跳至

首頁

尾頁

大宅

我明天第一次去呀~
佢地會做咩架?
同埋大家知唔知小便樣本係要自己帶去or去到佢會比杯仔我裝呢?

大宅

我係3月媽媽....

最好自己帶埋d小便去,因為係要留未食早餐前嘅第二次小便。同埋最好食咗早餐去。

去到要磅重,驗小便(睇吓有冇糖份高),見姑娘問病歷,之後見醫生摸子宮同聽bb心跳(但健康院聽心跳機要12wk先聽到,我上次10wk都聽唔到),之後抽4支血。

大宅

Oh,
咁即係我要出門口前留小便, 跟住再食早餐至過去...

嘩! 4支血咁恐怖... 有D驚tim...

原帖由 zoeshan2007 於 10-9-15 10:52 發表
我係3月媽媽....

最好自己帶埋d小便去,因為係要留未食早餐前嘅第二次小便。同埋最好食咗早餐去。

去到要磅重,驗小便(睇吓有冇糖份高),見姑娘問病歷,之後見醫生摸子宮同聽bb心跳(但健康院聽心跳機要12wk先聽到,我上次10w ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 zoeshan2007 於 10-9-15 10:52 發表
我係3月媽媽....

去到要磅重,驗小便(睇吓有冇糖份高),見姑娘問病歷,之後見醫生摸子宮同聽bb心跳(但健康院聽心跳機要12wk先聽到,我上次10w ...

想請問.... 咁係醫院第一次產檢見姑娘又做d咩呢?

別墅

我去醫院做左第一次喇(1/9), 當時係6w, 但冇叫我留小便喎(不過下一次覆診就要留喇), 去到姑娘都係問下過往病歷, 幫我排期下一次覆診, book埋oscar, 之後寫紙叫我落樓下抽血喇, 我抽左6枝呀..不過姑娘手勢好好, 我完全覺得唔痛喎.. ...過程中連我肚皮都冇掂過呀....我地都係坐喺到講下野咋喎~~我下一次已經27/9係照oscar喇....

大宅

回覆 5# 小嬌媽 的文章

嘩﹗你咁快做咗第一次產檢,但你在27/9做OSCAR只是9W多,做OSCAR不是11-13W做才準確?

大宅

我都想問問小嬌媽...你1/9時6W, 但我見你個"時間表"依家已經10W.?? 因為我第1次去醫院做產檢都係6W(30/8), 但依家計番都只係8W幾咋...我25/9會再去CHECK第3次, 先再book下1次先做oscar (大約7/10)....點樣可以快D架??:loveliness:

不過我去左醫院做產檢已經做左兩次, 醫生都話唔洗抽血...剩係磅重、量血壓、留小便同照u/s咋...

別墅

我明天早上请假去。姑娘说没有医生见喔。我想间间健康院做法都不同。

別墅

我想問e生摸子宮係係個肚度摸定係伸手入去摸?會唔會痛架?

我係3月媽媽....

別墅

原帖由 mingtanhk 於 10-9-15 15:45 發表
嘩﹗你咁快做咗第一次產檢,但你在27/9做OSCAR只是9W多,做OSCAR不是11-13W做才準確?

我寫錯左呀...1/9係8w喇!!所以到27/9已經12w喇!!

別墅

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-15 16:00 發表
我都想問問小嬌媽...你1/9時6W, 但我見你個"時間表"依家已經10W.?? 因為我第1次去醫院做產檢都係6W(30/8), 但依家計番都只係8W幾咋...我25/9會再去CHECK第3次, 先再book下1次先做oscar (大約7/10)....點樣可以快D架? ...

我寫錯左呀.....1/9係8w呀.....

大宅

OR....haha...

男爵府

畀面勳章

原帖由 yababy 於 10-9-16 13:26 發表
我想問e生摸子宮係係個肚度摸定係伸手入去摸?會唔會痛架?

摸子宮? 係肚上面摸掛?? 觸診.... 怕不怕整到bb呀??

別墅

我都唔知丫..因為我29號先去健康院做第一次產檢,唔知佢會係點樣摸子宮,所以有d驚....

原帖由 依媽媽 於 10-9-16 17:36 發表

摸子宮? 係肚上面摸掛?? 觸診.... 怕不怕整到bb呀??

大宅

原帖由 yababy 於 16-9-2010 18:43 發表
我都唔知丫..因為我29號先去健康院做第一次產檢,唔知佢會係點樣摸子宮,所以有d驚....

我諗佢既意思只係同你照u/s, 睇下你個bb係唔係係個子宮度...don't worry~

別墅

如果係照u/s咁都放心d~~~

原帖由 bbmelodycc 於 10-9-16 19:31 發表

我諗佢既意思只係同你照u/s, 睇下你個bb係唔係係個子宮度...don't worry~

別墅

今天去了医院做第一次检查,姑娘人很好呢!

今天姑娘同我度高磅重,抽血,问诊,最后book 检查oscar日期,和下次复诊见医生的日期。

total2个多小时。

別墅

咁有冇照u/s??
原帖由 emmylai 於 10-9-16 21:01 發表
今天去了医院做第一次检查,姑娘人很好呢!

今天姑娘同我度高磅重,抽血,问诊,最后book 检查oscar日期,和下次复诊见医生的日期。

total2个多小时。 ...

男爵府

BK Milk勳章

點解你地可以咁早有得去健康院做產檢既?
我果間要夠12weeks先去得呀~

別墅

原帖由 yababy 於 10-9-16 21:53 發表
咁有冇照u/s??

緊係冇,要照超聲波要去第二層樓book時間。我今天約照oscar係要去第二層樓度約,而下次見醫生就係地下度約,所以都好肯定一般健康院產前檢查係冇得照us的。

By the way, 真係抽左我四筒血。不過都ok,姑娘見我驚叫我看第二度,仲係咁同我傾謁,等我分散注意力。姑娘好好人。

首頁

尾頁

跳至