自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係咪比小朋友讀中文小學,再上中文中學好d呢?

大宅

不如錦講...上一代好多父母5識字...老豆做地盤/R媽做主婦...有好多大學生來自基層..我覺得讀書第一要勤力第二要上課專心...小朋友長大會知怎樣溫習技巧...有好多父母學歷好OK...但子女成績超一般都大有人在la...重點看小朋友係咩學習態度!

禁止訪問

子爵府

無關係,我地父母都唔識英文,你唔識都望下一代識.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原帖由 百厭豬 於 10-9-24 15:05 發表

我會反問返自己中文好叻咩? haha...
要讀書既係小朋友...好睇佢自己本份同能力..
我唔識唔代表佢唔會學得識..

侯爵府

好媽媽勳章

純粹係我自己意見, if 2公婆唔識英文, 我會更加想佢識多d, 自己條路已經唔好走, 唔想個細老 係甘, 行番自己條舊路, 係我own comment, 不喜勿插
原帖由 pollybell 於 10-9-24 15:21 發表
無關係,我地父母都唔識英文,你唔識都望下一代識.

珍珠宮

原帖由 百厭豬 於 10-9-24 15:05 發表

無關係. 最緊要因應佢能力是否能應付.
父母唔識嘅更加想下一代識多D啦. 咁先有進步嘛.

珍珠宮

但係而加讀書真係唔同咗喎, 以前讀書都唔講家校合作嘅, 你讀到邊課書或第幾單元, 做父母的根本唔需理會, 但而加又要跟功課又要同佢溫書應付測默考, 家長要完全"溶"入去, 比我感覺係家長要同學生齊讀書, 聽聞有d英文學校同家長溝通(電話/通告)都係用英文, 或者經濟許可可以請英文老師吧.
各位又點睇呢?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

我再講多少少,
其實我好想比佢讀英文小學&中學,
但自己英文屎到不得了,咁第時點教佢呢???
雖然中文都唔係勁,但起碼都睇得掂個題目去教佢,
如果,真係比英小英中佢讀,
咁,係咪而家要谷佢呢???

男爵府

原帖由 kikiboy 於 10-9-24 15:33 發表
但係而加讀書真係唔同咗喎, 以前讀書都唔講家校合作嘅, 你讀到邊課書或第幾單元, 做父母的根本唔需理會, 但而加又要跟功課又要同佢溫書應付測默考, 家長要完全"溶"入去, 比我感覺係家長要同學生齊讀書, 聽聞有d英文 ...
其實如果比中文學校佢讀,再搵人教佢英文,係咪會好d呢??

珍珠宮

其實而家英小唔係好多, 如妳小朋友幼稚園階段, 而好叻叻, 咪搵間英文小學, 如未知, 揀間中小, 到揀中學, 再諗.

水晶宮

樓主太過 -ve,

我識一對夫婦係小學程度, 賣菜的, 佢地個仔現在在港大讀醫, 個女係港大讀 law!!!!

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

要睇吓小朋友有無能力學,
如果自己無能力去教, 就請人去教,
自己唔識都希望小朋友學到ga,
就我自己嚟講,
我對普通話原原全全唔識ga,
大陸d同事成日叫我寫上去比佢地睇唔好講啦,
因為佢地真係聽唔明我UP乜,
所以我一早就請咗老師教個仔普通話,
而家我地一家去台灣旅行,
全程由我仔做翻譯啦
英文都係, 我仔唔識串D英文字,
但因為佢由到到大我都請個鬼佬同佢上傾計堂,
佢都聽得明同講得惦喎,
聽嗰方面仲叻過我

比佢試吓啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 EVA222 於 10-9-24 15:20 發表
睇資質順方向而行,上輩父母好多是文盲,我中學都未讀過,我女讀中文小學,上英中,佢有個中學同學,阿媽鄉下來,父早亡,靠綜援生活,幾個仔女一樣讀港島名英中,成績好到有些已是醫生律師. ...

AGREE. 我呀叔同嬸都係大陸落黎, 盲字唔識一個, 但個女讀書好叻(小時係都係大陸落黎), 而家在HKU讀醫
,

男爵府

原帖由 LILY媽咪 於 10-9-24 15:41 發表
其實而家英小唔係好多, 如妳小朋友幼稚園階段, 而好叻叻, 咪搵間英文小學, 如未知, 揀間中小, 到揀中學, 再諗.
因為而家讀緊既幼稚園程度唔太深,如果上中小,咁到中學既時候,怕唔怕英文好難追呢??

男爵府

原帖由 wcandtt 於 10-9-24 15:43 發表
樓主太過 -ve,

我識一對夫婦係小學程度, 賣菜的, 佢地個仔現在在港大讀醫, 個女係港大讀 law!!!!
即係如果可以,就揀英小比佢???

男爵府

原帖由 亞貴 於 10-9-24 15:45 發表
要睇吓小朋友有無能力學,
如果自己無能力去教, 就請人去教,
自己唔識都希望小朋友學到ga,
就我自己嚟講,
我對普通話原原全全唔識ga,
大陸d同事成日叫我寫上去比佢地睇唔好講啦,
因為佢地真係聽唔明我UP乜,
所以我一 ...
請鬼佬上傾計堂,上左幾耐呀?一星期一次???大約幾多錢?

男爵府

原帖由 LMCK 於 10-9-24 15:51 發表

AGREE. 我呀叔同嬸都係大陸落黎, 盲字唔識一個, 但個女讀書好叻(小時係都係大陸落黎), 而家在HKU讀醫
個女讀咩小學/中學呢???有冇搵人教/補習班咁呢?

禁止訪問

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 百厭豬 於 10-9-24 16:00 發表
請鬼佬上傾計堂,上左幾耐呀?一星期一次???大約幾多錢?

個鬼佬係我e媽個現任老公,
我每個月比番1千蚊佢,
當係學費又好, 孝敬佢又好囉,
每個佢過嚟3日, 佢當係同我仔玩,
又可以我地成家一齊食飯咁囉,
反正佢好鬼中意熱鬧,
佢又退咗休無做嘢,
成日一早就過嚟同我老豆捉吓棋,
等我仔放學佢就捉我個仔同佢玩囉

話時話, 我聽唔明佢up乜ga,
佢講d美國英文鬼咁快,
我同佢成日都係指手劃腳咁咋,