論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次正式請姐姐(之前的非正式經歷已令我怕怕地),本來打算請印姐姐,先後簽了兩個姐姐但最後都冇交錢俾Agent就失蹤(一個疑似回了家鄉,另一個冇咗聯絡,嗰Agent喺懷疑第二個No show姐姐時已立刻通知再揾,因佢都驚我老公嘈上公司-佢間公司都算有規模)。最後已放棄我和老公之前的條件,只要合眼縁便算(反正之前的姐姐幾好都會no show,不負責任,冇論有什麼苦衷唔到都好,只要通知一聲,萬事有商量)。最後選了一個賓姐姐,比我大三年,在香港總共做了六年。四年同一僱主照顧小朋友完約後便回家生小孩,八年後再來港做了兩年完約,但唔喺照顧小朋友,僱主的子女都廿幾歲(姐姐跟我倆說過佢唔做原因但不便說,因有點不合法)。讀過大學的Nursery course,老公覺得就算這兩年冇照顧小朋友都冇大問題,因她都有一個跟我囡囡年紀相若的小女孩,應該會定性點。但到最後佢說了一句"我大過妳呀",我當時有點驚,因為Agent不停同佢講我哋喺好僱主(唔知落咗幾多咀頭令佢見我哋嗰日完全冇去見其他Agent或僱主。以現在的本地完約賓賓很少肯咁樣!),驚佢以為我會好恰,老公話要定一些家規俾佢同Working schedule,自己都要戒吓啲Please, can you, etc字眼(自己之前學英文時用慣咗好難戒),唔喺叫你冇禮貌,但每次都"能不能"的話佢就會話"NO"。下星期姐姐就嚟我家,雖則我俾咗一張長達十頁紙的守則佢簽(由Agent代交因佢現在住Agent宿舍)佢都肯,但都喺有啲驚到時唔知會點!

ps. 之前的非正式請的賓賓(諗住啱會轉我做僱主)都曾說過同一番話,最後佢喺即炒因佢完全唔想做,做又做得求其,話佢一兩句又滿意,成日話我唔喜歡佢可以回我老公的姑姐度(正式僱主)。有跟我說多掛念佢兒子,最後我隔離嗰賓姐姐跟我說曾見過佢談了一會,同咗個Chinese guy結婚住在我家附近(但佢一啲都唔靚,又到中年)。我聽到一笑置之,好在沒再用佢,可能因在我家做的時候認識到那個Chinese guy。

大宅

如果喺大家,日後會點做?

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yfchoy 於 10-9-17 12:10 發表
如果喺大家,日後會點做?

我覺得你地要調整心態
不需因為工人一句的說話, 而改變你們的日常行為

1. 一個工人唔會因為你講pls等有禮語句而覺得你好蝦或求佢, 相反, 你唔講就只會令大家開始有成見.

2. 無論對咩工人, 你的心態都應該不卑不亢 - 無論佢大過你定細過你, 有經驗定無經驗; 不同嘅, 應該只係對工人的溝通技巧.

3. 講到尾, 咩類型工人都會有好有唔好, 點解要起晒槓先呢? 如果你做咗該做的而佢冇, 你詐佢型都大聲d丫.

大宅

我都覺得就算佢喺工人都應該對佢禮貌(老公都認同,由其要以身作則,俾囡囡作榜樣),但我老公話我啲用語實在太禮貌,樣樣都問"可唔可以"(用英文)咁就大問題。我都唔知點樣叫工人做嘢可以好禮貌但又唔可以俾工人覺得佢可以話事!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yfchoy 於 10-9-17 13:51 發表
我都覺得就算佢喺工人都應該對佢禮貌(老公都認同,由其要以身作則,俾囡囡作榜樣),但我老公話我啲用語實在太禮貌,樣樣都問"可唔可以"(用英文)咁就大問題。我都唔知點樣叫工人做嘢可以好禮貌但又唔可以俾工人覺得佢可以話事 ...

