跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我本身出自最早期校友會小學,嫁人後跟老公搬左出九龍住,最近同99反左面,小朋友跟返我讀緊k2,諗住讀埋今年出年搬返入元朗(仲要忍多1年),想問下以下學校你地有咩睇法同點排?唔該晒
1.光明
2.光明英來
3.商會
4.靈愛
5.榮茵
6.徐澤林
7.真光
8.鐘聲
9.校友會

男爵府

1.光明英來..
2.光明
3.靈愛
4.鐘聲
5.徐澤林
6.校友會
7.榮茵
8.陳榮根
9.真光
10.商會

大宅

1.光明英來..
2.光明
3.靈愛
4.鐘聲
5.徐澤林
6.校友會
7.榮茵
8.陳榮根
9.真光
10.商會

排得都幾好.

複式洋房

商小聽聞都唔差,何解會排最尾呢?thx

伯爵府

我想問你地跟咩覺得咁樣排係好架?

我真係唔識分點叫係好學校, 可唔可以有媽咪講下呀? 我依家都要揀學校啦, 在我眼中間間都差唔多, 我只係揀自己鍾意同埋課程唔差就算, 但係係你地呢個排名係最後果幾間, 你地點分架? 可否教下我?

子爵府

好媽媽勳章

可否做埋個list話邊閒小學會大機會入邊閒中學架??有沒有一些係一條龍的呢?
Hello everybody~~!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

排位用咩做準則 每個家長把尺都5同,
有人鐘意谷到爆ge學校, 有人鍾意關愛/傳統/活動,
其實揀學校最緊要係睇小朋友適合邊類而去決定,
同埋家長本身可以抽到幾多時間去陪小朋友做功課,
而5係用"名牌效應"去決定

伯爵府

講真如果用"名牌"效應的話, 應該真光同商會係頭果幾位啦, 話哂係元朗都好多年啦, 我識d 係呢度畢業的學生都入左元朗出名果幾間中學, 大學又係入果幾間以前都係叫大學的大學, 無理由係最尾果幾間啦, 所以我真係唔係好明點樣揀~

不過個個家長尺度都唔同, 所以我都唔識揀呀~

原帖由 keroppipooh 於 10-9-10 15:36 發表
而5係用"名牌效應"去 ...

男爵府

原帖由 keroppipooh 於 10-9-10 15:36 發表
而5係用"名牌效應"去 ...

冇錯 , 我都同意你咁講, 真係要視乎你想要一間咩學校, 同埋個小朋友o既程度. 所以我覺得每間學校都有佢o既好處同唔好處.就要睇下個家長心目中o既心水喇.!

男爵府

原帖由 shad0w 於 10-9-10 00:02 發表
我本身出自最早期校友會小學,嫁人後跟老公搬左出九龍住,最近同99反左面,小朋友跟返我讀緊k2,諗住讀埋今年出年搬返入元朗(仲要忍多1年),想問下以下學校你地有咩睇法同點排?唔該晒
1.光明
2.光明英來
3.商會
4.靈愛
5. ...

其實以上呢d 學校都有分區架喎.

1.光明 !73 區)
2.光明英來 (74 區)
3.商會 (73 區)
4.靈愛 (73 區)
5.榮茵 (74 區)
6.徐澤林 (74 區)
7.真光 (74區)
8.鐘聲 (74 區)
9.校友會 (73 區)

如果以我心目中要選上述學校,我會咁選.(係我個人選擇,只作參考),

73 區
1. 光明
2. 校友會
3. 靈愛
4 商會

74區

1 鐘聲
2 光明英來
3 徐澤林
4 榮茵
5 真光

大宅

點解會冇梁省德KA?? 其實真係幾好噃~~

大宅

排位之前,最基本都要分開傳統或活動教學。我不熟這區,有無媽媽可以分開?

水晶宮

畀面勳章

如果你認為"名牌"係身份ge象徵,"名牌"係生活必需,無"名牌"揸手,毋寧死
咁你真係要靠三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名"來幫親生骨肉揀小學啦
73區仲有~~南元官小、梁省德、陳榮根、東莞、惠洲(排名分先後)一樣出過資優生、band 1中學生、大學生、港隊代表、醫生律師會計師......
74區仲有~~元朗官小、聖約瑟、蒙養、八鄉中心、陳黃淑英、通德、惇裕(排名又係無分先後)當中英文頂呱呱ge學生、校際比賽贏9條街ge學生大鬼把,仲有,人哋仲讀得好happy添

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 701003 於 10-9-10 21:28 發表
如果你認為"名牌"係身份ge象徵,"名牌"係生活必需,無"名牌"揸手,毋寧死
咁你真係要靠三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名"來幫親生骨肉揀小學啦 ...

