親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

各位媽咪,
請問有冇人試過過年既時候帶小朋友去韓國 ? 我個仔 6歲, 個女4歲, 唔知佢地頂唔頂得順零晨機, 同埋咁凍既天氣. 我個仔話好想玩雪, 所以選韓國, 我打算跟團. Thank you

大宅

回覆 1# gloriawongks 的文章

Me too. My son (7 years old) want to experience the snowing and am planning to bring him to Korea during the cny. Any bk friends have any recommendation on the tour agent or itinerary ?

Many thanks.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

無問題, 其實唔係想像中咁凍, 最緊要準備好足夠衣服, SNOW BOOTS, 小朋友一定會覺得好好玩.

我果年去HIGH ONE滑雪場, VERY GOOD. 因為冬天關係, 所以我無揀零晨機, 免得唔夠瞓, 病左仲玩得唔開心.

大宅

原帖由 WChan 於 10-9-16 12:20 發表
無問題, 其實唔係想像中咁凍, 最緊要準備好足夠衣服, SNOW BOOTS, 小朋友一定會覺得好好玩.

我果年去HIGH ONE滑雪場, VERY GOOD. 因為冬天關係, 所以我無揀零晨機, 免得唔夠瞓, 病左仲玩得唔開心. ...

你果年係咪跟團 ? 跟邊間同有咩行程係小朋友最開心既呢 ? 你小朋友有冇著雪褸 ? 雪鞋又係邊樹買 ? 唔好意思, 咁多問題.

水晶宮

我果年跟永安, 當地導遊本身滑雪好叻, 佢做埋教練教我地滑雪. 我地一共有3日係滑雪場, 所以我地自備左雪褸, snow boots, 呢d全部係戶外城都有得買. 當然亦可以係當地租.

我小朋友最開心係滑雪同玩雪, 所以一定要準備snow boots比佢地, 唔係凍住對腳會好唔舒服.

大宅

原帖由 WChan 於 10-9-16 20:47 發表
我果年跟永安, 當地導遊本身滑雪好叻, 佢做埋教練教我地滑雪. 我地一共有3日係滑雪場, 所以我地自備左雪褸, snow boots, 呢d全部係戶外城都有得買. 當然亦可以係當地租.

我小朋友最開心係滑雪同玩雪, 所以一定要 ...

唔該晒 ! 另外,在Seoul 會唔會有雪 ? 同埋地下會唔會好濕好滑 ?

別墅

我都打算CNY去, 因大女(7 YRS OLD)想滑雪, 但細女剛剛得2 YRS OLD, 我驚佢頂唔順太凍, 有無媽咪可以比D意見我呀???

THANKS

水晶宮

我去果年首爾地面只有少少雪, 不過年年天氣都唔同, 準備好D就玩得開心D LOR.

男爵府

好媽媽勳章

舊年去過, 同小朋友老人家自由行, 去埋釜山同滑雪, 好開心!
All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

大宅

我地便plan緊聖誕節去, 大女6yrs, 細女18mths, 請問聖誕節去是否落緊雪?

男爵府

原帖由 irisleung7 於 10-9-18 15:01 發表
我地便plan緊聖誕節去, 大女6yrs, 細女18mths, 請問聖誕節去是否落緊雪?

我剛2 月新年去完跟團, 黎緊 12 月xmas 自由行啊.
小朋友滑雪其實比半日時間佢地玩已經有多啦 . 我女10 歲玩半日已經死死下 . 最緊要買齊滑雪用品, 如果join 團佢會問你坐不坐車上山 , 可能導遊sales 呢d 車票有comm. 問我女上唔上. 我話我地唔玩只係阿女一個人上怕唔怕佢地當然話唔怕, 咁我地當然無埋佢啦. 係下面雪場玩下米算羅. 仲有係未去到雪場導遊會預先帶定你地去租滑雪用品, 如有小朋友滑雪的話, 導遊會叫大人租雪鞋.佢地會話唔穿唔比入. 但當去到個場好多人無穿. 佢叫你穿當然係為你地安全. 但我覺得租鞋幾貴下 .

大宅

原帖由 mandy_lee 於 10-9-21 10:15 發表

我剛2 月新年去完跟團, 黎緊 12 月xmas 自由行啊.
小朋友滑雪其實比半日時間佢地玩已經有多啦 . 我女10 歲玩半日已經死死下 . 最緊要買齊滑雪用品, 如果join 團佢會問你坐不坐車上山 , 可能導遊sales 呢d 車票有c ...

