跳至

首頁

尾頁

民房

有經驗及有心的媽媽, 你們有沒有什麼胎教及初生教育知識分享?

我是第2 胎媽媽, 有以下少少經驗. 請你們都分享下, 教下我.

胎教
1)讀聖經, 特別是詩篇91篇及用懷孕祈禱手冊 (或網上版)按月為BB成長及媽媽代禱. 我第一胎十分有安全感, 出生已懂得笑及對我單眼, 像對我說:媽媽, 我平安出生了.
2)有時間撫摸BB及同BB說話, 增加溝通
3)聽莫扎特胎教音樂, 因約20week BB 聽覺已發展.

初生教育
1) 閃咭 (中, 英, 數及百科, 需約$3000) 第一胎太遲開始, 今胎早些. 但我覺得很有用, 我的剛2 歲小朋友學了很多東西, 但需要時間及心機. 因再懷孕, 停了下來. 現在要再重新努力.
2) Baby can read , 最近在淘寶網買, 又平又正
3) 英文A--Z等兒歌
我不知是她本身發展或是她因有以上教育, 我第一胎 6 個月已懂說爸媽, 7 個月已懂說: 嬤嬤奶奶, 約歲半介了尿片(她上的N班有 2/3人仍用片), 現在2歲剛上學, 老師說她說話清楚, 表達力強.

各位媽媽, 有什麼又平又正的推介, 請分享. 希望我們的孩子在不自覺下, 快樂學習. 開心成長.

大宅

多謝分享...

大宅

初生教育
(1) 閃咭 (中, 英, 數及百科, 需約$3000)

在那裡買?你是用什麼出版社的?名稱?

謝謝!

別墅

我無用閃卡, 因為無乜時間可以同囡囡玩
我有買YOUR BABY CAN READ, 但太悶, 我奶奶無開俾佢睇
DISNEY - PLAY ALONG (人地俾), 我個女好鐘意, 佢而家23個月, 係18個月時己經識晒D歌同動作. 而家開始自己唱. 當然甩甩地.
我個女歲半講野己經講得幾多, 姑娘個測檢都話佢識講好多野, 同埋個時己經有句子組合. 識講雀仔飛, 雀仔叫 ETC
而家仲多野講, 激死. 早D 識講野對去INTERVIEW 幼兒園有幫助.
我自己就無實行到胎教, 又無聽古典音樂, 但阿女出世後就好鐘意聽歌. 我諗佢早識講野都係因為PLAY ALONG.

別墅

BTW, 兒歌真係好有用, 無論中文定英文. 小朋友早D識講野表達自己就脾氣好D
我朋友個仔好遲先識講野, 脾氣好大, 到佢識表達自己時情緒先好D

民房

閃咭

WWW.GC.HK (GIFTED CHILD EDUCATIONAL GROUP LTD) 你可以去看看. 有時會有DISCOUNT.
另有朋友說坊間有細些SIZE, 約 1000多元, 你比較下.如真, 早些開始好些, 因一歲後, 會四處走, 較難坐定定看. 今早, 我又開始重新看閃咭(之前有了, 太累, 停了), 我同亞女說國旗, 她立即說2 個多月前我教她的 "津巴布衛", 我覺得閃咭都不錯.

原帖由 爛咀媽媽 於 10-9-20 17:33 發表
初生教育
(1) 閃咭 (中, 英, 數及百科, 需約$3000)

在那裡買?你是用什麼出版社的?名稱?

謝謝!

民房

Play along

Siufanfan, Disney 給了一個免費的Play along 給我, 我發現其顏色, 歌, 動作都很吸引, 我的女兒之前都很喜歡. 看了後, 發現其他相對悶. 我最初都想買, 但好像全套是萬萬聲, 太貴, 沒有買. 想知你的play along是否同的一樣? 有朋友唱歌paly along, my bellybutton is round and round, take a bath etc

Your baby can read VCD 悶, 但字咭可拉, 很好玩, 你給她玩玩, 不錯的.
原帖由 siufanfan 於 10-9-21 00:48 發表
我無用閃卡, 因為無乜時間可以同囡囡玩
我有買YOUR BABY CAN READ, 但太悶, 我奶奶無開俾佢睇
DISNEY - PLAY ALONG (人地俾), 我個女好鐘意, 佢而家23個月, 係18個月時己經識晒D歌同動作. 而家開始自己唱. 當然甩甩 ...

大宅

原帖由 hellobaby2011 於 10-9-21 17:42 發表
WWW.GC.HK (GIFTED CHILD EDUCATIONAL GROUP LTD) 你可以去看看. 有時會有DISCOUNT.
另有朋友說坊間有細些SIZE, 約 1000多元, 你比較下.如真, 早些開始好些, 因一歲後, 會四處走, 較難坐定定看. 今早, 我又開始 ...

Hellobaby2011, Thks for answering and sharing r!

別墅

Thank for sharing!
I am listening to a cd called RRR 934, which is recommended by my friend whom is a psychologist.

民房

Jodyhc, where to buy the CD?

原帖由 jodyhc 於 10-9-28 00:30 發表
Thank for sharing!
I am listening to a cd called RRR 934, which is recommended by my friend whom is a psychologist.

首頁

尾頁

跳至