跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

細b係9月11日37週1出左世,得1.87kg唔夠重仲未知幾時出院。
生細B過程:
9月10日收工後去家姐度接回亞女,回到家約8點左右,開始肚痛,那種痛係同平時好唔同,於是等埋老公收工返來就入院,去到瑪嘉烈產房11點幾姑娘check左話開左2度要入院,之後駁機顯示10分鐘痛1次,但我自己就完全唔覺得痛,每1小時check 1次血糖度數,4小時打1支抗生素,成晚冇睡過,直到早上7點半醫生來check都係開2度,問我有冇肚痛我話完全唔覺得肚痛,醫生就話帮我穿水,7點50分穿左水,8點10分肚痛,聞笑氣同打左止痛針,細B係8點48分出左世。因亞B細冇剪下面,但都爆左少少,聯左幾針,傷口唔痛。但因為細B得1.87KG唔夠2KG要住嬰兒特別護理病房睡箱冇得出院,醫生話要2星期先出院,我就自己出院先,擠左人奶叫老公每日早上6點幾拿去醫院給細B,之後返工。自已就隔日回去喂人奶,希望細B下星期夠重可以出院。

我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

別墅

噤加加埋埋都唔係痛左好耐喎! 你keep住餵人奶, bb應該好快足磅啦, 加油

複式洋房

第一次聽見有mama生第二胎用既時間比較長!

加油呀! 樓主

侯爵府

希望BB快D出院, 你要比心機餵人奶

男爵府

陪月勳章

過程都好順利唔痛好耐, 恭喜妳呀, 祝細B快啲夠重返屋企

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油!BB好快出院喇.到時一家人開開心心.
爆愛車縫作

複式洋房

作為媽媽一定好擔心了!
但你要好好照顧自己,咁就會有足夠的人奶,細b就會健健康康,足磅出院!
努力,努力,一班媽媽都會支持你的!

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

放心,細b冇事ka,佢37wks出世,都足月架啦,只係細隻d,我亞囡住左40days醫院(因為早產),我見到好多唔同wks出世既bb,你細b最多住1wk就可以出院,因為果時都有個bb係36w幾出世,又係1.8x kg,住左around 10days就出得院啦。
原帖由 多可靚媽 於 10-9-15 13:38 發表
細b係9月11日37週1出左世,得1.87kg唔夠重仲未知幾時出院。
生細B過程:
9月10日收工後去家姐度接回亞女,回到家約8點左右,開始肚痛,那種痛係同平時好唔同,於是等埋老公收工返來就入院,去到瑪嘉烈產房11點幾姑娘check左 ...

大宅

樓主我同你情況一齊,我今日37週2返瑪嘉烈覆診,醫生話亞b今個星期無長大到,同上星期一樣都係得2KG,約我下星期一入醫院摧生,今日仲要話我胎水,今日比個醫生檢查宫頸,搞到好痛,醫生話仲未成熟喎,而家好緊張呀!!希望到時順利啦!

子爵府

昨天去探細b姑娘話今日或明日夠1.9kg可以出箱,預計星期五前可以回家。希望細b快d夠2kg就可以出院。
我有2個寶貝女,大女任何牌子既奶粉都飲,細女飲雅培3號,有1仔1女八哥狗。

大宅

你亞b出院未呀?我係37週3,即係9月18日生咗亞b啦,出世2.19kg,不過出世個陣體溫低同血糖低要入箱,不過最尾都同我一齊出院!!但係亞B飲奶飲得好少,每餐1至2安,你個B會唔會咁呀?有咩方法今佢飲多D呢?

原帖由 多可靚媽 於 10-9-20 13:23 發表
昨天去探細b姑娘話今日或明日夠1.9kg可以出箱,預計星期五前可以回家。希望細b快d夠2kg就可以出院。

子爵府

原帖由 kathywww 於 10-9-23 05:24 AM 發表
你亞b出院未呀?我係37週3,即係9月18日生咗亞b啦,出世2.19kg,不過出世個陣體溫低同血糖低要入箱,不過最尾都同我一齊出院!!但係亞B飲奶飲得好少,每餐1至2安,你個B會唔會咁呀?有咩方法今佢飲多D呢?

...

細b仲未出院呀!昨天去看佢時磅左有1.96kg,差0.04kg預計要星期五先可以出院,細b現時飲50ml,跟佢既重量計算。我亞b係飲人奶,你亞b飲人奶定奶粉,如係飲奶粉你試吓飲幾啖掃1次風,掃多幾次看吓會唔會好d。

大宅

我餵奶粉呀,我個B仲食得少過你個個,佢通常飲40ML,就唔肯再飲,最叻個次都係飲到2安,一開始餵佢,佢飲都好快,大約20-30ML,之後掃風,掃完再餵,佢就唔係好肯飲,都唔知係咪我掃都唔夠...

原帖由 多可靚媽 於 10-9-23 12:34 發表

細b仲未出院呀!昨天去看佢時磅左有1.96kg,差0.04kg預計要星期五先可以出院,細b現時飲50ml,跟佢既重量計算。我亞b係飲人奶,你亞b飲人奶定奶粉,如係飲奶粉你試吓飲幾啖掃1次風,掃多幾次看吓會唔會好d。 ...

子爵府

原帖由 kathywww 於 10-9-24 12:03 PM 發表
我餵奶粉呀,我個B仲食得少過你個個,佢通常飲40ML,就唔肯再飲,最叻個次都係飲到2安,一開始餵佢,佢飲都好快,大約20-30ML,之後掃風,掃完再餵,佢就唔係好肯飲,都唔知係咪我掃都唔夠...

...

飲40ML真係少左D,你要掃到BB有1聲"2 ",之後再喂,我亞B今日出左院啦!

首頁

尾頁

跳至