論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

救命!你地有無聽過o敢怪誕的事?
我家9/4新到的菲婆話熨衫多過2件,果日唔可以洗手;如果唔係老咗會手陣!!

事原,9/10Fri晚上9:40分叫佢洗埋呀囡2條under先瞓,因為9/11Sat.菲婆生日比佢放Sat.;佢話明早佢會洗,之後佢去完厠所出嚟我再問點解唔可以洗埋2條under先呢.佢就道出以上原因.噉我再問佢啱啱妳小完便有無洗手,佢理直氣壯答話無。我同佢講去完大小都要洗手啦!佢居然話佢用咗厠紙,已清潔咗.我即時話去完大小一定用厠紙清潔架啦,之後一定要洗手.佢堅持唔洗! 痴線架點算呀!

佢黎咗10日唔止lee 單嘢, 仲有好多麻煩嘢,唔很瞓上格床(請佢之前3口6面問清楚佢要同d細路瞓佢要瞓上格床有無問題,佢當話ok) /第一日黎到咳到死叫佢唔好飲凍嘢,yes mum, 果日繼續飲咗3罐凍橙汁氣水..........激氣嘢不能盡錄!!!!

一個衰個一個, 點算,點對2年呀!!!!!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我之前有個菲姐要戴住白棉手套熨衫的, 好似喺大酒店做熨衫一樣咁巴閉.

大宅

醒目開學勳章

救命, 點解同我果個講嘅野一樣架

佢又話佢唔可以一次過燙多過三件衫,否則果日係唔可以濕水, 因為會手震! 咁我問佢咁你點煮飯架? 佢即刻帶住對手套比我睇,預備開始切豬肉.

我即刻叫佢stop, 邊有人帶膠手套煮飯架? 結果個餐飯由我整. 果晚我即刻同佢重新分配過個時間表,叫佢一日分3 次燙,每次3 件,結果佢幾日後,就back to normal, 一次過可以燙哂兼濕水煮飯.

p.s. 因為佢嫌一日到黑都要攞個燙衫板出來,跟住又要收埋佢,超煩! 所以而家咩樹都無哂!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 pizzahut 於 10-9-14 16:32 發表
救命, 點解同我果個講嘅野一樣架

佢又話佢唔可以一次過燙多過三件衫,否則果日係唔可以濕水, 因為會手震! 咁我問佢咁你點煮飯架? 佢即刻帶住對手套比我睇,預備開始切豬肉.

我即刻叫佢stop, 邊有人帶膠手套煮飯架 ...

哈哈~哈, 佢有冇多謝你, 你幫佢連手震都醫返好.

大宅

醒目開學勳章

如果佢真係識得講多謝,到時我就真係驚喇!

一句講哂,我地同佢地要鬥智鬥力架.

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-14 16:45 發表

哈哈~哈, 佢有冇多謝你, 你幫佢連手震都醫返好.

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

真係第一次聽, 咁馨香, 不如返鄉下請個工人自己做咪唔駛濕水囉......

去完大小都唔洗手果下真係.........

大宅

佢去完厠所唔洗手就應該比warning letter, 列明佢比嘅理由, 記錄在案, 第日要炒要告, 都有證明同佢"錬"過。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太唔衞生了,是否又係想作理由出嚟,博僱主炒佢呢???

大宅

佢唔肯瞓上格床都可以記錄在案。
所有唔合理的事件,都要寫低,同佢講如佢應為佢的要求啱,就要佢簽名作實。否則就唔該佢做返你的要求。最好錄影,免得話你迫。

珍珠宮

樓主~ 你唔會对住佢2年架, 因為呢種PK應該炒架~~

大宅

叫佢晚上十一點去完厠所,洗乾淨手就開始熨衫,一次過熨完至去瞓覺,咪需要洗手囉!

大宅

醒目開學勳章

原帖由 porkchop 於 10-9-15 10:47 發表
叫佢晚上十一點去完厠所,洗乾淨手就開始熨衫,一次過熨完至去瞓覺,咪需要洗手囉!

講得好, 叫佢臨訓至熨衫, 就唔駛再去洗手啦...........唔熨好晒 d 衫都唔好訓

侯爵府

無錯,好主意,叫佢瞓覺前熨衫,熨好晒先可以瞓。

大宅

果然真係要鬥智鬥地...

珍珠宮

畀面勳章

佢講每日定每次唔可以超過2年呀?如果每次既話,叫佢分幾次熨囉,每次唔好超過二件,唔好,最好每次一件, 熨完收好塊板,一小時後再攞返出來熨過; 如果係每日既話,叫佢預時間瞓覺前一次過熨晒d衫佢。

別墅

我以前個賓姐都係咁講, 佢話熨完衫唔可以濕手, 但係佢自己安排瞓覺前熨好哂d衫, 所以基本上都影響唔到我家人

大宅

睛靈勳章

same same..
佢話要沖完涼先可以熨, 熨完又出汗. What kind of belief they have???

原帖由 Pinklapin 於 10-9-15 16:38 發表
我以前個賓姐都係咁講, 佢話熨完衫唔可以濕手, 但係佢自己安排瞓覺前熨好哂d衫, 所以基本上都影響唔到我家人

男爵府

crazy!!!

別墅

原帖由 sinnacat 於 10-9-15 16:38 發表
佢講每日定每次唔可以超過2年呀?如果每次既話,叫佢分幾次熨囉,每次唔好超過二件,唔好,最好每次一件, 熨完收好塊板,一小時後再攞返出來熨過; 如果係每日既話,叫佢預時間瞓覺前一次過熨晒d衫佢。 ...

件菲婆話每日唔可以熨多過2件衫,否則要第二朝才可濕手喎!!!
以前D工人攪掂每日恆常公作10點半前一定可以上床瞓,佢依家留返D野夜晚先熨無12點佢都唔瞓得,為咩!!! 又唔很瞓上格床,死要瞓地下阻住我夜晚入房睇D細路(成150磅有多,我懷疑佢仲報細磅數)救命,點算??點解lee兩件"菲6笨"工人一件差過一件....!!!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢好似唔多聽僱主的說話及指示...
好難留佢喎

原帖由 JOELEE 於 10-9-17 16:05 發表

件菲婆話每日唔可以熨多過2件衫,否則要第二朝才可濕手喎!!!
以前D工人攪掂每日恆常公作10點半前一定可以上床瞓,佢依家留返D野夜晚先熨無12點佢都唔瞓得,為咩!!! 又唔很瞓上格床,死要瞓地下阻住我夜晚入房睇D細路( ...

首頁

尾頁

跳至