Hi Mandy,
你參加邊間 ? 初幾出發同幾錢團費 ? 食住 o 唔 ok ? 係咪夜機 ? Thank you.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我想問2-3月重會唔會落雪?
跟邊間旅行社會平d?

大宅

Hi Mandy_lee,

I am also planning to go to Seoul with my girl (age 7) by package at Xmas.

Which airline and hotel do you choose and where do you book the package? And could you share your itinerary with me?

Sorry for having so many questions cos it's the first time we go to Seoul.

原帖由 mandy_lee 於 10-9-21 10:15 發表

小朋友滑雪其實比半日時間佢地玩已經有多啦 . 我女10 歲玩半日已經死死下 . 最緊要買齊滑雪用品, 如果join 團佢會問你坐不坐車上山 , 可能導遊sales 呢d 車票有c ...

子爵府

原帖由 gloriawongks 於 10-9-16 10:38 發表
各位媽咪,
請問有冇人試過過年既時候帶小朋友去韓國 ? 我個仔 6歲, 個女4歲, 唔知佢地頂唔頂得順零晨機, 同埋咁凍既天氣. 我個仔話好想玩雪, 所以選韓國, 我打算跟團. Thank you ...

我都係林住新年跟團去韓國..我仔仔3歲時去過一次, 都係搭零晨機..上機無耐就訓左啦.. 不過就唔係訓得好好..同身旭...仇年我仔4.5再去..因為佢詰想去玩雪..你林住幾時出發..報邊間 ??我上次跟新華好好...今年都可能跟返新華..我林年初8到去出發, 會平好多....希望d won 唔好升得唔勁..

子爵府

原帖由 gloriawongks 於 10-9-17 10:27 發表

唔該晒 ! 另外,在Seoul 會唔會有雪 ? 同埋地下會唔會好濕好滑 ?

如果唔著boot. 會好滑咖..

男爵府

原帖由 gloriawongks 於 10-9-21 15:27 發表

Hi Mandy,
你參加邊間 ? 初幾出發同幾錢團費 ? 食住 o 唔 ok ? 係咪夜機 ? Thank you.

sunfxxx - 講來又長編本來是join 上年xmas 點知等好耐都未成團,咁佢比我退$ 但咁q 個日佢出咗新年plan, 我都算係最早報名個個, 幾平下初三出發4.6K 不包tax, 原本xmas 我報個團是under 3K. 唉想去米照報. 佢地可以一日內加幾次價每次可能幾2-3佰. 所以一定要快.
因我早報名仲要比好似3K deposit, 佢一早confirm 晒所有嘢是0晨機去. 食住一般.小木屋幾有特色. 但唔好有物期望外觀ok.

子爵府

原帖由 szeszelo 於 10-9-21 16:05 發表
我想問2-3月重會唔會落雪?
跟邊間旅行社會平d?

我上次去都係2月..仲有雪...我跟新華....服務ok..正呀

子爵府

原帖由 mandy_lee 於 10-9-22 13:20 發表

sunfxxx - 講來又長編本來是join 上年xmas 點知等好耐都未成團,咁佢比我退$ 但咁q 個日佢出咗新年plan, 我都算係最早報名個個, 幾平下初三出發4.6K 不包tax, 原本xmas 我報個團是under 3K. 唉想去米照報. 佢地可以 ...

我上次都係咁..11月中已經報左2月出發..點知好似到12月尾定唔知1月頭通知唔成行..所以要改期..我改左初十出發..本身都好似係初8出發..價錢 $2599+ tax..都ok...食住ok...

男爵府

原帖由 EdithSo 於 10-9-21 18:08 發表
Hi Mandy_lee,

I am also planning to go to Seoul with my girl (age 7) by package at Xmas.

Which airline and hotel do you choose and where do you book the package? And could you share your itinerary w ...

我係direct 同cathay holiday 買 package. 住lotte world mapo好似 4 stars.包早, tax, 來回tickets, insurance. 2 大1小 13.6K.28/12 -1/1. 如果 27 號出發好似 17.5K. 今次又係因我心大心細唔知xmas 想去邊, 左唸又唸到買機位個陣無晒平個d 0 晨機位. 不過都算啦 早上 9:50 分起飛回來好似係 11pm 咁上下 . 而家都係度plan緊行程. 因2月去個陣only 係明洞shopping 好似3 hours 太少時間, 所以今次想自由行慢慢行下 .

首頁
12345...12

尾頁

跳至