task佢番學做, 希望佢有成功感同歸屬感...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 珠珠妹dy 於 10-9-16 15:16 發表
我個女都係咁,現在2歲,上星期返了4天,昨日突然要工人姐姐抱實,平時我返到屋企直至瞓覺都跟住我的!
一路喊,等姐姐煮完飯抱她便收聲!好反常呢,平時跟我們多過姐姐的,老師話係過度期!

請有經驗的媽媽教下我啦 ...

我都想知如何處理.
我個女都係咁, 之前是跟我, 返學後只是跟麻麻一個, 好似無左個女咁

禁止訪問

回覆 12# 小虎與點點 的文章

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 13# 珠珠妹dy 的文章

是呀, 我個女B是嫲嫲接放學, 變左佢的恩人;而我是送佢返學變左魔鬼阿媽

返左半個月的好處:
- 動作多左
- 好多詞句識講好多
- 進食好左和快左, 以前時時含飯唔願食

壞處
- 由於陌生午睡不足, 回家後發脾氣, 只跟嫲嫲一個
- 學校內未介片成功(家中已經ok)

有同老師傾過, 是一個過度期, 行為會倒退, 有時好似bb咁; 聽老師講阿女比較緊張/陌生人/細擔..., 一見到大門口就會咸住講要走

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

我囡囡都係乜都扭, 皮氣重好臭 已經好好同佢解釋佢都重係不停的發皮氣 我真係比佢搞到心力交瘁 我應唔應該很很的打佢一餐........

禁止訪問

回覆 16# LoloJuly 的文章

禁止訪問

醒目開學勳章

別墅

[quote]原帖由 珠珠妹dy 於 10-9-18 23:34 發表

我都唔想打佢 返咗學後一扭計就越哭就越大聲(未打)叫佢唔好咁大聲, 佢就話: 唔要收聲, 唔要抹眼淚....... o重朝朝"痴"實我唔被我起身做o野

男爵府

我個囡又唔係唔鈡意返學喎, 佢一返到學校就好開心, 一支箭咁標入課室玩玩具....

佢只係返咗學後, 係屋企成個變得扭計咗, 咩都扭一餐, 又唔合作 ~

都唔知點解 ??????

首頁

尾頁

跳至