講得好

複式洋房

咁你真係要靠三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名"來幫親生骨肉小學啦
73區仲有~~南元官小、梁省德、陳榮根、東莞、惠洲(排名不分先後)一 ...

咁唔知你幫你個小朋友揀左邊間呢?個間唔係以上名牌學校?
咁我真係好好奇想問下係邊間
另外我想問下如果你冇聽或睇d三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名",你又點知個d係名牌學校呢?
我是出於善意,只係有d莫名其妙者

水晶宮

畀面勳章

原帖由 shad0w 於 10-9-10 22:45 發表

咁唔知你幫你個小朋友揀左邊間呢?個間唔係以上名牌學校?
咁我真係好好奇想問下係邊間
另外我想問下如果你冇聽或睇d三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名",你又點知個d係名牌學校呢?
我是出於善意,只係有d莫名其妙者 ...

你小朋友升返mami母校,有好大機會取錄,而且校友會都係一間唔錯ge學校,你又使咩咁多心呢??
我有名牌恐懼症,專揀冷門中小學,貪舒服

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 701003 於 10-9-10 23:31 發表

你小朋友升返mami母校,有好大機會取錄,而且校友會都係一間唔錯ge學校,你又使咩咁多心呢??
我有名牌恐懼症,專揀冷門中小學,貪舒服

701003, 係73區內, 泊埋光明, 商會果 d 來選, 通常校友會都會比人排後邊, 其實我都唔係好明, why 會咁, 係咪咪真係校友會比前果幾間差 d 呢? 定係因為名牌效應呢? 我都真係唔明, 如果你話齋睇升中率來定, 或者名牌來定, 咁就真係無得好講啦, 但如果以師資口啤校風來講, 校友會都一定唔錯架, 我自己兩個小朋友都係校友會讀, 佢地都讀得好開心, 好多機會外出見識, 有時見到其他家長唔多推介, 我真係有 d 感到不值

大宅

校友會咁多年, 個人認為口碑唔錯呀, 近年都好多人選呢間.

其實揀邊一間學校真係要視乎每個家長既諗法, 有d人係buy傳統教學, 有d人buy活動教學, 有d人係想近自己屋企方便返學, 各有所需, 加上元朗既小學真係好多都升左LEVEL.

我大女都係今年要揀小學, 我自己係所謂"名牌小學"既畢業生, 我之前都諗左好耐究竟要揀返我自己o個間"名牌小學"(我知好多功課做), 定係揀一間舒服d冇咁谷既小學呢, 我真係十五十六左好耐, 但係聽完小一講座之後, 我好驚我唔揀返母校既話, 如果round 1我揀另一間心儀既小學唔收我個女, 到round 2唔知大抽獎左去邊間, 所以我爭扎過之後, 決定揀返母校等round 1收左我個女, 我個心會安定D, 同埋我諗小一係適應期,如果讀左一年之後我個女真係唔適合/佢唔鍾意呢個小學, 唯有幫佢轉校.

原帖由 bobo 於 10-9-11 09:53 發表

701003, 係73區內, 泊埋光明, 商會果 d 來選, 通常校友會都會比人排後邊, 其實我都唔係好明, why 會咁, 係咪咪真係校友會比前果幾間差 d 呢? 定係因為名牌效應呢? 我都真係唔明, 如果你話齋睇升中率來定, 或者名牌 ...

水晶宮

畀面勳章

原帖由 bobo 於 10-9-11 09:53 發表

701003, 係73區內, 泊埋光明, 商會果 d 來選, 通常校友會都會比人排後邊, 其實我都唔係好明, why 會咁, 係咪咪真係校友會比前果幾間差 d 呢? 定係因為名牌效應呢? 我都真係唔明, 如果你話齋睇升中率來定, 或者名牌 ...

我都好替你不值 可能因為有d學校年青有活力,唔使靠老本啦唔似有d一味sale歷史、口碑
父母最了解仔女,揀學校靠親身感覺,校網中ge學校唔係多,樓主應該帶小朋友去參觀下、了解下,睇下小朋友有咩反應而決定啦

公爵府

好媽媽勳章

完全同意

咁你真係要靠三姑六婆ge意見,路邊社ge"排名"來幫親生骨肉揀小學啦
73區仲有~~南元官小、梁省德、陳榮根、東莞、惠洲(排名不分先後)一 ...

首頁

尾頁

跳至