跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

我之前開咗果topic關於新校長, 既然那位曇花一現嘅新校長都走咗, 不如開另一個新topic俾大家繼續傾下share下.

好歡迎N1班家長一起share消息及感受, 亦希望高班d嘅入來指點下心德同經驗, 等英藝家長們更團結.

別墅

係呢, 你小朋友習慣返學未 ? 仲有無哭 ?
我囡呢三日都哭到把聲沙晒, 晚上睡著一個小時左右, 就哭醒, 大叫"婆婆去咗邊呀, 好驚呀~~~"要安撫返大半小時先睡著. 好心"up"呀.
但係, 三日以來, 都無老師主動打電話來傾下小朋友的情況, 明知d新手媽媽好担心小朋友第一次返學會點架啦, 你小朋友班主任有無call ?.

大宅

如果你小朋友無乜特別事件(e.g.受傷), 佢哋唔會主動打比你, 如果你自己接放學, 最好即刻問下班主任你小朋友起學校情況, 否則, 你最好打去揾Ms Kong話想同佢班主任傾下, 佢哋會起下課後call你.

另外, 呢啲係我個人經驗, 當時亞囡啱啱番學, 佢晚晚都有發惡夢, 都有兩三個星期, 日日送佢番學好似唔要佢咁, 當時個心都好唔舒服, 你要忍受下, 遲啲佢番嚟唱下歌仔, 你就唔會記得o架.

原帖由 yenma 於 10-8-14 01:17 發表
我囡呢三日都哭到把聲沙晒, 晚上睡著一個小時左右, 就哭醒, 大叫"婆婆去咗邊呀, 好驚呀~~~"要安撫返大半小時先睡著. 好心"up"呀.
但係, 三日以來, 都無老師主動打電話來傾 ...

大宅

我記得上年n1b時, 都要過左成1個星期miss suzanne 先打你同我say hi。如果你覺得想同佢地傾下,搵佢地吧

原帖由 yenma 於 10-8-14 01:17 AM 發表
但係, 三日以來, 都無老師主動打電話來傾 ...

小青蛙部屋(ken媽)

伯爵府

Hi,
我仔都是N1.
間學校好亂,好失望。

洋房

我仔仔都係N1D班, 佢喊到在學校嘔呀...... MS MOK 有打俾我.....話我個仔坐唔定, 唔食茶點之類.....
我都覺得安排好亂.....接放學又等得耐.....返學要係條街到排隊......

別墅

Oh, suddenly cannot type Chinese using the notebook. So sorry for just using the English.

When I applied for this school, to be honest, I really had high expectation because we need to pay very high school fee (not just comparatively in YL or TM, but also more expensive than some good kinder in Kowloon in term of the whole year school fee and miscellaneous fees). I want to give native language environment both in English / Putonghua to my girl. And I hope the teachers should love the children and teach them with 'Heart".

At the beginning, the previous principal resigned without informing all the parents, and hire a very young one. But suddenly after few weeks, she resigned as well. Now the Princepal Ms. Wong have to take care of 2 campus at the same time. Will she put enough time / effort on this YL campus when the KLT new campus starts and in full gear ? Just wait and see.

Secondly, even the new year has started already, not all the NET and PTH teacher are ready at their position. Some classes need to share teacher at the beginning and some are taken care by temporary teacher from other campus.

Then, on the 1st day of school (11th Aug), lots of parents with small kids are congested at the street in the hot sunny day before 9:15. But the school didn't let them go in earlier one by one until it was punctually 9:15. Thus, turn out to be a chaos. Similar situation when all the parents went to pick up their children after school. (But my mother said it was a bit improved on the 2nd/3rd day)

My girl cried a lot at home as well after the 3-day school and made nightmare every night crying and scream " very scared, very scared, where is grandma....." and her voice changed a lot after crying loudly for days. And she always cried and said " I want to wee wee" although sometimes she didn't wee wee actually. I am so worried that she is so shy to tell the teacher she wants to wee wee at school and so hold it until grandma pick her up after school. Everyday, when my mother picked her up, she cried loudly and said she want wee wee. What I want to tell is that it's a big change to go to school without parents for such a small child. The teacher should understand our worries. Why they even didn't give a call and tell what happened and how they behave at school these few days ? I wonder how's the other kindergarten's teacher do ? Some friend of mine said their teachers call frequently. But obviously those of Zenith seem will not. This is what I am disappointed.

