跳至
[大埔區] 田家柄小學

首頁

尾頁

大宅

請問大家對田家柄小學有什麼評價,可否給些意見.

大宅

請問大家對這間學校怎樣,有沒有意見可以分享. Thanks.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

呢幾年派位一直保持, 今年又有佳績, 不過評估次數比8號舊墟多, 兩間都係叮噹碼頭, 田家炳都不遜色於8號舊墟, 但校舍就田家炳較舊, 地點又較偏, 由於8號舊墟地點勝田家炳, 所以向8號舊墟出發較多...(純粹個人意見)

大宅

mrs. so,

請問田千, 2間阮鄭 & 舊墟(寶湖)又點睇呢?
邊間派位好d? 教學方面邊間好d?

謝謝賜教~

公爵府

如果我心水係:

田千我會揀最後, 我會1ST 揀8號舊墟/阮鄭廣福/阮鄭銀禧, 由於個人喜好, 我唔會揀寶舊...

論質素8號舊墟/阮鄭廣福一定勝一籌, 阮鄭銀禧還在觀察中, 今年有基正學生, 未知質素會否影響銀禧派位, 田千活動教學, 開開心心, 成績不及前者兩間有一段隔離...

原帖由 茉莉子 於 10-9-16 13:46 發表
mrs. so,

請問田千, 2間阮鄭 & 舊墟(寶湖)又點睇呢?
邊間派位好d? 教學方面邊間好d?

謝謝賜教~

大宅

mrs. so

想問孫方中和田家炳邊間好,你點睇.

公爵府

如果以成績計一定係田家炳原校, 孫方中今年派位一般, 兼且副校長離任, 多位資深老師辭職, 轉去其他大埔小學任教, 可能有又一點點動態轉變...

原帖由 ttso 於 10-9-16 15:43 發表
mrs. so

想問孫方中和田家炳邊間好,你點睇.

禁止訪問

大宅

阮鄭(廣福),阮鄭(富亨),田家炳邊間好.

公爵府

兩間阮鄭都唔同教學方式...

至於田家炳一定係谷, 咁算唔算好, 我唔知呀!

每間學校都有特色, 好難用好唔好去定論!

大宅

2間阮鄭的課程是否一樣,教學方式有什麼不同.

大宅

mrs. so,

多謝你的意見, 咁8號舊墟同田家炳(廣褔), 你會點選?

首論我得15分, 呢2間有機會嗎?

洋房

回覆 2# ttso 的文章

我的細路在阮鄭舊校,不過近幾年見到下午班發展得積極,下午班佢地轉左做銀禧之後,好似仲做得好, 反而我地阮鄭教師就冷淡,對人一般,同埋都唔見得好積極.當然我細路都係高班,冇理由而家轉校,所以只係發表下!

公爵府

阮鄭廣福出名係主流學校, 而家銀禧三年前下午校時期已經轉做小班教學, 有兩個北區朋友派左入北區既熱門小學, 但去叩當年阮鄭下午校, 因為話係小班教學同活動形式上堂...

8號舊墟/田家炳運頭塘, 真係好難揀, 我覺得田家炳會叩門成功機會大過8號舊墟, 我兩個係北區既朋友07年叩門成功, 係用緊北區地址叩...

至於地點一定8號舊墟優勝...

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 mrs.so 於 10-9-24 10:06 發表
8號舊墟/田家炳運頭塘, 真係好難揀, 我覺得田家炳會叩門成功機會大過8號舊墟, 我兩個係北區既朋友07年叩門成功, 係用緊北區地址叩...

至於地點一定8號舊墟優勝...

Not anymore for Tin Ka Ping. 聽其他家長說今年好多都叩唔到,我諗其中一個原因係田家炳轉左小班教學,少左好多位。

複式洋房

原帖由 mrs.so 於 10-9-24 10:06 發表
阮鄭廣福出名係主流學校, 而家銀禧三年前下午校時期已經轉做小班教學, 有兩個北區朋友派左入北區既熱門小學, 但去叩當年阮鄭下午校, 因為話係小班教學同活動形式上堂...

8號舊墟/田家炳運頭塘, 真係好難揀, 我覺得 ...

8號舊墟何止係位置優勝, 升中派位成績仲比寶湖好得多, 唯一輸蝕係校舍無寶湖咁吸引...
希望晴晴越大越乖的媽子

大宅

但唔係喎~~
我睇番之前個升中統計, 寶舊都好似不錯的~~
原帖由 晴晴媽子 於 10-10-4 23:03 發表

8號舊墟何止係位置優勝, 升中派位成績仲比寶湖好得多, 唯一輸蝕係校舍無寶湖咁吸引...

大宅

其實我有d唔明,如果只睇派位成績,呢幾年都係田家炳最好?但係點解大家都會話田家炳不及舊墟同阮鄭較好呢?

公爵府

8號舊墟既實力, 比寶舊勝一籌, 8號佔40%係BAND ONE學生...

其實每年小六升中都會參與一個教育局既PS1考試, 簡單目的係統計該間學校小六升中能力, 例如能否入讀精英班或英語授課班...

PS1既成績外界係好難知, 據江湖消息考得最好係孫小/8號舊墟/黃建常/田家炳運頭塘...

以上4間學校, 校舍頗舊, 但實力取勝...

複式洋房

想請教各位,若想升中時用沙田區地址報中學,假設小朋友是Band1生,請問會否降Band? 因常聽人說轉區會有微調,沙田區比大埔區優勝,是否屬實?

首頁

尾頁

跳至