我工人大我十幾年, 我同佢相處冇問題
用咩詞唔係重點, 你用咩語氣呢?
如果你震騰騰, 細細聲, 連望工人都唔敢咁嘅語氣去講, 你同佢講 I will fire you 都冇用啦~~
用可唔可以開頭完全冇問題, 你語氣夠firm咪得囉~
我一向同工人講野都係 "XXX, could you pls get me xxx pls?"
唔見得我會少咗被尊重.

大宅

多謝妳的建議,我都要多加留意自己的語氣!(我有時講話又真喺冇咗啲信心,要多加鍛鍊)
有妳一席話,我嗰心都舒服啲!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

我30頭, 之前完約既姐姐39歲, 太過我同老公, 佢都有以自己年紀大過我好似想唔理我, 後尾黎到我真係比佢感受到邊個係主人. 你要比佢覺得你係決定果個人, 如果佢自把自為, 你已經可以唔比笑容同佢講, I'm yr mom, u should strictly follow my instruction, not yr. Do you understand? 平時同佢講野要有自信d.

仲有, 唔係講野唔加 please, 唔用 would /could you 就會冇咗威嚴. 同一句話 "Would you please clean up the table for me? 跟住做完比個笑容話 Thank you! 我諗會比較有禮貌而做野既人會舒服d, 賓既自專心好強, 小朋友都係咁學大人講野大. 我唔想人地話我地d小朋友對姐姐冇禮貌.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yfchoy 於 10-9-17 14:05 發表
多謝妳的建議,我都要多加留意自己的語氣!(我有時講話又真喺冇咗啲信心,要多加鍛鍊)
有妳一席話,我嗰心都舒服啲!

加油!
唔好為一個過客而改變自己
如果你對自己一向做人處事的態度都冇疑問的話
何必為一個外人而動搖呢?
你都要對自己多d信心
大聲又唔等於冇禮貌, 係咪先~ ^^

大宅

ellawyc ,noproblemom聽到妳哋既意見,我真喺舒服好多!要我冇咗啲禮貌字眼,我真的會很不舒服(因從小到大都唔會對人唔禮貌,我都唔想小朋友會咁)。

希望姐姐會好,喺我諗多咗啦!因我喺一個好驚去惡人哋,會口窒窒

男爵府

My sister' in law' family (WHOLE FAMILY), never say "LEASE" or "THANK YOU" etc to the maids. They lived in Jardine' Lookout' House. Their family education is :- No need say Please, because they are master.

And what i see, their maids (indo & philipino) are very good & obedience. Easy to handle.

But for my own case, if I good mood, i say "pls" etc. If not, also vey cool to them. Let them know we are different and keep a distance to each other.

男爵府

我工人age都大過我倆公婆, 睇住我仔女出世, 講真我bb new born時, 親戚有幫手, 但唔可以日日來, 我地真係靠晒佢話點做的就點做. 我地好禮貌, pls 前 pls 後.
我老公更加會幫佢手拎東西, 好客氣的

而家1x年, 我工人都冇恃住"老"就比面色我地睇 ~

男爵府

Actually those manner is very personal things. Up to you how to handle.

If your helper abuse your politness, then is a different situation lor.

大宅

我位印姐又係6年hk經驗,頭2年1個僱主,之後4年同1個
僱主, 之後返印尼結婚生子。
個囝5歲, 又嚟hk打工, 我請佢係當時覺得啱眼緣,
貪佢識廣東話, 因我媽咪會幫我睇住(我媽唔識英文)

做嘢ok醒目, 但唔夠半年, 未還晒$$真面目已出現,
鐘意自把自為, 我自問對佢好有禮貌, 叫佢攞嘢俾我,
都會講唔該,但佢一d禮貌都無, "早晨", "bye bye"
都唔講, 一話佢就黑面, No response,問佢聽唔聽到 ?
佢特登好大聲話 "知啦 ", 完全唔跟仔指示做,
佢自己有自己一套, she is really "old seafood".