Just wait and see any improvement later. I understand all the new principal/teachers/ school staff and children need time to get used to the new environment. To me, if the admin problems don't affect my child, but just affect me, I will withstand it. But if the teachers have no "heart" and not "native", I will consider to change school.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實我已小小過來人身份講2句,
當年我仔仔都差不多喊了幾個月,
日日都要比人捉入學校的,
不過其實好多時入到校室都會收聲,
佢都係N1開始讀起的,佢仲係返全日,
咁細小朋友突然要離開屋企人咁多個鐘,
做家長既一定覺得好慘~
另一方面,係因為依間學校收得真係比較貴,
令大家有所期望!
初初我同大家的反應都一樣,
對比起我姑奶個囡的教會學校,
感覺他們真的好像有愛心好多,
因為佢地課程較淺,日日返去都係玩玩玩,
一定開心過一間要佢地學好多野既學校!
今次YL學校又真係因為人事既變動令安排有點亂,
老師要時間適應不同既小朋友,小朋友都一樣,
不要期望太多等老師會日日電聯你告知你小朋友的情況,
始終一班都成30人,0岩0岩先返學幾日,
老師都未太應識晒所有小朋友既性格啦~
有事主動Contact老師,佢地都好樂意同你地傾既!
**我唔係要幫住學校講說話,只希望小朋友要適應新環境時,更需要爹地媽咪去給他們信心去支持他們,如果你地仲擔心過佢,佢自己又點會有信心返學呢..~**
加油呵~~~

大宅

hi lyctina, 我都好認同你呢個講法:
對比起我姑奶個囡的教會學校,
感覺他們真的好像有愛心好多,
因為佢地課程較淺,日日返去都係玩玩玩,
一定開心過一間要佢地學好多野既學校!
始終老師唔係只係同小朋友玩, 而係需要兼照教學方面, 所以有啲家長問我英藝好唔好, 想來年比小朋友讀N1, 我會話如果你唔打算直上K1, 就揾其它幼稚園會好啲, 因為純粹學自理, 想小朋友日日開開心心番學, 我建議佢揾其它教會幼稚園, 我覺得呢方面會適合佢多啲.

不過, 無可否認, 我都覺得英藝行政係幾混亂, 家長需要主動問多啲, 佢哋都會答你.

原帖由 lyctina 於 10-8-15 23:02 發表
其實我已小小過來人身份講2句,
當年我仔仔都差不多喊了幾個月,
日日都要比人捉入學校的,
不過其實好多時入到校室都會收聲,
佢都係N1開始讀起的,佢仲係返全日,
咁細小朋友突然要離開屋企人咁多個鐘,
做家長既一定覺得 ...

大宅

我覺得每間學校都有好有唔好,都要睇下家長想要d咩。我之前本來係想轉去st. j 的,佢地d老師好有愛心,仲話會有家訪tim,其實我都好鍾意,可惜我屋企人 超唔意,佢話有好多大陸既小朋友,同埋英文課程少左,會影響我囝囝d英文,所以最後都係留番英藝。當然佢開始時,行政超亂真係令人好失望,但黃校長管番後,都見到佢都好快咁解決d 問題,我相信佢應該會睇左英藝既運作既。我都有問過黃校長,會唔會放好多資源比kowloon tong, 佢話kowloon tong 個校舍得10個classrooms, 所以元朗係大過kowloon tong 的,所以佢地都會好好睇左元朗既業務的,叫我唔好擔心。
講到打電話既話,我都問過黃校長,校長話佢同d 同事開會都有叫佢地打電話比家長 say hi 的,之後既電話通常都有個小朋友發生左事,個日漏左野 or 小朋友病左2日都未番學先會打,所以如果小朋友乖同健康既話都唔多打。因為我囝囝成日病,所以老師都打得幾密。
我相信大家一齊監察住zenith, 大家互通消息,應該ok既
小青蛙部屋(ken媽)