希望你個位唔該咁 ~

珍珠宮

我D工人個個都比我大 (age )

珍珠宮

但有樣野好真. 你話一就一. 二就二. 唔可以畀佢自把自為

大宅

剛簽約的時候,佢問我放假要幾點返,我問咗老公一下,跟住答佢9:30。然後佢問10:00得唔得,我又問咗老公得唔得。跟住Agent小姐就幫我答9:30啦!我知自己當時衰咗啦(太冇主見)!驚佢會覺得我好姶,唯有佢下星期到時跟她說明是9:30(我在守則都寫咗),因為囡囡通常那時候瞓,唔想佢開門嘈到囡囡瞓(但我知道老公一定話唔需要俾解釋佢,嚟打工就要守我哋規矩,況且9:30不算早,我哋主近銅鑼灣,佢sister又喺同區見面)。
總之老公話明要我做所有決策,佢唔會干預。希望姐姐會聽話吧!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 yfchoy 於 10-9-17 15:58 發表
剛簽約的時候,佢問我放假要幾點返,我問咗老公一下,跟住答佢9:30。然後佢問10:00得唔得,我又問咗老公得唔得。跟住Agent小姐就幫我答9:30啦!我知自己當時衰咗啦(太冇主見)!驚佢會覺得我好姶,唯有佢下星期到時跟她說明是9:30( ...

你當時唔做決定, 只因你老公在旁, 你想比佢話事
但佢似乎想你全權處理工人
(佢呢個決定好啱, 你一於將阿sir留番黎做殺手鐧!)

咁你就更加要學識firm D
你需要理由去support你的決定 (so you'll know you are making a resonable judgment)
但你唔需要比理由工人
因為佢地唔需要知道
佢地只需要跟指示做就得
(我唔會用"obey"呢個字眼, 因為確有高低之分)

珍珠宮

減齡達人勳章

couple things you need to very "firm" to tell your new maid. Especially she work at HK before.
1) which date is her day off? Is it every sunday or sometimes depends on you.
2) what time she allow to leave home and return home on her day off.
3)tell her who is the boss (you), if have any problem, direct talk to you.
4) you may provide daily products, such as shampoo, bath gel, toothpath... for her, when she just arrived, but after that she need to buy by herself.
5) Not allow talk over the phone, watching TV, MP3 during working hours.
I tell you what she will totally forget your 一張長達十頁紙的守則.
she willing to sign, cause she need a job

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 ellawyc 於 10-9-17 16:42 發表

你當時唔做決定, 只因你老公在旁, 你想比佢話事
但佢似乎想你全權處理工人
(佢呢個決定好啱, 你一於將阿sir留番黎做殺手鐧!)

同意!
我都唔怕工人年紀大過我,因為我自信我係合理同禮貌尊重等兼備,如果工人蝦我,我會"的"佢坐底講清楚,如果佢真係有咩不滿意,就4466拆掂,我唔鍾意有野擺係心度,最難頂係面色放晒出來又唔肯講,好似馮旨欠佢咁就唔得,最緊要坦白尊重,萬事就好商量

我C6就有咩都會預先同我商量好,我才對工人講,但決策權係我手,有時我會用C6做擋箭牌,話係呀蛇唔鍾意咁樣,請佢相就下...

大宅

因為老公一向都多嘢做,嚟緊又要周圍飛,所以佢絶對唔會插手理工人既事。但如果我要問佢這樣做好唔好,佢都會答吓,但一定會補充一句﹕"工人喺妳的,最後是妳的決定" 佢現在喺迫我去獨立處理人事管理問題,因為佢覺得連這工人都攪唔掂,日後怎處理更大的問題(佢喺公司都有一定人要管,已經好疲累)!怎去維持個家!佢既理論喺邊嗰揾得多錢些,另一個就要盡量去維持好個家,讓另一方無後顧之憂去揾錢,這才能給大家好的生活(我就是揾錢少嗰個)!希望自己真的可以長大到另一階段!(p.s.老公是一個十分愛整理的人,而我是一個很隨意的人 。所以每當佢執屋就會不停罵我唔執拾,昨天才被罵工人快來都唔收拾好,姐姐嚟到時見到間屋咁亂都有藉口話之前都喺咁。如果是好整潔的話,佢日後都唔敢咁懶(咁佢又啱喎)。又喺自己衰懶惰

首頁

尾頁

跳至