大宅

Hi, Yenma,

我好明白你的心情.
我也認同兩位tina媽咪所講的內容.
首先, 真的要弄清楚自己的目的. 是否想要學懂自理之餘再兼有英普並重的教育. (元朗區來說真的少之又少)
在nursery的年紀來說, 個個都係bb, 學校要教育這班bb的確唔容易. 老師,家長,更甚的是bb都要適應. 一個喊就會感染到其他小朋友都喊, 唯有大家互相配合同習慣.
上年我也曾經對學校要家長小朋友站在門外而有點不滿, 但日子久而久之, 也習慣了. 現在也覺得自己有點不講理. (我不是指你啊) 始終每間學校都有自己的規矩, 還有就是其他幼稚園都有同樣的情況, 所以學校這樣做都有它們的道理.
英藝的而且確缺乏溝通, 無論對內及對外. 這個是引起今年大混亂的其中一個因素. 但老師們是有愛心的, 比d時間佢地認識小朋友, 佢地會講到你小朋友平日的性格, 你會知道他們是有留意有觀察, 而不是隨便說說咁寒貨收工.

洋房

我好欣賞你哋咁多位媽咪嘅分析呀!我阿Dee九月至返N1,其實我都好擔心佢會點呀!學校嘅行政今年真係好混亂,攪到我都冇信心,係咪趁而家未開始就轉校呢。但聽到你哋舊年嘅經驗,我諗會試咗先,到時至算。

別墅

多謝各位媽咪嘅分析,俾到我多一些信心,之前見到個囡喊到聲都沙晒,又晚晚發惡夢,我自己都發晒"矛",好down,好心痛,見個friend個囝返咗德怡N1同樣一星期,但非常開心,無喊無惡夢,我就諗係咪自己貪程度深make錯decision呢?有啲對唔住個囡嘅感覺。雖然我都知喊唔喊都好睇小朋友性格,但又難免會諗係咪呢度啲老師無咁有愛心呢,又好想佢哋會同家長多啲溝通,唔想"課程深、英文好=老師唔同家長溝通"
上周五同今日都未成功聯絡到老師,明日會再試,想知亞囡响學校係咪喊足兩個鐘,喊到頭髮濕晒件衫濕晒,有無人同佢抹同換衫?
Sorry太多勞騷,多得你哋過來人傾下分享下,感覺舒服咗

大宅

Hi, Yenma,

我在不久的時候都有猶豫及擔心有否選擇錯誤.(現在都未知) 我囡已讀了一年, 沒有什麼不對勁, 而且也喜歡上學. 還認識很多英文歌及pth的唐詩歌! 這樣我們已經很開心了!
學校的行政的確曾令我想過轉校, 但最終都留下來. 其中的原因是我認為: 雖然學校令我失望, 但不能把我的意向加諸於小朋友身上, 因為我看到我囡很愛學校, 很愛她的老師, 同學. 行政上的失誤, 她們感應不到, 因為她們仍是無知. 但是否因為我地的不滿而要令她們左轉右轉? 又是否好事呢? 轉了校是否只求滿足了, 安定了我們的不忿心態呢?

大宅

嗯,我都好同意fanny, 我覺得行政混亂好多學校都有﹐最近要唔好攪到小朋友,如果佢d老師唔轉,又教得好既話,我覺得可以忍耐,最多打多d電話去問清楚law。

你想搵老師,最好起上晝打,留電話叫佢放學後覆,因為有d老師佢地番半晝,你晏晝打佢走左,到朝早佢地有掛住d小朋友,可能又唔記得啦。
小青蛙部屋(ken媽)

洋房

fanny & lovelyfrog,

你哋嘅意見好中肯呀!我好相信你哋舊年嘅經驗幫我哋打咗支強心針呀!

yenma同其他今年有小朋友返N1嘅媽咪,
我哋多啲share吓大家嘅info,希望push到學校put多啲efforts攪好間幼稚園同教好班小朋友啦!

別墅

同意, 所以我響上面都係o甘講, 如果學校行政亂, 但唔影響到亞囡, 只係我谷氣都算, 只要唔好當亞囡對老師培養好歸属感同安全感後再轉老師就得嘞, 聽lyctina講Ms. Monica當初在TSW英藝上學期未完就走咗, 仲臨走前一個月勁請sick leave, 感覺有啲唔係好負責任, 可能係唔認同學校方針亦好, 個人問題亦好, 今次再返元朗教之前, 調適好呢啲問題未 ? 希望有心機教好呢班小朋友, 同埋唔好再走人啦~~
我今日聯絡到老師嘞, 不過唔係Monica覆, 而係Ms. Young(邊位Ms. Young ? 好似有最少兩位姓楊的), 佢話亞囡今日只係喊咗首15分鐘(之前係喊足兩個鐘),而且肯主動同老師講要去wee wee, 唱歌堂都肯跟住音樂搖下個頭仔, 在進步緊,我都無咁担心嘞。

groundfun, 你講得啱, 等我哋同其他級啲家長一樣團結啲, 就算學校透明度唔高, 我哋主動問多啲然後響度share多啲, 拼砌埋一起就知多啲亞B響學校嘅情況, 同埋學校有咩唔公平唔妥當嘅做法時,我哋一起監測啦~~

洋房

其實如果同其他學校小朋友比好難架, 因為每個小朋友接受程度都唔同, 之前我囡囡番學都冇喊, 其他家長見到都話我囡囡好叻, 但係當其他小朋友適應晒, 我個囡就開始喊. 又係喊到嘔, 臨訓覺都話唔番學, 但係係佢面前提起D老師佢又好開心, 淨係唔想番學, 老師講過, 可能我囡囡本身係認為番學係玩, 但係番左一排, 原來唔係o個一回事, 原來唔係玩既, 所以咪唔鍾意, 有d小朋友適應力好強, 喊一日兩日可以冇事, 有d真係喊足幾個月, 入學見佢喊, 過左幾個月仲見佢喊緊, 不過我阿媽有教我方法, 就係盡量唔好留太耐, 我見有d媽咪一邊送番學一邊哄, 我本身都想同佢講道理, 但係, 我阿媽話我細個都唔係咁, 送左番學就走, 其實咁樣係仲work, 只不過而家好多父母都唔敢咁做, 但係個時我囡囡扭計唔番學, 日日係學校糾纏, 我開頭都哄佢, 有一日我同埋我阿媽帶佢番學, 我阿媽仲同我做咩同佢講咁多, 拉左我走, 我聽到囡囡拍門咁喊, 都有D不忍, 不過跟住幾日我阿媽都驚我心軟陪我一齊帶佢番, 都係即走, 咁樣反而佢冇再咁纏身, 兩三日見效 ..... 其實好多家長會覺得咁樣好傷害小朋友, 但係, 我地媽咪都係咁湊大我地, 我地咪一樣咁健康!!! ..有時聽下老人家意見都係好既..

大宅

Hi all mami, 你哋講開喊, 我亞囡tina以家番學都有喊, 仲係日日番到課室門口好似唔要佢咁. 佢由上年11月開始番學, 到以家都番咗10個月, 雖然佢朝朝起床都不斷同自己講今日番學唔喊, happy, 但最後都係喊, 佢話佢唔捨得我走咗, 佢都鐘意番學, 只係想媽媽一齊番學, 以家唯有等時間, 等佢再大啲o羅.

大宅

我囝囝番左成年,噚日我mummy湊佢番學,佢喊到成條街都聽到。佢主要唔係唔鍾意間學校,而係佢話想stay at home, 佢覺得起屋企佢鍾意做咩都得,仲可以睇 disney channel, 所以勁想反抗唔番學。我都有問佢你如果唔鍾意間學校,可以幫你轉,佢又話唔係。我N1時都有問個老師,佢成日番學時都喊,佢上到課室點架,老師話佢未上到課室已經笑曬,仲起度叫D 老師,完全冇事。我得出一個結論,D小朋友係喊比你睇,想你唔駛佢番學,如果你唔理佢,佢上到課室都會開開心心咁上堂。
小青蛙部屋(ken媽)

首頁
12345...13

尾頁

跳至